Scriitori bistriţeni – acasă la Ben Corlaciu

Ionela-Silvia Nuşfelean

Locuitorii din Groşii Tibleşului (cred, toată suflarea) au îmbrăcat haine de sărbătoare. Un consătean excepţional – scriitorul Ben Corlaciu – a fost omagiat de Biserică, Şcoală, comunitatea locală/ judeţeană şi familia scriitorilor bistriţeni şi maramureşeni.
Încă din 2011, în aceeaşi localitate, a avut loc o întâlnire literară, la care s-a şi lansat un număr din Revista Mişcarea literară, cu un dosar de autor – Ben Corlaciu. Atunci, un grup dintre participanţi, printre care Grigore Man, Alexandru Câţcăuan, Olimpiu Nuşfelean, director Mariana Szekeli, primar Nicolaie Burzo, a propus pentru perspectivă înălţarea unui bust în memoria scriitorului omagiat şi numirea şcolii din comună – Ben Corlaciu. Cu acelaşi prilej, învăţătorul Axinte Horoba a însoţit grupul de literaţi la casa unei rude a lui Ben Corlaciu din Molişet, unde scriitorul se întorcea uneori, cu mult drag.
Ideea realizării unui bust Ben Corlaciu a prins formă sub mâna sculptorului Marcel Stanciu, cu binecuvântarea părintelui paroh Ioan Ropan, prin implicarea doamnei director Mariana Szekeli şi sprijinul comunităţii locale, a primarului Nicolaie Burzo, a Consiliului Judeţean MM, prin preşedintele Zamfir Ciceu.
În 29 august, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a fost dezvelit bustul în marmură al scriitorului Ben Corlaciu, amplasat în faţa Şcolii Gimnaziale din Groşii Tibleşului. Mare bucurie pe cadrele didactice şi copii, părinţi care aşteaptă ca în curând Şcoala în care se învaţă să poarte numele scriitorului comemorat. Cu siguranţă acest fapt reprezintă o motivaţie suplimentară consistentă pentru o învăţare înfloritoare.
PS Iustin Sigheteanul, alături de un sobor de preoţi, a săvârşit o slujbă de pomenire în memoria autorului. Deschis actelor de cultură, Preasfinţitul a binecuvântat ceea ce s-a împlinit. Revista Mişcarea Literară, cu redacţia aproape completă, Societatea Scriitorilor BN, Biblioteca Judeţeană BN au constituit trei entităţi culturale bistriţene care au girat din punct de vedere literar evenimentul. „Domnii de la Bistriţa” – Olimpiu Nuşfelean, Andrei Moldovan şi Ioan Pintea – au vorbit cu convingere şi emoţie despre bazele acestui proiect, despre nevoia aprecierii valorilor culturale, despre personalitatea aparte a scriitorului Ben Corlaciu.
Ulterior, la căminul din localitate s-au prezentat cărţile „Moarte lângă cer” de Ben Corlaciu, îngrijită de Nicoară Mihali şi „Drumul crucii” de pr. Serafim Paşca. Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a vorbit despre asumarea crucii, despre ajungerea la biruinţa prin suferinţă şi umilinţă, despre crucea creaţiei şi creştinismul care e în sine creator.
Acest fapt memorabil a fost înscris într-o suită de activităţi cultural-religioase, printre care şi sărbătorirea Hramul Bisericii Sfântul Nicolae, şi reprezintă o dovadă în plus că vorbele lui Ben Corlaciu sunt limpezi – „Groşii de sub munte, cuibul de leagăn al mamei mele, unde oamenii sunt lacrimile lui Dumnezeu”. Lacrimi de binecuvântare, această localitate dăruind lumii un scriitor interesant şi 25 de preoţi, călugări şi mireni, printre care şi părintele duhovnic Gavril, de la Mănăstirea Piatra Fântânele.
Delegaţia bistriţeană e decisă să continue/ să intensifice demersurile de reaşezare în actualitate a personalităţii lui Ben Corlaciu. Scriitorii urbei noastre sunt indiscutabil, de-ai casei, acasă la Ben Corlaciu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5