Salariul minim de 800 lei, reducerea CAS cu 5% şi impozitarea diferenţiatã a salariilor

· programul economic al Uniunii Social Liberale, lansat la Bistriţa

Copreşedinţii Uniunii Social Liberale, la nivel judeţean, deputaţii Emil Radu Moldovan (PSD) şi de Ioan Ţintean (PNL) au prezentat programul economic pe care USL îl propune dezbaterii publice, urmând ca forma finală să se constituie într-un viitor program de guvernare.

Ţintean: Oferim o alternativă la guvernare în folosul poporului

Co-preşedintele USL B-N, deputatul PNL Ioan Ţintean, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în momentul în care alianţa va ajunge la putere, politica economică va fi făcută de Guvern, sub cenzura şi controlul Parlamentului.

,,Toate aceste discuţii pe marginea faptului că USL are sau nu are un program de guvernare, nu îşi mai au sensul, prin prezentarea acestui program economic.

Oferim o alternativă la guvernare în folosul poporului, şi nu în folosul clientelei politice.

Este un program de substanţă, şi regăsim trei principii în cele 47 de măsuri prezentate: fiscalitatea redusă, încurajarea mediului privat şi sprijin pentru toate categoriile sociale, mai ales pentru categoriile afectate de criză”, a declarat Ioan Ţintean.

Cel mai important lucru de care trebuie să ţină cont acest program e, în opinia liderului li-beral, faptul că e un program economic perfectibil.

,,Acest program economic nu este perfect, este perfectibil”, a subliniat liderul PNL B-N.

Sub egida “Creştere, Dezvoltare, Locuri de Muncă”, Uniunea Social Liberală îşi propune înfiinţarea unui million de locuri de muncă, “prin mixul de politici economice aplicate”, şi anume prin reducerea costului muncii, stimularea sectorului privat, scăderea fiscalităţii, încurajarea capitalului naţional, atragerea investiţiilor străine, absorbţia fondurilor europene şi creşterea competitivităţii, susţine liderul PSD, deputatul Emil Radu Moldovan.

În programul Uniunii se prevede reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, precum şi reducerea integrală a plăţii CAS datorate de angajatori pentru un an de zile, pentru crearea de noi locuri de muncă (cu condiţia menţinerii pe locul de muncă încă un an de zile). Zero taxe pentru angajarea în regim part time pentru tinerii sub 25 de ani şi a persoanelor cu vârsta mai mare de 55 de ani, mai propune USL.

Programul economic al Uniunii prevede şi reducerea şomajului în rândul tinerilor, precum şi condiţionarea participării la licitaţiile pentru lucrări publice de existenţa a minim 10% angajaţi tineri (criterii – vârsta de până în 25 de ani plus condiţie: minim un an agajaţi la firma respectivă).

USL susţine creşterea salariului minim pe economie la 800 lei/lună. În ceea ce priveşte sistemul fiscal, USL vrea să păstreze un plafon de 16%, dar să introducă un impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale. Pentru salariile sub 800 lei/lună se va aplica un impozit de 8%, între 800-1600 lei - impozit de 12%, iar pentru cei cu venituri mai mari de 1600 lei – 16%. Deducerile din impozit se vor face pentru jumătate din plata pentru pensile private şi asigurările private de sănătate, cu un plafon stabilit.

Cotă redusă de TVA la pâine, lapte, legume - 24% din care 9% la buget, 15% dedus producătorului

TVA ar urma să revină la nivelul de 19% după patru ani de mandat, în schimb ar urma să fie redusă cota de TVA pentru producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume-fructe proaspete (9% la stat, 15% la producător).

Pentru sectorul privat, USL susţine păstrarea opţiunii plăţii a 16% din impozitul pe profit sau 3% impozit pe cifra de afaceri la microîntreprinderi. Vor fi scutite de impozitare, pe o perioadă de 5 ani, dividendele reinvestitte în utilaje şi echipamente, cercetare-dezvoltare etc. Plata integrală a arieratelor către sectorul privat, aplicarea registrului unic de control (un singur control la 2 ani, cu tematica prestabilită şi preanunţată), acordarea Cardului de credit pentru IMM-uri, capitalizarea CEC şi a Eximbank sunt alte măsuri de stimularea a mediului de afaceri.

Uniunea Social Liberală propune, în programul său economic, coeziunea tuturor forţelor politice în realizarea unui pact pentru deficitul bugetar, care să prevadă destinaţia acestuia către investiţii.

“Niciun împrumut extern nu poate fi luat decât pentru investiţii”, se arată în programul USL. Uniunea vrea şi auditarea strictă şi obligatorie a alocărilor şi utilizării banilor publici din programul PNDI – “program prin care 4 moliarde euro se risipesc în scopuri politice”.

În plus, USL este interesată şi de înfiinţarea unui comitet parlamentar de monitorizare pentru creşterea transparenţei utilizării banilor publici. Se vor raporta şi urmări toate contractele publice cu valoare mai mare de 100.000 euro, asigură Uniunea. Ţinta “Zero datorii” la bugetele locale, este un alt punct al programului Opoziţiei. “Principalele resurse de la bugetul central vor fi alocate pentru cofinanţarea prin programe europene sau locale a lucrărilor importante de investiţii”, prevede documentul USL.

Deblocarea posturilor în educaţie şi sănătate, după regula 1:1

Pentru un aparat public eficient, USL prevede deblocarea imediată a posturilor pentru sistemele de învăţământ şi sănătate, după regula de înlocuire 1 la 1. De asemenea, în programul Opoziţiei este menţionată desfiinţarea celor 6000 de posturi numite politic în 2009-2010. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile vor fi plafonate la maximum 50%, prin introducerea de standarde de cost pentru administraţia publică centrală si locală. În companiile de stat din domeniile strategice se propune un management cu contracte standard, criterii de performanţă şi plata în funcţie de performanţă.

Se va interzice tuturor membrilor (până la rudelede gradul 2 inclusiv) din executivul central şi local, precum şi din Parlament şi consilii judeţene şi locale, să facă afaceri cu statul, inclusiv ca acţionari la societăţile participante la licitaţii (cu excepţia firmelor listate la bursă).

Un nou accord cu FMI, negociat în 2013

Viziunea economică a USL prevede adaptarea acordului actual cu FMI şi negocierea, în 2013, a unui nou acord cu Fondul, “în baza acestor obiective asumate”. “Primul buget al USL va fi multianual şi va conţine toate măsurile enunţate”, asigură USL, precizând drept obiectiv de creştere a veniturilor bugetare “de la 32% la 38%”.

Uniunea prevede 8 surse suplimentare de venituri: “creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, oprirea risipei bugetare (-50%), combaterea eficientă a evaziunii fiscale, îmbunătăţirea colectării (inclusiv prin audit internaţional), contracte de performanţă în sistemul public, redevenţele statului, suprataxarea tranzacţiilor speculative, revizuirea sistemului de vânzare a drepturilor de poluare”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5