Salubrizarea râurilor. 11 primării sancţionate de Garda de Mediu

* Şieu Odorhei – comuna cu cele mai curate albii

         Cei zece comisari ai Gărzii de Mediu, constituiţi în cinci echipe, au verificat în primele trei zile ale săptămânii nu mai puţin de 30 de unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului, fiind vizată salubrizarea râurilor. La finele anului trecut, Garda de Mediu a evaluat acest aspect la nivel judeţean, fiind stabilită data de 15 aprilie ca termen final pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor de curăţare a albiilor râurilor din judeţ. Potrivit comisarului şef, Cristian Niculae, au fost verificate localităţile de pe Valea Ilvei, Valea Rebrei, Valea Anieşului, Valea Cormaiei, Valea Şieului, Bistriţea Ardeleană şi Valea Budacului, plus Someşul Superior, fiind primării care trebuie scoase în evidenţă, dar şi unele care nu au reuşit să se conformeze normelor de mediu.

         „Le-am cerut comisarilor Gărzii să verifice în amănunţime fiecare zonă şi să evalueze corect şi cu echilibru fiecare situaţie în parte şi acolo unde găsesc probleme să sancţioneze gradual, după gravitatea faptelor constatate. Din păcate, în multe situaţii am fost nevoiţi să dăm sancţiuni cu amendă pentru că nu s-au luat măsuri de salubrizare, iar multe zone arată încă foarte rău. Această acţiune de verificare a început cu cele mai grele zone, nu este o radiografie a întregului judeţ. Am găsit şi multe locuri unde lucrurile sunt foarte bune, oameni care au înţeles că trebuie să avem grijă de natură, care au intervenit şi au făcut lucruri deosebite, au cheltuit sume consistente”, a declarat Cristian Niculae, în cadrul unei conferinţe de prese. Acesta a adăugat că salubrizarea râurilor este în zadar, dacă nu este dublată şi de o acţiune de supraveghere şi de întreţinere a zonelor, dar şi de campanii de conştientizare a populaţiei.

         Iată cum stă situaţia pe fiecare Vale în parte!

Valea Ilvelor: Ilva Mare şi Leşu – „aproape bine”, avertisment; Poiana Ilvei şi Ilva Mică – amenzi de câte 5.000 lei; Măgura Ilvei şi Lunca Ilvei – „foarte bine”.

Someşul Superior: Şanţ – „mici nereguli”, drept urmare avertisment; Sângeorz Băi – locul unde a fost cea mai mare problemă de pe cursul râului, „s-a muncit extraordinar de mult, de trei săptămâni cu deţinuţi”, autorităţile cheltuind peste 20.000 lei, fiind aplicat doar un avertisment; Feldru – „foarte bine pe Someş”, dar probleme pe doi afluenţi, amendă de 5.000 lei; Rebrişoara – „n-au intervenit pe Someş, doar pe Gersa şi Valea Parvei”, amendă 10.000 lei; Rebra – „extraordinar de bine, acolo fiind instalate 48 de camere de luat vederi, funcţionale, în zonele expuse abandonării deşeurilor”. În plus, la Rebra sunt şi doi angajaţi ai Ocolului Silvic care monitorizează malurile râurilor, autorităţile sancţionând la rândul lor cetăţenii;  Parva – „lucrurile în bună regulă, curăţenie şi funcţionează şi două camere de luat vederi”; la Rodna şi Maieru – „foarte bine”.

„Pe Someş în jos”: Năsăud – „s-a lucrat foarte bine, inclusiv în cartierul Liviu Rebreanu”; Chiuza – amendă de 10.000 lei pentru foarte multe depozitări neconforme pe malul Someşului; Zagra – amendă 5.000 lei; Dumitra – nu au fost aplicate sancţiuni.

Bistriţa Ardeleană: Tiha Bârgăului – amendă de 15.000 lei, pentru că „nu s-a salubrizat Valea Tureacului, Valea Bistriţei, Valea Blajului”. Autorităţile au intervenit, însă suprafaţa comunei este foarte mare şi este tranzitată de o sumedenie de turişti „care scapă de deşeuri”; Josenii Bârgăului – amendă 15.000 lei, s-a intervenit puţin, în doar trei zile cu patru oameni; Livezile – „s-a intervenit pe ultima sută de metri”, însă probleme ar fi doar la intrarea în Cuşma, astfel că s-a aplicat doar avertisment.

Valea Budacului: Dumitriţa – 5.000 lei; Cetate – avertisment; Budacu de Jos – amendă 15.000 lei.

Valea Şieului: Monor – „foarte bine”, zece camere de luat vederi; Şieuţ – „foarte bine”, fiind şase camere de supraveghere a depozitărilor neconforme; Mărişelu – „bine”, o singură zonă care va fi curăţată până vineri; Şieu Măgheruş – amendă de 5.000 lei pentru nefinalizarea lucrărilor de salubrizare; Şieu Odorhei – „foarte, foarte curat”, „cea mai curată zonă”.

Primăriile sancţionate au avut posibilitatea de a achita doar jumătate din amenda minimă, dacă achitau suma în 48 de ore. Autorităţile locale din Dumitriţa, Zagra şi Budacu de Jos şi-au plătit deja amenzile, şi anume câte 2.500 lei.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5