Școala Sanitară Postliceală ”Carol Davila” din Bistrița a intrat într-o nouă eră de dezvoltare. Profesori și elevi au vizitat în Germania centre vocaționale pentru îngrijiri, acolo unde, foarte mulți dintre ei vor face practică

Școala Școala Sanitară Postliceală ”Carol Davila” din Bistrița a intrat într-o nouă eră de dezvoltare. O spune chiar directorul acestei instituții de învățământ mai special și, care, de curând, a condus o delegație a acestei școli în Germania, acolo unde, profesori și elevi au participat la un schimb de expriență cu Asociația Internațională ”Bildungs und Sozialwerk e.V. A fost vorba de mai multe vizite la școli și centre vocaționale pentru îngrijiri din Bad Frankenhausen, Nordhausen și Leinfelfelde ” în vederea realizării unui schimb de specialitate privitor la planurile de învățământ, precum și pentru cunoașterea posibilităților noastre de practică în școală, ca și în centrele noastre pentru seniori și de îngrijiri”.

Din delegație au făcut parte: Alexandru Câțcăuan, director, coordonator de grup, Remus Lungu, translator, Dr. Armand Pușcaș, professor-specialități medicale, As. Camelia Filipoi, instructor de practică, Maria Fechete, absolventă, asistent medical generalist, Gabriela Coți, elevă, Petruța Pieptănar, elevă și Loredana Bodiu tot elevă.

Vizita în Germania s-a întins pe o distanța a 3 zile: 14-19 octombrie, vând următorul program:

Luni, 16.10.2017

 Vizită la Școala vocațională pentru îngrijiri ” Kyffhauser-Parcelsus” din Bad Krankenhaisen, Turingia, Germania de Est, în apropiere de Weimar. Aici sunt pregătiți asistenți pentru îngrijiri bătrâni, asistenți de formare și ajutori de bucătari. De asemenea, a mai fost vizitat Centrul de îngrijiri pentru seniori ”Casa Elgershausen” din Schauenburg, Turingia. Aici, există 77 de asistați, mulți foarte grav, alții cu libertate de mișcare, de care se ocupă un număr de 67 de angajați. Cazarea se face în camera pentru o singură persoană.

Cheltuielile cu un bătrân asistat se ridică la suma de 3.000 de euro.

80% din cei aflați în acest centru sunt femei. Au asigurate toate serviciile : coafură, cosmetic, stomatologie.

 Școala vocațională pentru îngrijiri ” Kyffhauser-Parcelsus” din Bad Krankenhaisen, Turingia, Germania de Est, funcționează în judeâul Kassel, înfrățit cu județul Bistrița-Năsăud.

Marți, 17.10.2017

Landul Hessa, județul Kassel

Centrul de îngrijiri pentru Seniori ”Casa Ederaue” din Edertal-Giflitz. Centrul a fost contruit în luna februarie 2016, fiind structurat pe 3 secții a 22 de locuri fiecre, 66 în total. Garsonierele sunt pentru o singură persoană, cu baie. Fiecare secție are personal independent.

După-amiază a fost vizitat orașul Wilingen. Aici ființează Centrul de Îngrijiri pentru seniori  ”Casa din Parcul Spa”. Clădirea are o curte interioară și 78 de garsoniere pentru o singură persoană, toate ocupate, existând o listă de așteptare cu 48 de vârstnici.

”La ora ctuală există o dezbatere în Germania pentru construirea de locuințe pentru vârstnicii care au nevoie să fie asistați”, ne-a spus Alexandru Câțcăuan.

Ce urmează?

În urma semnării Înțelegerii de Cooperare între Asociația ”Liga Femeilor din județul Bistrița-Năsăud” - Școala Sanitară Postliceală ”Carol Davila” din Bistrița și Internationales Bildungs und Sozialwerk e.V. din Iserlohn, Germania, INT-BSW își asuma sarcina de a sprijini în măsură deosebită activitatea educațională a Școlii Sanitare Postliceale ”Carol Davila” Bistrița, astfel încât formarea specialiștilor români în domeniul sănătății  și al asistenței sociale, în sectorul de îngrijire al persoanelor vârstnice, precum și în instituțiile pentru persoane cu dizabilități, să poată fi realizată în mod professional.

STAGIU DE PRACTICĂ

Din primăvara anului 2018, spune Alexandru Câțcăuan, școala postliceală ”Carol Davila” va efectua stagii de practică în Germania cu cel puțin 4 sau 5 elevi pe fiecare centru de îngrijiri: ” Partenerul german asigură transportul elevilor, cazarea și masa. Durata stagiului de practică este de două săptămâni și este plătit de partenerul german. Primul eșalon care pleacă în practică  va fi format din elevi din anul III și care au urmat cursul de limbă germană. NU trebuie uitat faptul că partenerul german asigură plata profesorului de limbă germană pentru întreaga perioadă a anului școlar 1.09. 2017-30.06.2018.

Pentru că plecarea în Germania, la practică, necesită cunoștiințe de limbă germană, Internationales Bildungs und Sozialwerk e.V. asigură plata unui professor de germană și, care va susține cursuri intensive de limbă germană.

Astfel, Modulul A, pentru începători, se va încheia pe 31 octombrie 2017. Cursul de perfecționare a limbii germane, Modulul 1B, pentru ”începători transversali”, adică absolvenți examinați ca asistent medical generalist, cadre didactice ale școlii și opțional pentru elevii școlii de asistenți medicali ai prestatorului de servicii, cu conținut legat de limbajul de specialitate din domeniul îngrijirilor, precum și documentația din domeniul sănătății și îngrijirii persoanelor vârstnice în Germania.

Perioadă de desfășurare: 1.11. 2017-31.12.2017.

Modulul 2A, germană pentru străini și modulul 2B se desfășoară, practic, în perioada 1.09.2017-30.06.2018.

Mai mult, Școala Sanitară Postliceală ”Carol Davila” organizează în perioada 1.11.-31.12 2017, curs de perfecționare a limbii germane de specialitate – Modul 1B pentru absolvenții școlilor sanitare postliceale, specializarea ASISTENT MEDICAL GENERALIST, indiferent de promoția de absolvire. După absolvirea cursului Școala ”Carol Davila” – Bistrița, asigură locuri de muncă în Germania, salariu între 2.000-2.500 euro plus cazare.

.

Comentarii

02/11/17 14:05
asistent medical

Lasati Germania nemtilor. Romania a avut o retea de scoli sanitare performante , dar privatizarea le -a distrus .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]