Şapte milioane euro, din fonduri europene, pentru Campusul Şcolar de la „Liviu Rebreanu”

Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi primarul Ovidiu Creţu, au semnat contractul pentru edificarea și construirea Campusului Școlar al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” din municipiul Bistrița, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013. La eveniment au participat, premierul Victor Ponta, ministrul delegat Doina Pană, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, directorul CN „Liviu Rebreanu” – prof. Constantin Rus, profesori, elevi, membri ai Consiliului de Administraţie al unităţii şcolare de prestigiu naţional.

Proiectul este inclus în Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Valoarea totală a proiectului este de peste 30 de milioane de lei (inclusiv TVA), din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de aproximativ 26 de milioane de lei.

„Este un moment pe care l-am aşteptat de şase ani, de când sunt primar. Când am ajuns primar, era semnat un contract prin care Compania Naţională de Investiţii se angaja să realizeze un campus. De atunci nu au apărut bani deloc. În tot mandatul meu trecut, nu am reuşit decât cu resurse locale să facem o mică parte din şcoală. Am reuşit să obţinem finanţare pentru o parte din campus, mă refer la tot ceea ce este în cadrul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, cu excepţia acestei clădiri pentru care este în pregătire un proiect ca să-l depunem pe POR 2014-2020. Proiectul campusului care presupune modenizarea Şcolii Gimnaziale, a internatului, a cantinei, a terenurilor de sport sintetice şi a unei săli de sport noi, totalizează o valoare de aproximativ 30 milioane lei, din care 3,4 milioane lei le vom pune noi, municipiul, şi 26 milioane lei vor veni din fonduri europene, prin ADR Nord-Vest, respectiv Ministerul Dezvoltării”, a declarat primarul Creţu.

Potrivit acestuia, contractul de execuţie va fi continuat de MIS Grup, iar perioada următoare va fi destul de dificilă pentru că, până în decembrie 2015, lucrările trebuie finalizate. „Este o finanţare extrem de importantă pentru municipiul nostru şi extrem de importantă pentru Colegiul „Liviu Rebreanu”, cel mai bun colegiu din judeţul Bistriţa-Năsăud, care aştepta această reabilitare, ca de altfel şi a clădirii principale, pentru că aici există un corp profesoral de elită, elevi de elită şi au nevoie de condiţii europene, pentru a fi într-adevăr europeni”, a adăugat edilul municipiului, mulţumindu-i preşedinteleui CJ, Radu Moldovan, pentru implicarea sa în obţinerea finanţării.

         ***

         În completare, directorul Constantin Rus a punctat faptul că din acea Aulă a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” au plecat o mulţime de campioni, menirea şcolii bistriţene fiind de a crea oameni valoroşi pentru ţară. „Nu am mai crezut că vom realiza acest campus şi sper ca peste 4 ani, maximum 6 ani, să fie realizat şi această clădire, o donaţie a Bisericii Evanghelice. Comunitatea săsească din Bistriţa a donat CN „Liviu Rebreanu”  această clădire, pentru 99 ani, cu două condiţii: să existe învăţământ în limba germană cât ea va exista şi să se reabiliteze această clădire”, a adăugat acesta.

***

         Vicepremierul Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că proiectul de la Bistriţa este inclus într-un program ambiţios la nivel naţional, de reabilitare şi modernizare a aproape 500 şcoli.

         „Vreau să vă atenţionez domnule primar, domnule director, că acest contract are termen de finalizare 15 luni, vreau să vă atenţionez pentru că după luna decembrie 2015 nicio factură nu mai poate fi trimisă la Bruxelles. Calitarea lucrărilor să fie ireproşabilă, noi vom monitoriza permanent şi frecvent calitatea lucrărilor.

         În ceea ce priveşte celălalt proiect, am avut o discuţie cu dl. primar, proiectul de finanţare este finalizat, eu nu vreau să aşteptăm 4 ani sau 6 ani, iar imediat cum se semnează la Bruxelles aprobarea pentru Programul Operaţional Regional, proiectul poate fi depus, iar proiectul va fi printre primele aprobate. Cred că anul viitor, după ce se termină procedura de achiziţie, pot începe lucrările, iar în 2016 putem fi prezenţi împreună cu – sper viitorul preşedinte al României – ca să vedem încă un proiect finalizat, pentru ca cei 1700 elevi din "Liviu" să poată beneficia de condiţii aşa cum trebuie”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale.

*** 

Victor Ponta: Vreau să mulţumesc reprezentanţilor comunităţii săseşti din Bistriţa

E o plăcere şi o onoare să fiu prezent la semnarea unui contract atât de important, pentru un colegiu atât de important, unul din cele mai bune din Transilvania. Profesorii, elevii, părinţii trebuie să se mândrească cu asta.

         Vreau să dăm două mesaje. În primul rând, investiţiile în educaţie şi în sănătate sunt cele mai importante pe care le poate face o ţară, şi azi un colegiu cu 1700 elevi, cu rezultate atât de bune, primeşte o investiţie într-adevăr importantă. Treizeci de milioane lei, 7 milioane euro, este o investiţie importantă pentru un singur colegiu. (...) Evident că vom asigura finanţarea pentru ca întregul colegiu să arate cum arăta în urmă cu o sută şi ce de ani.

 

         Al doilea lucru important este capacitarea societăţii din Bistriţa, din Transilvania, din toată ţara, de a trăi împreună şi de a folosi împreună lucrurile importante. Vreau să mulţumesc reprezentanţilor comunităţii săseşti din Bistriţa”, a spus premierul Ponta, referindu-se atât la investiţia cu fonduri europene, cât şi la disponibilitatea comunităţii săseşti de a da în folosinţă acest imobil pentru bistriţeni.

.

Comentarii

12/09/14 09:48
Vizitator

In legaturacu campusul scolar de la Rebreanu, se vorbeste si despre reabilitarea parcului dendrologic "Livius Gubesch", ceea ce ridica semne de ingrijorare. Mai ales ca la Bistrita reabilitarea parcurilor inseamna "drujba lui Cretu". Cu atat mai mult cu cat in mintea confuza a unora, campus inseamna distrugerea terenurilor de sport si a spatiilor verzi pentru a inghesui cat mai multe cladiri, cum s-a intamplat in cazul corpului de scoala construit acum castiva ani pe terenul de sport.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]