Bistriţenii şi-au înregistrat brânza de burduf ,,Sălăuţa” şi caşul gras ,,Poiana”

Şapte produse lactate din judeţ sunt ,,marcă înregistrată”

Iubitorii bucătăriei tradiţionale din judeţul Bistriţa-Năsăud au înregistrat, la Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti (ONPTER) şapte sortimente culinare specifice zonei noastre. Înscrierea celor şapte sortimente pe bază de lapte în Registrul naţional al produselor tradiţionale conferă titularilor drepturi exclusive de utilizare a respectivelor mărci pe piaţa Uniunii Europene.

Pe lista produselor tradiţionale bistriţene apar sortimente precum brânza telemea Sălăuţa, telemeaua ,,Poiana” (SC Frigomil SRL Năsăud); caşul gras Sălăuţa, caşul gras ,,Poiana” (SC Frigomil SRL Năsăud); brânza burduf Sălăuţa, brânza burduf ,,Poiana” (SC Vilactil Rebrişoara) şi caşcavalul ,,Poiana” (SC Vilactil Rebrişoara).

Acestea sunt denumirile produselor recunoscute ca tradiţionale pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, în baza obţinerii atestatelor eliberate de Ministerul Agriculturii.

Procedura de atestare a unor produse tradiţionale este destul de simplă, dar birocratică în acelaşi timp. Gospodarul care consideră că deţine reţeta unui anumit produs tradiţional, depune cererea de înregistrare, însoţită de alte documente, din care să rezulte caracterul deosebit al unui anumit produs. Urmează etapa verificării pe teren şi întocmirea unui proces verbal. Apoi, dosarele sunt înaintate Ministerului Agriculturii, care trebuie să elibereze sau să refuze eliberarea atestatului de produs tradiţional. Produsele tradiţionale nu conţin aditivi sau compuşi chimici, reprezentând, astfel, o garanţie a sănătăţii consumatorilor, şi au inscripţionate pe etichete precizarea ,,produs tradiţional”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]