Sărbătoarea fanfarelor la Rodna

Prof. Liviu Păiuş

S-a încetăţenit la Rodna, de câţiva ani, ca în fiecare vară în luna iulie, să aibă loc „Festivalul fanfarelor” la care participă, pe lângă fanfara din Rodna, şi unele fanfare din ţară şi uneori şi din Ungaria.
În acest an „Festivalul fanfarelor” a avut loc în zilele de 4 şi 5 iulie, respectiv sâmbătă şi duminică şi s-a desfăşurat într-un cadru inedit, sub cupola cortului imens amplasat în curtea Şcolii Generale „Florian Porcius”, în organizarea consiliului Judeţean, a centrului Judeţean pentru Cultură, a Primăriei şi Consiliului Local Rodna, a Asociaţiei Culturale Fanfara Rodnei.
Acest festival vine să confirme prestigiul şi vechimea fanfarei din Rodna, care apare într-o fotografie din anul 1860, cu membrii ei în costume de epocă, fanfara din Rodna fiind una dintre cele mai vechi fanfare din judeţul nostru.
De-a lungul timpului membrii fanfarei s-au schimbat, dar această dragoste pentru muzică s-a transmis din părinţi la copii sau nepoţi deoarece sunt membrii ai fanfarei de azi, care au avut bunici sau părinţi în această formaţie, cuprinzând în 1896 18 membri, iar astăzi cuprinde un număr de circa 30 de membri, cei mai mulţi tineri elevi. Repertoriul fanfarei este foarte variat el cuprinde pe lângă, piese instrumentale specifice fanfarelor şi cântece sau melodii populare, sau cântări bisericeşti.
Fanfara, de-a lungul existenţei sale, a participat mai multe festivaluri ale fanfarelor , la festivalurile „Cântării României” şi a cântat în multe oraşe din ţară şi chiar în Ungaria, la Salgatoryan.
Un moment important în activitatea fanfarei a fost închiderea minelor rodnene sub al cărui patronaj se afla fanfara minerilor din Rodna, dar în 2005 un grup de membrii ai fanfarei în frunte cu Szabo Lehel şi Fodor Iosif au constituit Asociaţia Culturală „Fanfara Rodna” care a dus la revigorarea acestei formaţii care cuprinde astăzi peste 30 de membri, la instruirea căreia a contribuit şi prof. Cornel Moldovan din Bistriţa, prin armonizarea tuturor membrilor formaţiei şi instruind pe Iosif Fodor în dirijorarea acestei formaţii, din ea făcând parte şi eleve de gimnaziu: Ioana Pătrăşcan, Diana Danciu, Ina Domide şi Sorela Rus.
Prin entuziasmul celor ce compun această formaţie şi cu sprijinul organelor de conducere din Rodna şi de la Centrul pentru Cultură Bistriţa-Năsăud s-a reuşit să se organizeze an de an Festivalul Fanfarelor la Rodna, în acest an ajungând la ediţia a VI-a.
Ediţia din acest an a fost sponsorizată de : S.C. M.I.S. Grup S.R.L., S.c. Torente S.R.L., S.C. Silviu-Dan-Monica S.R. L., S.C. Alvineli S.R. L., S.C. Cupamarcu Prodcom, S.C. Materiteotrans S.R.L. şi Magazinele Punct.
La această manifestare culturală au participat : Fanfara „Armonia” din Târnăveni, Fanfara ”Harmonia” a Forumului German din Bistriţa, Fanfara „Promenada” din Câmpia Turzii, Fanfara din Telciu şi Fanfara din Rodna.
Manifestarea s-a desfăşurat în curtea Şcolii Generale „Florian Porcius” din Rodna, unde s-a adunat cu mic cu mare sute de spectatori. Din partea centrului Judeţean pentru Cultură au fost prezenţi maestrul coregraf Ioan Simionca şi Adi Fabi, referenţi de specialitate
Fanfarele s-au bucurat de un real succes fiind răsplătite cu îndelungi aplauze, datorită repertoriului variat şi al unui înalt nivel de inerpretare a pieselor interpretate, iar la sfârşitul evoluţiei fiecărei fanfare primarul comunei rodna, Alexandru Năşcan, a oferit câte o diplomă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5