Sărbătoare şi rugăciune la Dumitra

Comunitatea ortodoxă din Dumitra şi din împrejurimi şi-a dat întâlnire la biserica din localitate în a 3-a duminică după Rusalii, pentru a se ruga alături de P.S. Irineu Bistriţeanul, de părintele protopop Ioan Dâmbu şi de soborul de preoţi invitaţi de părintele paroh Ioan Moldovan la împlinirea unui sfert de veac de slujire şi de păstorire a dumitrenilor.

Biserica, în stil gotic, de pe dealul cu Turnul clopotniţei medievale, ce durează de peste 5 veacuri, a aparţinut până în anul 1974 puternicei comunităţi săseşti din localitate. În anii ce s-au scurs de atunci, harnicii gospodari din localitate, avându-l ca preot pe Iuliu Crişan, iar din 1985 şi în prezent pe vrednicul părinte Ioan Moldovan, au transformat lăcaşul de cult într-o adevărată bijuterie a ortodoxiei, dându-i aspectul de veritabilă catedrală.

Aici, P.C. părinte Moldovan i s-a acordat, din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului înalta distincţie de iconom stavrofor purtător de cruce de către P.S. Irineu, cântându-i-se îndelung „vrednic este” şi „întru mulţi ani trăiască”.

Corala „A. Mureşanu” Bistriţa a onorat invitaţia părintelui Moldovan şi a Consiliului parohial, a susţinut în măiastră interpretare răspunsurile la liturghia arhierească şi un scurt concert de muzică sacră în impunătoarea biserică, devenită neîncăpătoare. Au fost prezente oficialităţile comunei, în frunte cu dl. primar Gheorghe Bălăjean, cadre didactice, fii ai satului veniţi de pretutindeni la marea sărbătoare.

Dl. profesor Ioan Alexandru, fiu al satului, a avut amabilitatea de a ne prezenta date importante din istoria localităţii şi a bisericii, fiind alături de Corală şi dovedindu-se a fi un mare admirator al acesteia.

La agapa creştinească de la Căminul Cultural, Corala a interpretat pricesne şi piese corale laice, primind aplauzele şi aprecierile celor prezenţi.

În cuvântul de învăţătură al P.S. Irineu au fost făcute şi frumoase aprecieri despre vrednicia părintelui Moldovan, a credincioşilor din parohia şi a autorităţilor comunale, care au sprijinit biserica de-a lungul timpului.

Elogioase aprecieri au fost făcute şi la adresa Coralei pentru impecabilă interpretare şi dirijorului acesteia, d-lui arhid. prof. Cornel Pop, pentru dăruirea şi exigenţa cu care pregăteşte cântarea corală: „… îmi este dat să vă aud şi să vă admir, … îngerii împreună cu pământenii au adus astăzi cântare lui Dumnezeu, … voi aşi fost azi alături de îngerii Cerului, … vă aşteptăm să faceţi înaltă cântare de Praznicul Adormirea Maicii Domnului la Mânăstirea Nicula”, a adăugat în încheiere înaltul ierarh Irineu.

Comunitatea ortodoxă din pitoreasca comună Dumitra a făcut dovada hărnicie şi vredniciei creştineşti, dovedindu-se şi o mare păstrătoare a datinilor şi tradiţiilor româneşti.

Cinste şi mulţumiri tuturor celor ce s-au implicat în reuşita acestei sărbători!

Prof. Ştefan Pop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5