S-au refăcut podurile de lemn acoperite din vechiul Ținut al Năsăudului

Arhitectul nu aparține unei categorii de  specialiști anume, ci este un pictor care ne prezintă imaginea unor construcții aflate pe cale de dispariție. Se numește Nechita Bumbu din Nepos, un îndrăgostit de pictură, ce promovează o tematică mai puțin obișnuită în acest domeniu al artei. Este atras de obiectivele ce aparțin trecutului, dar care au intrat în patrimoniul nostru național . Dacă Ținutul Năsăudului este cunoscut prin simbolurile sale emblematice, clopul cu pană de păun și costumul popular intrat în cartea recordurilor, o dinsticție aparte a primit-o și prin construcțiile specifice acestei zone și anume, podurile de lemn acoperite, care datează din vremea regimentului grăniceresc. Din cele 14 poduri câte au făcut trecerea peste bătrânul Someș și afluenții săi (Sălăuța și Ilvele ), doar la Coșbuc și Ilva Mare mai rezistă astăzi și sfidează timpul și construcțiile contemporane. Celelalte au căzut pradă intemperiilor și în multe cazuri neglijenței semenilor noștri. Nechita Bumbu reîmprospătează imaginea acestor construcții, refăcute pe baza unor fotografii achiziționate de la diverse persoane, impresionează și stârnesc admirația tuturor celor care le privesc, așa cum au făcut-o de curând la expoziția din Năsăud, Este pictorul care stăpânește arta proiectării, pune accent pe detalii, folosind tehnici strict profesionale, privind poziționarea obiectivului în spațiu,  proporția lui, are simțul liniei de perspectivă, dar și a luminii și umbrelor prin care realizează imagini autentice și pline de semnificații. Tablourile lui Nechita Bumbu, nu numai cele referitoare la podurile de lemn, ci și altele, prin care prezintă case vechi, mori și vâltori, biserici și mănăstiri, drumuri și ulițe ale satului, pot fi luate drept elemente etnografice pentru oricare monografie rurală din acest ținut. Pictorul de la Nepos și-a făcut deja o faimă în lumea artiștilor plastici.

Comentarii

28/02/18 10:00
Gavrilă Moldovan

Frumos articol, domnule profesor-scriitor. Expoziția de pictură a fost organizată sub egida și în cadrul manifestației patriotice, „Onor la tricolor”, ediția a X-a, luni 26 februarie 2018, la Muzeul Grăniceresc Năsăud, amfitrioni, oamenii de suflet și cultură, „rebelii Astriști”, juristul Valer Petrehuș și profesorul de Limba Română, gr. I, Radu Băieș.

28/02/18 12:55
marius

Data viitoare va rugam sa folositi numele dvs propriu, nu al jurnalistului G.M., altfel nu vom mai publica pe site comentariul, multumim ! Rasunetul

28/02/18 15:14
Gavrilă Moldovan

Numele meu propriu este Gavrilă Moldovan. Pe jurnalist îl cheamă, Gavril Moldovan, fără „ă”. Coincidență de nume. Voi adăuga, după caz, inițiala tatălui, Gavrilă N. Moldovan sau Năsăud. Pe curând !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5