Sărbătoare... cu semnificații multiple

prof. Augustin Rus

   Creștinii ortodocși, sărbătoresc în fiecare an pe 25 martie Buna Vestire sau Blagoveștenia, ziua în care Arhanghelul Gavriil a vestit pe Fecioara Maria că va naște pe Mesia.

   În calendarul popular, această zi se mai numește și „Ziua Cucului”, deoarece, în funcție de vreme, este posibil să se audă pentru prima dată cântând cucul. Dacă timpul o să fie frumos, anul o să fie bun.  Este un moment de răscruce al naturii după echinocțiul de primăvară când durata zilei se mărește, iar temperaturile, mai ales cele nocturne cresc, natura parcă se înviorează vizibil de la o zi la alta.  În unele comunități sătești, în această zi, aveau loc acte de purificare a spațiului, de alungare a șerpilor și șopârlelor de pe lângă gospodării, a insectelor și omizilor din livezi.

   Pentru alungarea șerpilor și șopârlelor, exista obiceiul în unele sate, ca cei mai tineri membrii ai familiilor, de obicei băieți, dis de dimineață să înconjoare de trei ori casa și acareturile gospodărești trăgând după ei un lanț și spunând mereu   ...   „Fugiți șerpi, fugiți șopârle, /  Că vin Blagostatele / Și vor rupe spatele   ...”.

   Pentru alungarea insectelor și omizilor din livezi, se aprindeau dimineața resturi vegetale care să scoată cât mai mult fum ce trebuia să pătrundă printre pomi. Unii gospodari, se duceau printre aceștia cu o secure și cu o sticlă de țuică, îi loveau pe cei mai tineri cu muchia securii de 3 ori iar pe cei mai bătrâni îi crestau de 3 ori la baza tulpinii, îi stropeau cu țuică, amenințându-i că dacă nu fac roade, o să-i taie și o să-i pună pe foc.

   Oamenii acelor vremuri au trecut, cei mai mulți dintre ei, dincolo, în veșnicie, urmașii lor au cam uitat de aceste obiceiuri, poate și sub amenințarea unei legi care prevede sancțiuni mari pentru cei care ard resturi vegetale.

   Cu toate acestea, ne putem aminti de    ...   „săraci vremuri de demult”, de tradiții și obiceiuri locale, chiar dacă ele există azi doar sporadic în unele sate.

 

 

Comentarii

31/03/23 17:26
Aiurel

Câteva scăpări:
În „cei mai tineri [membri]” - „membri” se scrie cu un singur „i”.
Nu e corect: „Și vor rupe spatele”, ci „și v-or rupe spatele” (v-or = vă vor - vouă, șerpilor și șopârlelor, vă vor rupe spatele).
Ar mai fi 3-urile, care trebuiau redate în litere - cum trebuie scrise numeralele de la zero, până la zece, inclusiv (unii zic că doar de la unu, la nouă, dar nu-i cred) - sigur, cu excepțiile știute (nu e situație de excepție aici).
Am numit (cu convingere) toate acestea scăpări, nu neștiință și precizez (ca să nu se creadă „invers”) că articolul e bun, binevenit, cu subiect de interes și foarte util (spre știință) generațiilor viitoare, chiar tineretului citadin de azi rupt cu totul de tradiții (dar și tineretul rural a cam părăsit tradițiile - păcat -, doar că poate mai știe, a mai văzut, a mai prins câte ceva).

31/03/23 17:42
Aiurel

Și niște virgule: „Fugiți[,] șerpi, fugiți[,] șopârle” (pentru că „șerpi” și „șopârle” sunt substantive în vocativ, în propoziții de adresare).
Despre „săraci vremuri” nu zic nimic - așa o fi („săraci” și nu „sărace”) în vorbirea populară.

01/04/23 15:29
Rus Augustin

Mulțumesc pentru corecturi și sugestii, o să țin seama de ele.

Cu stimă și respect, Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5