Sabia s.f. a Cavalerului Leu, de Vlad Ţolan, la debut!

De Ziua Mondială a Scriitorilor, 3 martie 2017, în Sala festivă a C.N. „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, în prezenţa unei săli arhipline alcătuită din profesori, părinţi, colegi de liceu, invitaţi de la C.N. „Andrei Mureşanu” a avut loc o inedită şi sensibilă lansare de carte, debutul în literatura s.f. a cărţii „Cavalerul Leu”, aparţinând autorului Vlad Ţolan, elev în clasa a XII-a a acestui prestigios colegiu naţional al ţării.
Elegantul şi frumosul volum, într-o ţinută grafică impecabilă a apărut la cunoscuta şi apreciata editură clujeană „Karuna”, condusă cu competenţă şi profesionalism de către Mariana şi Tiberiu Irimia.
Moderatorul întâlnirii literare a fost jurnalistul şi autorul a trei volume, redactor la cotidianul „Răsunetul” din Bistriţa – Ioan Lazăr, despre carte şi autor având pertinente opinii, cu exemplificări şi argumente veridice au opinat: prof. Doina Petrean, diriginta autorului, care s-a mândrit cu elevul ei, apreciind curajul şi puterea de creaţie, prof. Dorina Eugenia Manta, dir. adj. Al colegului remarcând că Vlad Ţolan face o terapie prin scris şi a conştienţei de sine, elevul ei fiind un singuratic taciturn, prof. Loredana Zbâncă, lectorul cărţii care a remarcat că autorul este un cavaler în ale scrisului, în lejeritatea frazării, scriitorul s.f. şi cosmopoetul Alexandru-Cristian Miloş, membru USR, autor a 31 de cărţi, aflate în biblioteci universitare din 30 de ţări, creatorul unui nou curent – cosmopoezia în lirica românească, fost elev al colegiului, promoţia 1970-71, cetăţean de onoare a municipiului Bistriţa, care a făcut un excurs enciclopedic asupra literaturii s.f., literatura viitorului având încredere în generaţia Star-Treck a lui Vlad Ţolan, urându-i bun venit în rândul Nemuritorilor, prof. şi scriitorul Vasile V. Filip, care a făcut o pertinentă şi documentată, cu citate, analiză a volumului, arătând plusurile şi minusurile acestei apariţii editoriale, precizând că este o carte pentru adolescenţi, un roman dinamic cu multe scene de luptă, un roman al imaginilor horror, o carte teleportată în trecutul prezent.
Ioan Lazăr a făcut o incursiune în puterea de creaţie a tânărului autor, scoţând în relief dăruirea de sine, talentul scriitoricesc, având un viitor în lumea literelor, felicitându-l, inclusiv părinţii, chiar dacă unele pasaje ale cărţii seamănă izbitor cu scene din filmul „Stăpânul Inelelor”.
Emoţionat fiind, Vlad Ţolan, ca un cavaler leu a mulţumit celor prezenţi, inclusiv clasei a IX-a E-filologie, de la C.N. „Andrei Mureşanu”, prof. Lenuţa Moroşan, tuturor celor care au vorbit, moderatorului, părinţilor, profesorilor, dirigintei, colegilor care au făcut dovadă de mare răbdare şi atenţie, promiţând în viitor noi apariţii editoriale, socializând într-o sesiune de autografe numeroase.
Drum bun în literatura s.f., Vlad Ţolan!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5