,,Rosarium” și ,,Triada”, cu Melania Cuc, la Casa Argintarului

Victor Ştir

Scriitoarea și plastician a Melania Cuca fost sâmbătă 11 mai, începând cu ora15.00, în centrul evenimentului cultural care a însemnat deschiderea expoziției de pictură ,,Rosarium” și lansarea volumului de poezii ,,Triada”,de curând apărut la Editura ,,Vatra Veche” din Târgu-Mureș.

În fața unui public numeros, format din artiști, Lavinia Moldovan a rostit un cuvânt de bun venit din partea Muzeului Județean, instituția organizatoare. În continuare, dr. Corneliu Gaiu a arătat referindu-se la lucrările de pe simeze:,,Expoziția Rosarium este o formă de rugăciune și un gest de generozitate; țărăncile de pe câmp, pictate, sunt parcă îngeri, și modul în care artista își concepe lucrările dezvăluie gingășia oamenilor și florilor. Găsim pe pânze modul de a arăta frumusețea lucrurilor și vitalitatea lumii pe care o surprinde și zugrăvește. Artista este un model de om care transmite bucuria de a împărtăși semenilor frumusețea pe care o descoperă și care i se descoperă”. La rândul său, pictorița și scriitoarea Victoria Fătu-Nalațiu a făcut o densă prezentare a parcursului profesionalizării ca artist plastic a Melaniei Cuc și apreciat că lucrările sunt luminoase trimițând raze spre privitor. Victoria Fătu-Nalațiu a repetat pentru cei prezenți crezul său artistic:,, Drumul artei se întreține prin muncă și nu prin patimă și vorbe”, un veritabil aforism, preluat în publicații internaționale.

Scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian a caracterizat ca remarcabilă activitatea de scriitor, jurnalist și artist plastic a Melaniei Cuc, un om cu o rară vocație a prieteniei, fapt ce explică o prezență atât de numeroasă la eveniment. ,,Un spirit viu cu capacitate continuă de reinventare, atât în poezie, cât și în proză și în pictură. Melania Cuc are un mod propriu de a picta, o tehnică aparte incluzând dantelă în anumite lucrări, surprinzând prin inventivitate. Țărăncile din lucrări impresionează prin delicatețe și ingenuitate, prin modul cum exprima anumite elemente ale tradiției românești rurale, și nu în cele din urmă, prin miracolul prezenței și expresia feței”, a arătat Menuț. Au fost, de asemenea, subliniate profunzimea temei și expresivitatea lucrării care prezintă o femeie gravidă prin care se exprimă frumusețea maternității, fertilitatea naturii și puterea ei de regenerare. Volumul de poezii ,,Triada” este al unei poete mature cu ample posibilități de expresie și bogăție lexicală, apărut în foarte frumoase condiții grafice, a mai spus Menuț Maximinian despre autoarea care a semnat câteva zeci de cărți de proză, poezie și articole politice.

În încheiere, Melania Cuc a citit, pentru cei prezenți, câteva poezii, apoi a acordat autografe, încheind astfel un important eveniment de maturitate artistică.

Melania Cuc este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Mureș.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5