Şase nume marcante, în galeria Cetăţenilor de onoare ai judeţului Bistriţa-Năsăud

Saloanele Hotelului Metropolis au găzduit, pentru a doua oară, decernarea titlurilor de Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, eveniment promovat de administraţia judeţeană. De asemenea, în premieră, au fost oferite diplome de excelenţă unor elevi, profesori, funcţionari care prin activitatea lor au contribuit la promovarea imaginii judeţului, dar şi diplome de merit pentru trei muzeografi bistriţeni.

         „Mă simt deosebit de onorat să fiu gazda unui număr impresionant de oameni de valoare ai judeţului Bistriţa-Năsăud. Încă de la preluarea mandatului, din 2012, m-am gândit ca cei din administraţia judeţeană să facă un minim gest de recunoştinţă pentru cei care aduc plus valoare, pentru cei care duc peste tot în lume imaginea judeţului Bistriţa-Năsăud. Chiar dacă este imposibil să-i răsplătim din punct de vedere material, măcar simbolic să le oferim acest titlu onorific acelor oameni care atunci când îi privim la televizor sau despre care auzim vorbindu-se, suntem mândri că sunt de-ai noştri, că sunt bistriţeni”, a precizat preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, în debutul momentului festiv.

         Invitat al staff-ului CJ BN, prefectul Ioan Ţintean  a reliefat faptul că „excelenţa nu este un act singular”, iar în judeţul nostru sunt o sumedenie de oameni deosebiţi, de la fermieri care cultivă pământul şi până la cercetători, fapt pentru care se închină în faţa acestora. În completare, primarul Ovidiu Creţu a felicitat Consiliul Judeţean pentru faptul că a preluat o parte din activităţile pe care municipalitatea le desfăşoară de mai multă vreme, şi anume oferirea acestor distincţii. „Nu este uşor să alegi pe câţiva, pe unu – doi – trei din zecile, poate chiar sutele de oameni care reuşesc să facă excelenţă din activitatea lor, care poate să fie, la un moment dat un crâmpei cât un vulcan sau prin activitatea lor de-o viaţă”, a punctat edilul municipiului.

         La cea de-a doua ediţie, povestea a început cu ing. Paul-Adrian Ilieş, managerul companiei RAAL, companie cu capital românesc cu cel mai mare număr de angajaţi din Bistriţa-Năsăud, aşa cum a punctat în Laudatio, Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud. „Sunt onorat de titlul acordat, dar nu mă scoate la pensie. Până în 2020 vom fi 3000 de angajaţi, iar cifra de afaceri va depăşi 200 milioane euro”, a declarat ing. Paul Ilieş.

         Unul dintre cele mai emoţionante momente i-a fost dedicat plutonierului adjutant Vasile Zbânca, un erou şi un exemplu pentru comunitate, aşa cum spunea col. Cornel Scurt. Titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului acordat lui Vasile Zbâncă reprezintă o recunoaştere a meritelor deosebite avute în activitatea militară, a devotamentului, tăriei de caracter şi curajului dovedit în timpul misiunilor (în cea de a doua, din Afganistan, suferind un accident grav). „Ca militar al Armatei Române nu mi-am făcut decât datoria faţă de neam şi ţară”, a spus plt. adj. Vasile Zbâncă, dedicând acest titlu nenumăraţilor ostaşi care s-au luptat pentru România. O distincţie aparte i-a fost acordată şi de către Cristina Vlasa, în numele Radio Transilvania.

         Prof. univ. dr. Pompei Cocean a primit Premiul Academiei Române în 1997, fiind primul autor al monografiei judeţului şi având peste 300 de lucrări ştiinţifice publicate. Titlul reprezintă o dovadă a recunoaşterii activităţii sale de cercetător, profesor, manager şi poet-scriitor (sub pseudonimul Pompei Gavrilă), aspecte evidenţiate, în laudatio, de către prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. Profesorul Cocean a dezvăluit audienţei trei motive pentru care este mândru că s-a născut în Bistriţa-Năsăud, şi anume, martiriul lui Tănase Todoran, frumoasa Ţară a Năsăudului şi „ploaia de stele” de la Târlişua care a vestit naşterea lui Rebreanu. „O să port acest titlu într-un loc aurit al sufletului meu”, a spus universitarul clujean, de loc din Târlişua.

