Sărbători de acasă: Episcopul Macarie a colindat casele nevoiaşe ale spermezenilor, a participat la festivalul în onoarea Sfinţiei Sale şi a primit veşmintele arhiereşti cusute cu mărgele ca pe cămăşile năsăudene

Prea Sfinţitul episcop Macarie s-a aflat a treia zi de Crăciun acasă, la Spermezeu, unde a slujit alături de părintele paroh Simion Buta, pr. prof. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Cluj şi de un sobor de diaconi şi preoţi. Lumea îmbrăcată în costumul tradiţional de pe Valea Ţibleşului a ascultat cu drag cuvântul episcopului, care a vorbit despre tradiţii, despre frumuseţea colindelor. Apoi a fost colindat de întreaga biserică, dar şi de artistele Alina şi Genuca Ceuca. Pentru prima dată episcopul a îmbrăcat veşmintele arhiereşti cusute cu mărgele ca pe cămăşile năsăudene de meşterul Genuca Ceuca de la Salva şi dăruite de familia Cosma. Aproape un an s-a lucrat mărgea cu mărgea pentru frumoasele haine, care cu siguranţă vor fi apreciate şi în Europa de Nord, acolo unde păstoreşte episcopul.
După slujbă Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Cultură şi Parohia Ortodoxă Spermezeu au organizat Festivalul de colinde și obiceiuri tradiționale de Crăciun și Anul Nou “De ieși gazdă până-n pragu” invitat de onoare fiind Preasfințitului Macarie - episcopul Europei de Nord. Au participat Ansamblul de obiceiuri “Măgura Şieului” – Şieu, grupul de colindători al Liceului Tehnologic din Spermezeu, formația de colindători a Liceului Tehnologic “Ion Căianu Românu” - Căianu Mic, formația de colindători “Ţibleșul” – Spermezeu, formația de colindători din Poiana Stampei – Suceava, formația de colindători ”Rapsozii Varvigiului” –Harghita, grupul “Glanetaşul” din Agrieş, toate formaţiile fiind răsplătite cu diplome din partea organizatorilor. Manifestarea de la Căminul Cultural din Spermezeu a fost prezentată de Grigore Sâmboan, redactor şef Radio “Renașterea”, fiu al acestor meleaguri. Deschiderea celei de-a patra ediţii a fost făcută de organizatorii manifestării părintele Simeon Buta şi profesorul Alexandru Deneş (iniţiatorul festivalului) care au vorbit despre importanţa păstrării obiceiurilor străbune şi le-au mulţumit formaţiilor ca au răspuns invitaţiei. Dintre cei prezenţi la eveniment îi amintim pe deputatul Daniel Suciu şi senatorul Ioan Deneş, ce reprezintă aceste meleaguri în parlament. Ioan Deneş, fiu al comunei, a vorbit despre copilărie şi despre mândria cu care se întoarce în sat amintindu-şi de vremurile de altadată. După recitalul Coralei preoţilor de pe Valea Ţibleşului, pe scenă a urcat pr. prof. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Cluj, care i-a felicitat pe organizatori pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi, de asemenea, a vorbit despre PS Macarie, căruia i-a fost profesor, îndrumator şi duhovnic amintind de activitatea lui pe tărâmul etnologic. Apoi, PS Macarie a avut un discurs despre frumuseţea şi vechimea colindelor, despre dragostea cu care vine acasă şi se bucură de sărbători. De multe ori, în timpul spectacolului, episcopul cânta împreună cu cei de pe scenă.
În aceste zile cât a stat acasă, PS Macarie a fost cu Crucea la câteva familii nevoiaşe, în suferinţă sau izolate, urcând pe jos câţiva kilometri până la cea mai îndepărtată casă din deal, de pe Pcicui. Colindele aduse la casa părintească de cete de colindători din toate satele comunei şi slujba săvârşită duminică la Borleasa au întregit prezenţa binecuvântată a episcopului pe meleagurile natale, de Sărbători. Singurul episcop pe care îl are judeţul nostru în momentul de faţă, cel mai tânăr din Sinodul BOR, se întoarce la reşedinţa din Stockholm cu amintiri plăcute.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5