Sărbătoare folclorică excepţională la Cluj-Napoca prilejuită de artişti populari din judeţul Bistriţa-Năsăud

Emilia Ometiţă – şef-serviciu – Serviciul Cultură Tradiţională al CJC BN

Duminică, 15 iunie 2014, judeţul Bistriţa-Năsăud a fost invitatul de onoare al unui eveniment cultural-artistic desfăşurat în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din municipiul Cluj-Napoca, participând cu valoroşi reprezentanţi ai folclorului românesc de pe meleagurile noastre, respective colectivul tradiţional format din săteni ai comunei Căianu Mic şi din ansamblurile folclorice: “Cununa de Sânziene” din localitatea Dipşa şi “Plaiurile Bârgăului” din comuna Prundu Bârgăului.
Sărbătoarea dedicată folclorului bistriţean a debutat cu reconstituirea în incinta parcului etnografic, mai exact a casei tradiţionale din localitatea Geaca a obiceiului tradiţional “Înstruţatul boului” la a cărui performare au participat săteni din comuna Căianu Mic, alături de un alai impresionant format din membrii celor două ansambluri folclorice prezente la această manifestare. Beneficiind de cadrul aparte din incinta parcului etnografic obiceiul a avut un plus de culoare şi atractivitate prin frumuseţea costumelor populare purtate de căienari care au pus în lumină principalele momente ale acestui obicei popular din satul lor natal, dovedind încă o dată că nu uită tradiţiile strămoşeşti şi că oriunde s-ar afla sunt reprezentanţi de cinste ai acestor locuri, adevăraţi păstrători şi purtători ai valorilor noastre tradiţionale. Alaiul a fost format din următorii membrii: Vidican Alin-Mihai, Vidican Maria, Mariş Nicu, Hiticaş Ionuţ, Vidican Pavel Florin, Silaş Vasile, Bălăjan Valentina, Pugna Ioana Carmen, Pugna Cristina, Boca Ancuţa, Boca Rodica, Burzo Cornelia, Boca Ludovica, Cermure Ioana, Retegan Maria, Retegan Lucica, Retegan Pavel, Retegan Teodora, Ţermure Maria.
Animalul care a fost înstruţat a fost pus la dispoziţie de organizatori, de restul detaliilor ocupându-se cu multă dăruire localnicii din Căianu Mic. Aceştia au confecţionat cununa din alese flori aşezate în formă de cruce, au dus straiele ţărăneşti cu care s-a înstruţat “boul”, au pregătit colacul gazdelor care au primit alaiul şi au oferit ţuica de prune cu care au omenit participanţii la obicei.
Acest moment ceremonial a fost urmat de un deosebit spectacol folcloric desfăşurat în aer liber susţinut de cele două ansambluri folclorice ale judeţului Bistriţa-Năsăud. Ansamblul Folcloric “Cununa de Sânziene” din Dipşa (coregraf: Nicu Corci) a interpretat jocuri populare specifice zonei de Câmpie a judeţului nostru şi a fost completat prin recitalurile interpretelor de muzică populară: Iulia Onigaş şi Alina Pop.
Ansamblul Folcloric “Plaiurile Bârgăului” al Căminului Cultural din Prundu Bârgăului (director: Ioana Suciu; coregraf: Valentin Ciurea; dirijor orchestră: artistul popular Dumitru Ciupa) a prezentat un amplu program artistic format din jocuri populare specifice Văii Bârgăului, un obicei de nuntă tradiţională, iar recitaluri au susţinut interpretele de muzică populară: Maria şi Andreea Pavelean, Florina Bălan, Anuţa Sălăgean, Ioana Monda, finalizând cu interpretarea plină de virtuozitate a artistului instrumentist Dumitru Ciupa (la taragot).
Evoluţia ansamblurilor din judeţul nostru s-a bucurat de aprecierea generală a celor prezenţi la sărbătoarea folclorului din Bistriţa-Năsăud, artiştii populari bistriţeni reuşind să impresioneze prin valoarea şi frumuseţea costumelor populare, măiestria interpretativă şi să aducă bucurie în sufletele iubitorilor de folclor românesc.
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a răspuns solicitării de colaborare şi invitaţiei venite din partea coordonatorului de proiect domnul Eugen Ţepeş Stroia - Centrul Naţional de Informare Turistică din Cluj-Napoca, şi din dorinţa de a promova tezaurul inestimabil de obiceiuri, joc, cântec şi port popular cu care judeţul Bistriţa-Năsăud se poate mândri cu adevărat. Le mulţumim tuturor celor care s-au implicat şi au fost prezenţi la acest eveniment cultural interjudeţean, colectivelor artistice participante şi reprezentanţilor comunei Căianu Mic, pentru disponibilitatea arătată şi dăruirea cu care au răspuns chemării noastre.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5