Şapte copii cu diabet au primit dispozitive moderne de monitorizare a glicemiei!

Preşedintele CAS B-N, ec. Camelia Ilişuan, a anunţat că au fost făcute o serie de modificări, în favoarea pacienţilor, în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate, unul dintre acestea vizând programul de diabet zaharat. Şapte copii din judeţul nostru sunt deja beneficiari ai unor dispozitive medicale moderne.

         „Începând cu luna octombrie, s-au introdus sisteme de monitorizare a glicemiei, pompe de insulină simple şi pompe de insulină dotate cu senzori, care monitorizează permanent glicemia şi avertizează pacientul despre variaţiile acesteia, când sunt severe, şi „în sus şi în jos”. La diabetici există pericolul şi hipoglicemie şi de hiperglicemie. Aceste dispozitive sunt aprobate de către o comisie regională, care este constituită pentru programul de diabet zaharat. La noi este la Cluj. Casele de sănătate transmit cereri către această comisie. Aceste pompe şi mai ales cele cu senzori se instalează în aceste centre regionale, nu în spitalul din Bistriţa. Pacienţii sunt eliberaţi şi cu dispozitivul instalat şi cu materiale consumabile pe o perioadă de trei luni, în continuare acestea fiind eliberate de farmacia cu circuit închis a Spitalului Judeţean”, a explicat Camelia Ilişuan.

         Potrivit acesteia, aceste sisteme avansate de monitorizare a glicemiei şi de dozare a insulinei sunt destinate copiilor cu diabet zaharat tip I (0-18 ani), tinerilor (18-26 ani), gravidelor diagnosticate, dar şi altor pacienţi care îndeplinesc o serie de criterii.

         „Noi am trimis deja şapte dosare la Centrul Regional, toţi sunt copii, toţi au primit aprobare. La copii, şi din cauza transformărilor de creştere de sistem hormonal, este extrem de greu să ţină sub control glicemia, sunt primii supuşi unui risc major de a intra într-o comă. Aceşti senzori sunt pentru ei vitali”, a spus Ilişuan.

         Directorul general al CAS B-N a menţionat că au fost deja alocate fonduri pentru achiziţia acestor consumabile, fonduri care au fost transmise SJU Bistriţa. Oricum, remarca Camelia Ilişuan, acest sistem de tratament este mult mai ieftin decât să tratezi complicaţiile care apar în câţiva ani dacă glicemia nu este sub control.

         Pacienţii de diabet zaharat pot depune dosare la CAS BN, dacă medicul specialist diabetolog consideră cpă aceştia se încadrează pentru a primi acest dispozitiv, cu excepţia categoriilor care sunt prioritare.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5