SC Aquabis Bistriţa a creat focare de holeră, ciumă şi toate pestele în Bistriţa şi judeţ

prof. Vasile Găurean

Idealul de a înlocui privăţile (WC-uri) din fundul curţii cu o canalizare modernă, trebuia să ne transforme ţara în sate şi oraşe civilizate, adică europene. Teribilele pandemii (ciume, holeră) ce au răvăşit Europa de la 1300 până spre mijlocul secolului al XIX-lea, au fost cauzate tocmai de lipsa crasă a igieniei din aglomerările urbane, unde dejecţiile şi lăturile se aruncau direct în stradă.
Subsecvent acestor obiective, s-a extins şi reabilitat reţeaua de apă şi canalizare şi în judeţul BN, primindu-se sume considerabile de la Bruxelles. Au apărut -de ex.- la Bistriţa, de prin 2009, pe str. Ghinzii şi în judeţ (Viişoara,Teaca, Lechinţa şi restul) staţii de pompare a apelor uzate (menajere şi WC-uri), după ce s-a rezolvat canalizarea aferentă. Cu bani europeni grei, staţiile erau prevăzute cu dotări moderne (automatizări, generatoare electrice autonome Moinsa, telecomenzi). Acestea au funcţionat admirabil o vreme, circa trei ani, dar lipsite practic de mentenanţa firească ce se impunea, s-au defectat, iar apoi blocat. (Mă voi referi exemplificator la situaţia din str. Ghinzii din Bistriţa.):
Mentenanţa însemna -concret- a scoate periodic - după necesităţi- din grătarele de la intrare feluritele corpuri mai mari, de tot felul, de la cârpe aruncate neglijent la ceea ce aduc apele pluviale etc. Cu vremea, necurăţate, acestea s-au blocat, staţia de 9m. adâncime s-a colmatat-betonat, iar pompele s-au defectat. Cum apa puturoasă era deversată în pârâu, pompele nu puteau expulza dejecţiile solide rămase, scurtcircuitând tablourile Dejecţiile s-au deversat de circa cinci ani şi se deversează direct în pârâul Ghinzii, de lângă staţie, ducând o duhoare pestilenţială de Ev Mediu pe vreo opt km. până la vărsarea tot directă în râul Bistriţa. Malurile pârââului Ghinzii s-au înnegrit de un mâl ciumat şi singur vântul scuteşte uneori să nu te sufoci.
"Vai, dom'profesor! spun îngroziţi muncitorii de la vidanja uriaşă a Aquabisului, trimisă la decolmatare după reclamaţii asidue. Să vedeţi ce e la Viişoara, Lechinţa, Teaca!!...Se deversează pe câmp deschis...O duhoare să mori!. Suntem şi puţini."
Am semnalat dintru început şi în multe rânduri dlui ing. Director Ioan Şandru ce se întâmplă, dar după cele mai frumoase promisiuni şi politeţuri, se cârpea ceva pentru o săptămână şi totul se relua cu infestarea. Dacă-n 2008-'9 erau în pârâu peştişori, astăzi nimic nu mai poate vieţui, nici viermi, aici, unde este şi un agent economic...alimentar. Desigur că nefuncţionarea staţiilor înseamnă şi economii considerabile de motorină şi curent electric, dar Mediul ne bagă-n Apocalipsă cu ţânţarii şi duhoarea.
În condiţiile în care locuitorii din Ghinda şi de pe strada bistriţeană plătesc şi apa pluvială (plouată/neplouată), nu credem că fondurile lipsesc. Dacă trebuie oameni, să se angajeze, iar dacă există defecţiuni, e normal să fie remediate, de orice natură ar fi. Ce este imposibil în lumea aceasta?
Ne temem cumplit şi justificat de pesta porcină şi alte catastrofe şi stăm cu mâinile încrucişate a neputinţă în faţa acestui adevărat dezastru ecologic guvernat de Aquabis.
De la telefoane şi întâlniri face-to-face, văzând că situaţia se menţine, am semnalat anul precedent, în 10 septembrie, autorităţilor: Primărie, Sanepid, Garda de Mediu, AS.TV, dar răspunsuri nu am primit. Câţiva funcţionari de la Primărie şi Mediu au venit "să vedem cum funcţionază Staţia". Ce copii curioşi! Şi s-au dus şi duşi au fost.
Locuitorii din zonă vor să organizeze o manifestaţie eventual la Consiliul Judeţean aparţinător şi altfel, să pună problema la nivel central. În ziua de azi, nici Bruxelles- ul nu e departe pe o aşa problemă, fiindcă-s banii lor.
Până nu e foarte-prea-târziu, credem că Autoritatea Judeţeană, recte domnul Preşdinte Radu Moldovan şi toţi factorii decidenţi din subordine vor pune lucrurile pe făgaşul normal şi în regim de maximă urgenţă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5