         Ing. Emanoil Ioan Viciu, manager de top la nivel naţional, care a făcut din Teraplast una din companiile cele mai reprezentative, a fost nominalizat de discipolul său, Florin Urâte. În Laudatio, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a subliniat, alături de aspectele economice, şi activităţile de susţinere a educaţiei, sportului, sănătăţii, culturii, adică a ceea ce înseamnă responsabilitate socială corporatistă. „Mă consider un bistriţean. În 6 ianuarie 1976, acum 40 de ani, ajungeam în Bistriţa. Am trăit aici cei mai frumoşi ani din viaţa mea. (...) Onoarea pe care mi-o acordaţi, mă obligă în continuare”, a precizat Emanoil Viciu, anunţând că Club Design Cluj, firmă deţinută de fiica sa Iris, va premia, de anul viitor, pe cei mai creativi trei tineri din judeţ.

         Artistul plastic Miron Duca, „unul dintre numele proprii ale culturii româneşti”, după cum amintea criticul de artă Oliv Mircea, laureat al UAP, a fost distins pentru rezultatele de excepţie în domeniul artistic şi pentru promovarea imaginii judeţului, pentru miile de ore de muncă în tăcerea atelierului.

         Nu în ultimul rând, cu emoţii până la lacrimi, titlul i-a fost conferit marii campioane Gabriela Szabo, „o bistriţeancă prietenă a bistriţenilor, un sportiv de talie mondială, om modest şi normal, care nu a uitat niciodată de unde a plecat”. Jurnalistul PRO TV, Cristian Cucolaş, a fost cel care a propus audienţei un Laudatio în imagini, în fapt, un moment din „Doamne de poveste”. „Sunt extrem de onorată, e o distincţie care mă responsabilizează, drumul performanţei în sport e cu foarte multe obstacole”, a spus Gabriela Szabo, anunţând că va fi inclusă în Hall of Fame sportului mondial , la Monaco.    

 

***

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, conform statutului propriu, în semn de recunoaștere pentru activități deosebite, poate acorda ”Diplome de excelență”, unor personalități marcante, care au făcut cinste județului Bistrița-Năsăud, în țară și în străinătate!

1. Denis Dobraniş –campion european la GO, categoria sub 12 ani (Olanda). 

2. Prof. Teodor Vîrtic – Palatul Copiilor Bistrița.

3.  Ioan Mureşan - Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

4. Edit-Clara Raţiu - secretar Maieru.

 5. Ioan Petric – secretar Ilva Mică 

6. Dumitru Pop – secretar Romuli şi Petru Rareş

 7. Ioan Pop – secretar Monor

 8. Vasile Vasile  - secretar Coşbuc

 

Diplome de merit au primit Vasile Sandu (Muzeul Memorial George Coșbuc), Valer Ilovan (Muzeul Memorial Liviu Rebreanu) şi Eugeniu Miloş (Centrul German ”Casa Argintarului” Bistrița).

 

 

Comentarii

18/12/15 12:40
ela

Sa acorzi titlul de cetatean de onoare al judetului unui excroc prafuit si total lipsit de valoare gen emanoil viciu(care a avut mereu ca principal scop la Teraplast imbogatirea sa si ahtiat mereu dupa aceasta imbogatire a terorizat si santajat intr-un mod grotesc angajatii firmei - oameni modesti si muncitori - pentru a strange tot mai mult si mai mult capital, principala lui "sclipire de geniu" fiind manuirea parului de altfel si nicidecum viziune de manager de top) mi se pare o jignire profunda si fara precedent adusa oamenilor de valoare bistriteni si care din pacate sunt dati mereu uitarii pentru ca nu au in spate un catelus fricos gen urate care peste 2-3 ani o sa se autopropuna si el! Trist de tot!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5