Schimbările climatice şi rolul Uniunii Europene la nivel global

În contextul în care poluarea şi în special schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult calitatea vieţii oamenilor şi a mediului înconjurător, necesitatea unor măsuri coerente la nivel global de ameliorare şi eliminare a acestor fenomene devine tot mai stringentă.

Anul 2015 va fi un an de referinţă pentru politicile globale privind schimbările climatice, Uniunea Europeană urmând a face un nou efort de adoptare a unui acord internaţional privind schimbările climatice în cadrul Conferinţei de la Paris.

Viziunea Uniunii Europene privind politicile climatice internaţionale a fost, în permanenţă, axată pe reducerea emisiilor de CO2, promovarea „energiilor verzi” şi impunerea unor norme stricte în materie de protecţie a mediului. Încă de la Summitul de la Copenhaga privind schimbările climatice, desfăşurat în 2009, Uniunea şi statele membre au depus eforturi pentru a consolida şi perpetua rolul lor în cooperarea internaţională privind efectele schimbărilor climatice. Din păcate, stagnarea economică generată de criză sau reducerea cotei în deţinerea „certificatelor verzi”, sector dominat de China şi Statele Unite, au afectat însă poziţia de lider a Uniunii Europene în domeniul politicilor climatice.

Astfel, unul dintre obiectivele Uniunii, pe termen lung, este recâştigarea rolului de lider mondial în domeniul politicilor climatice, în special prin promovarea unui „leadership prin exemplu”.

În acest sens, Miguel Arias Canete, noul Comisar pentru Politici Climatice şi Energie, adresându-se Parlamentului European, afirma că: “avem de făcut o alegere şi trebuie să avem curajul politic de a acţiona acum, cu ambiţie, şi împreună. Acesta trebuie să fie angajamentul nostru politic comun în perioada următoare, şi am încredere că voi putea conta pe dumneavoastră în demonstrarea faptului că Uniunea Europeană îşi menţine rolul de lider global în politicile climatice”. El preciza că liderii europeni au ajuns la un acord istoric privind ţintele şi arhitectura de bază a politicii climatice şi energetice pentru următorul deceniu, aprobând “Cadrul pentru 2030 privind politicile climatice şi energetice”, fundamentat pe următoarele elemente cheie: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; susţinerea investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile; eficienţa energetică; reforma schemei EU ETS (gestionarea certificatelor de emisii); energie competitivă, la preţuri accesibile şi sigură; un nou sistem de guvernanţă care să se bazeze pe planurile naţionale pentru o energie competitivă, sigură şi durabilă.

În concluzie, la nivelul Uniunii Europene există o tendinţă pozitivă privind abordarea politicilor climatice şi energetice. Uniunea poate continua să iniţieze şi să promoveze aceste politici, conducând negocierile internaţionale şi jucând un rol cheie în formularea noului acord care va fi discutat la Conferinţa privind Politicile Climatice de la Paris din 2015.

Pentru informaţii detaliate despre Uniunea Europeană, instituţiile sale, drepturile cetăţenilor europeni contactaţi Centrul de informare Europe Direct Bistriţa (www.europedirectbistrita.ro).

Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5