Şcoala Tiha Bârgăului în săptămâna cu activităţile cuprinse sub denumirea „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

În săptămâna 1 – 5 aprilie 2013, ca de altfel în toată ţara, la Şcoala Gimnazială din Comuna Tiha Bârgăului s-au desfăşurat o serie de activităţi cu caracter formativ educativ reunite sub denumirea „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”
Acest gen de activităţi au debutat în cadrul activităţilor şcolare ca o necesitate de a dezvolta copiilor bagajul de cunoştinţe prin diferite moduri, altele decât cele prin care se realizează în mod normal în timpul orelor de curs în sala de clasă. Astfel că, în această săptămână elevii desfăşoară, sub îndrumarea cadrelor didactice din şcoli, activităţi care le permit exersarea unor abilităţi practice, formative, activităţi practice desprinse din teoria studiată în timpul orelor de curs.
La fel ca în toată ţara şi în şcoala noastră activităţile s-au desfăşurat conform unui program dinainte stabilit, structurat pe zile tematice astfel: Luni a fost numită ziua culturală, Marţi, ziua educativă, Miercuri, ziua atelier, Joi, ziua voluntariat, Vineri, ziua sportivă.
La Şcoala Gimnazială de la Tiha Bârgăului agenda activităţilor s-a desfăşurat după următorul program: În cadrul zilei culturale, sub denumirea „Staruri în devenire”, un grup de elevi din clasele V – VIII conduşi de profesoara de Limba română Sidor Victoria au prezentat colegilor sceneta „Un pedagog de şcoală nouă – Examen anual”. Accesul în sală s-a făcut contra sumei de 50 de bani, bani adunaţi în vederea unei donaţii caritabile pentru un elev cu posibilităţi materiale foarte reduse. Tot în această zi cu activitatea „Viaţa este fizică, fizica este viaţă!”, profesoara de fizică – chimie Racoşi Alina ajutată de elevi din clasele a VII a şi a VIII a, prezintă elevilor câteva experimente de fizică. Dintre acestea, Compunerea luminii, obţinerea curentului electric din diferite surse, altele decât cele obişnuite şi altele i-au impresionat extraordinar de mult pe copii în special pe cei din ciclul primar.
Marţi, ziua educativă a venit cu explicaţii şi demonstraţii practice a modului în care trebuie să se intervină în cazul în care copiii sunt puşi în situaţia acordării primului ajutor în diferite tipuri de accidente. În cadrul activităţii „Primul Ajutor salvează vieţi!” profesoara Scrabel Magdalena, profesor de biologie şi cu o vastă experienţă, ajutată de elevi mai mari a prezentat componenţa trusei de prim ajutor, modul de utilizarea a acesteia, materiale şi substanţe necesare şi multe alte reguli ce trebuie respectate în cazul acordării primului ajutor. Tot marţi sub denumirea ”Valea Bârgăului de ieri şi azi!” profesoara Filipaş Lucreţia, diriginta clasei a VIII-a, împreună cu elevii a organizat o expoziţie deosebit de interesantă cu fotografie veche, în care au fost ilustrate tradiţii, obiceiuri şi costume populare ale bunicilor şi străbunicilor elevilor şcolii noastre. Şcolarii care au vizitat expoziţia au fost foarte încântaţi să regăsească în fotografiile expuse figuri cunoscute ale părinţilor sau bunicilor la vârsta copilăriei.
Miercuri, în cadrul zilei atelier, elevii claselor I – IV însoţiţi de învăţători s-au deplasat la Piatra Fântânele unde au vizitat Mănăstirea de la Piatra Fântânele în scopul observării modului de trai din acest Sfânt locaş. Aici prin bunăvoinţa Maicii Stareţe, au putut vizita Mănăstirea, atelierele de pictură, croitorie, broderie. Copiii au fost foarte încântaţi şi curioşi să afle cu câtă migală şi răbdare sunt pictate icoanele şi confecţionate straiele bisericeşti. În continuare au vizitat Şcoala la Piatra Fântânele unde colegii lor i-au primit cu drag. Aceştia au oferit produse confecţionate cu ajutorul măicuţelor de la Mănăstire în orele de abilităţi practice.
Joi, ziua voluntariat a stat sub semnul activităţilor cu caracter ecologic. Toţi elevii şcolii, împreună cu cadrele didactice, au desfăşurat activităţi de plantare de puieţi în curtea şcolii în vederea realizării unui parc al şcolii. Activitatea sub denumirea „Povestea unui zâmbet!” a putut avea loc datorită sprijinului Primăriei Tiha Bârgăului care a oferit materialul săditor. Copiii au participat cu elan demonstrând experienţa acumulată în gospodăriile părinţilor.
Vineri au predominat activităţile sportive conduse de profesorul de sport Ilieş Marin, care a organizat diferite întreceri sportive pe categorii de vârstă. Toţi cei care au obţinut locurile I, II, III şi menţiune, au primit diplome.
Toate activităţile au stârnit entuziasmul copiilor, le-au îmbogăţit bagajul de cunoştinţe şi deprinderi, i-au făcut mai responsabili, pe scurt aşteaptă cu nerăbdare o altă săptămână din anul şcolar viitor, în care activităţile sunt altfel decât cele obişnuite în sala de clasă.
Profesor Musteaţă Călin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5