SA PRODUCEM VINURI BUNE IN PROPRIA GOSPODARIE- III- Pregatirea pivnitei

Pivnita pentru fermentarea si pastrarea vinului se curata de asemenea mecanic prin maturare si aspirarea ori stergerea prafului,se verifica si la nevoie se repara sistemul de aerisire, -(Luft-urile)-si ferestrele,dupa care se obtureaza provizoriu orice aerisire si pe o tava ori alt vas de metal-(castron vechi)- asezat pe un suport mai inalt in mijlocul pivnitei e bine sa se arda praf de sulf –(pucioasa)-calculand cam o lingurita cu varf de praf de sulf pt. fiecare 3 metri cubi de spatiu. Tava in care se arde sulf e bine sa se aseze la inaltime, cat mai aproape de tavanul pivnitei intrucat gazul de sulf format e mai greu decat aerul si are tendinta de-a se concentra jos inspre padimentul beciului.
Deoarece gazul de sulf e foarte nociv pt. om, in momentul in care s-a aprins sulful se paraseste rapid pivnita si se inchide usa pivnitei cat mai etans, geamurile si orificiile de aerisire fiind inchise dinainte.Se lasa inchis cel putin 24 de ore , dupa care se provoca curent de aer in pivnita deschizand cat mai larg geamurile, usile si orificiile de aerisire. Deschiderea trebuie sa se faca cat mai rapid si, de preferinta cu o a doua persoana –(SUPRAVEGHETOR)-aflata la usa pivnitei si care sa-l scoata rapid din mediul toxic pe cel ce-a intrat in pivnita in cazul in care celui ce-a intrat i s-ar face rau. Dupa cca 24 de ore de aerisire puternica se poate intra si lucra fara pericol in beci.Acesta se varuieste cu o emulsie de var facuta dintr-un Kg de var pasta la o galeata cu apa ,in care se poate-(eventual)- adauga si o lingura cu varf de piatra vanata.,daca beciul este mai umed si cu tendinta de-a se forma mucegai de pivnita pe pereti.Cele mai bune pivnite familiale in care am avut ocazia sa intru au fost cele in care era si o fantana sapata chiar inauntru,in pivnita, si care avand ferestrele destul de marisoare –( raport de 1 m.p. de fereastra la 20 m.p. de pardosea a pivnitei)-, permit la nevoie, intrarea aerului cald in orele de amiaza ale zilelor de toamna,atunci cand pt o buna fermentare avem nevoie de o temperature de 18-20 de grade Celsius in beci, si intrarea aerului rece in serile reci din postul craciunului atunci cand vinul tulburel proaspat format trebuie sa se limpezeasca.Iar daca-i prea multa lumina pt fructele ori cartofii pusi la pastrare ,o parte din fereastra se poate acoperi cu folie de polietilena neagra ori cu polistiren.
Nu uitati un amanunt important:-butoiul cu varza murata al familiei sa fie amplasat – cat mai departe- de vasele cu vin,in coltul opus al pivnitei ,ori daca-i posibil in vreo alta incapere. Multi mici producatori si-au compromis sute de litrii de vin doar prin asezarea vaselor cu vin langa butoiul cu varza murata ori langa alte vase cu muraturi.In pivnita cu vin se pot pastra mere si pere de iarna ,borcanele cu gemuri si compoturi, ori chiar cartofii ,morcovii ,sfecla si alte plante radacinoase , dar e TOTAL CONTRAINDICAT sa se pastreze varza murata sau orice alt fel de muraturi.Ori , -Doamne Fereste- san nu se uite cumva vreun vas cu petrol, benzina ori motorina, ca puteti apoi arunca vinul la canal.
Un alt amanunt:-Pentru ca vinul sa se limpezeasca si sa evolueze bine,.pivnita trebuie sa fie lipsita de vibratii.Am fost consultat in cateva cazuri cand, beciuri care fusesera exceptionale pt. fermentarea si pastrarea vinului, au devenit improprii pt asta doar prin faptul ca pe langa casele respective s-au construit sosele betonate pe care treceau foarte multe camioane de mare tonaj ,de pur si simplu tremurau geamurile respectivelor cladiri.In astfel de cazuri ,mai tare se simteau vibratiile in beciurile noi construite din beron armat decat in cele vechi construite din piatra zidita,si atsta pt ca, pivnitele din beton armat preiau vibratiile comportandu-se ca un tot unitar –(ca un pahar cu apa care tremura pe o masuta)—pe cand la beciurile construite din piatra zidita o parte dintre vibratii se disipeaza –(se pierd)- printre rosturile zidariei. Intrebati-i pe cei ce-au case pe langa soselele de centura ale marilor orase,daca nu ma credeti.
Iata stimati cititori, doar un foarte mic esantion dintre cunostintele de specialitate care trebuie stapanite de-un practician oenolog -(vinificator)-.Cand insa vremelnicele puteri politice ale zilei promoveaza in posturi de decizie doar “ingineri in porodici”, chiar daca pe diplomele acestora scrie inginer horticultor, agronom, zootehnist ori mecanic,-dupa caz, -si care cat timp sunt in acele posturi doar mimeaza politica partidului de la putere ,in realitate ei practicand doar politica –“umplerii straitei proprii” , rezultatele sunt cele care se vad la fiecare pas in agricultura noastra.Iata de ce, multi dintre fratii ori copii nostrii sunt nevoiti sa ia calea strainatatii, a pribegiei. Oare vom apuca zilele-n care versurile cantecului ; “ Muntii nostrii aur poarta, Noi cersim din poarta-n poarta” , san nu mai fie atat de valabile cum sunt astazi??? Sa speram ca da.

Cu cea mai distinsa consideratie pentru toti cititorii
Ing. Zootehnist si Licentiat in Drept
Andron Traian Ioan

Comentarii

27/08/12 17:49
Bardan Elena

Buna ziua dl. inginer Andron.
Doresc pentru inceput sa va felicit si sa va multumesc totodata pentru articolele dvs. instructive si deosebit de pretioase pentru foarte multi dintre noi. Le-am gasit intamplator in timp ce cautam vreun articol despre cum se produce vinul in gospodarie. Parintii mei au ceva vie dar din pacate desi fac vin in fiecare an, de foarte putine ori rezista pana in sezonul urmator.Il tinem in sticle si in damigene de sticla dar tot se acreste. Acum ca am citit cele scrise de dvs. cred ca am gasit greselile facute de parintii mei in prepararea vinului. Nu dezinfecteaza beciul decat cu var si asta nu in fiecare an iar in beci locuiesc in pace buna alaturi de vin si niscai muraturi (destul de multe de fapt).Imi pare tare rau pentru ca si in acest an s-a stricat foarte mult vin si s-au muncit destul sa il faca. Acum ca am citit cele spuse de dvs. sper sa se schimbe situatia. As fi vrut totusi sa va intreb daca arderea sulfului poate afecta cumva borcanele de dulceturi si bulion care sunt pe rafturi in beci si care sunt destul de multe pentru a le scoate afara. Va multumesc inca o data si va doresc sincer toate cele bune.
Bardan Elena.

10/11/14 17:34
ion soare

Se poate intampla ca dupa cca 30 zile de la inceputul fierberii vinului in damigeana ,prin furtunul de evacuare a bioxidului de carbon ,vinul sa traga apa din caldarea cu apa in care este furtunul ?

29/03/15 20:25
Anonim

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5