Scara îngerilor, la Mărişelu

În zi de sărbătoare, Parohia Ortodoxă Mărişelu, Primăria şi Consiliul Local Mărişelu, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud au organizat prima ediţie a Festivalului de Colinde şi Obiceiuri de iarnă „Slobozî-ne gazdă-n casă”. Manifestarea, iniţiată de preotul Aurelian Poptean, a adunat cete de colindători de pe raza întregului judeţ, dar şi de la Mureş. Aşezat sub semnul Sfântului Apostol Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, festivalul este ca o cunună de lauri pentru cei care vestesc Naşterea Domnului. Parada portului popular, derulată pe ritm de colinde, între Şcoala Generală şi Căminul Cultural ne-a adus în atenţie frumuseţea portului popular, dar şi iubirea pentru tradiţiile noastre. Festivalul, prezentat cu dragoste şi profesionalism de col. rez. Florentin Archiudean, şeful Cercului Militar, a debutat cu deschiderea oficială făcută de către primarul Toma Someşan, directorul adjunct al Centrului Judeţean pentru Cultură, Ioan Simionca şi coordonatorul festivalului, părintele Aurelian Poptean, care a subliniat importanţa organizării unei astfel de manifestări. În acest cadru, au fost lansate şi monografiile comunei Mărişelu şi a satului Sita, scrise de tânărul preot, cu har şi dragoste pentru creştini, după cum afirma în cuvântul său, protopopul Alexandru Vidican. După ce prof. Elena Nacu a prezentat expoziţia de icoane pe sticlă, care s-a ales cu premii pentru cei mai talentaţi elevi, a urmat un concert de colinde oferit de grupul Corala Agapis al Bisericii Sfânta treime din Baciu.

Concursul propriu-zis a fost urmărit cu atenţie atât de publicul care a umplut până la refuz sala Căminului Cultural, cât şi de juriul, format din protopop Alexandru Vidican – preşedinte, preot prof. Dumitru Boca – Baciu, artista Cornelia Ardelean Archiudean, dir. Adj. Ioan Simionca şi referent Cristina Bălan – CJC, prof. dr. Vasile Filip, ing. Toma Someşan – primar şi ziaristul Menuţ Maximinian. În urma prestaţiei cetelor de colindători, s-a hotărât ca premiul I, la secţiunea „Obiceiuri” să fie împărţit de ansamblul „Poeniţa” din Sebiş (coordonator preot Ciprian Frăţilă) şi ansamblul „Măgura Şieului” (coordonator Viorica Gherasim). La secţiunea „Colinde”, pe prima poziţie se situează grupul de colindători „Ţibleşul” din Spermezeu, coordonat de prof. Alexandru Deneş şi preot Simion Buta; pe locul II colindătorii din Bârla (coordonatori Ştefania Timari şi Domniţa Zăvoian) şi grupul „Hodăceana” (coordonatori Maria Pop şi Cornelia Butilă din Hodac, Mureş). Pe locul III s-au situat grupul „Plaiurile Bârgăului” din Prundu Bârgăului (coordonatori Ioana Suciu şi Dumitru Ciupa) şi corul Bisericii Ortodoxe din Rusu Bârgăului (coordonator Maria Moldovan Gavri).

În recital s-au aflat ansamblurile „Datina” din Mărişelu, grupul „Athanatos” şi grupul „Doiniţa” ale Cercului Militar Bistriţa.

A fost o manifestare deosebită, în care s-a văzut mâna bună a organizatorilor: preotul Aurelian Poptean (împreună cu preoteasa Susana Poptean), primarul Dumitru Tomşa şi viceprimarul Iuliu Ognean. Emoţiile au pus stăpânire peste sală. Organizatorii şi artiştii fiind aplaudaţi la scenă deschisă pentru acţiunile lor. Fiecare colindă s-a înălţat pe scara îngerilor, acolo sus, la ceruri: „Şi acum îi timpul bun/ C-am ajuns Sfântul Crăciun/ Vă zâcem să trăiţi/ La mulţi ani fericiţi/ Crăciunul cu bine/ Şî acum este bine/ Că vine Sfântul Vasile/ Vă zâcem să trăiţi/ La mulţi ani fericiţi/ Anul Nou cu bine”

Comentarii

28/12/11 19:15
viorica

Felicitari domnului primar Toma Somesan si domnului preot Aurelian Poptean pentru exemplara organizare.Apreciem efortul facut de cetatenii comunei implicati in organizare,cei care au facut sa ne simtim oaspeti doriti si asteptati.Ar fi bine ca aceste eforturi sa fie incercate de catre tot mai multi organizatori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5