Sărbătoare la Urmeniş. Mitropolitul Andrei, Cetăţean de Onoare al comunei

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Urmeniş, a organizat cea de-a XI-a ediţie a Festivalului „Româneşte de purtat”. În prima zi, evenimentul a fost dedicat părţii administrative. A fost inaugurată reţeaua de apă potabilă din satul Câmp, terenul de minifotbal din Urmeniş şi a fost sfinţită Capela comunei. În semn de cinstire și respect, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a primit din partea comunei Urmeniș titlul de „Cetăţean de Onoare”. Distincția i-a fost înmânată ierarhului de primarul Dumitru Tomșa. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost prezent la Urmeniș pentru a sfinți capela mortuară a comunei, ridicată de credincioșii parohiei, sprijiniți de Primărie. „Ierarhul a fost întâmpinat la ora de credincioșii comunei îmbrăcați în costume populare, după care, într-un sobor de aproape zece preoți, Părintele Mitropolit a sfințit capela, foarte reușită din punct de vedere arhitectonic dar și necesară vremurilor în care trăim”, a precizat părintele protopop de Bistrița, Alexandru Vidican. La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințit Părinte Andrei a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre cinstirea celor plecați și grija de a nu-i uita. Apoi i-a acordat părintelui paroh Ioan Cosma distincția de iconom pentru cei 20 de ani de activitate pastorală în Urmeniș. Diplome de aleasă cinstire au primit primarul comunei, Dumitru Tomșa, consilierii locali și consilierii parohiali dar și membrii corului bisericii din Urmeniș. Tot acum a avut loc întâlnirea fiilor satului la Căminul Cultural Urmeniş, dar şi o serie de activităţi sportive.
Duminică, manifestările au început cu oficierea Sfintei Liturghii, la Biserica Ortodoxă din localitate, după care s-a derulat festivalul propriu-zis pe scena amenajată în aer liber din curtea Primăriei. Au evoluat ansamblurile folclorice „Cununa grâului” – Ocniţa „Doina Rebrei” – Rebra „Jucăuşii” – Cluj-Napoca, „Floare de colţ” – Rodna şi formaţiile de dansuri populare „Floricică de pe tău” – Fărăgău, „Plai milăşan” – Milaş, „Dor de pe Câmpie” – Silivaşu de Câmpie şi localnicii din Urmeniş. În recital s-au aflat Cristian Pomohaci, Cornelia Ardelean Archiudean, Mina Buga şi artiştii de la Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” – Domnica Dologa, Mărioara Dragotă şi Cristina Livia Scurtu.
În acest cadru au fost conferite şi Diplome pentru cuplurile care au marcat 50 de ani de căsătorie.
Manifestarea a fost coordonată de primarul Dumitru Tomşa, alături de Emilia Ometiţă - şef Serviciu şi Dalma Szabo - referent la Centrul Judeţean pentru Cultură. Evenimentul s-a încheiat cu o discotecă în aer liber şi cu foc de artificii, prin prezenţa unui public numeros, dovedindu-se a fi o nouă reuşită.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5