Scriitorii de la Conexiuni, alături de Cenaclul UBB şi Cronograf Satu Mare, la Saloanele Radu Săplăcan

Doris Cosma

Societatea Scriitorilor Bistriţeni Conexiuni a fost invitată de Astra Dej şi de Cenaclul Literar Radu Săplăcan la Saloanele literare Radu Săplăcan, ediţia 2018. La evenimentele ce s-au derulat la Nicula şi Dej au fost prezente şi Cenaclurile literare Cronograf din Satu Mare şi cel al Universităţii Babeş Bolyai Cluj-Napoca. Evenimentul a fost coordonat de preşedintele Astra, Despărţământul Dej, ec. Radu Gavrilă, care împreună cu cei 40 de oameni din cele patru cenacluri literare, au dezbătut, la Mănăstirea Nicula, tema Cenaclul literar sau revista literară, luând cuvântul scriitorul Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii Bistriţa, poetul Ioan Mureşan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţeni Conexiuni – Zorin Diaconescu, Loredana Ştirbu de la Satu Mare, stareţul mănăstirii – Nicolae, preotul Ioan Morar din Gherla ş.a.
A fost o dezbatere interesantă, în urma căruia s-a hotărât redactarea unei proclamaţii de la Nicula a celor patru cenacluri de promovare a literaturii româneşti în anul Centenarului. De asemenea, printre proiectele propuse a fost acela al unui cenaclu literar pe ruta Cluj-Bistriţa şi Cluj-Satu Mare, precum şi colaborări între revistele acestor cenacluri. În acest cadru, Dorel Cosma a oferit mănăstirii Nicula, Monografia Palatului Culturii, lucrare ce cuprinde peste 100 de ani de activitate culturală la Bistriţa şi care va putea fi consultată de acum în biblioteca celui mai important centru spiritual al Transilvaniei.
Evenimentele au continuat cu o seară literară la Dej, unde s-a citit din creaţiile scriitorilor prezenţi. Alături de Dorel Cosma şi Zorin Diaconescu, Societatea Scriitorilor Bistriţeni a fost reprezentată de Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian, Victor Ştir, Maria Blaga, Niculae Vrasmaş, Radu Salvan, Rodica Fercana, dar şi Mărioara Sigheartău, Maria Herineanu, Lucian Dobârtă.
„Este un lucru foarte bun să ne întâlnim din când în când şi să vorbim despre literatură, astăzi creându-se aici un nucleu energetic important”, a declarat Ion Mureşan. Managerul Dorel Cosma, a oferit preşedintelui Astra Dej, Radu Gavrilă, distincţia Palatului Culturii Bistriţa, în semn de apreciere pentru modul în care ştie să creeze evenimente culturale de rezonanţă naţională.
A fost o zi plină de cultură în cadrul căreia poezia a fost aşezată la loc de cinste în anul Centenarului Marii Uniri.

Comentarii

22/06/20 18:33

În august 2018 am lansat revista online Poesis ( http://poesis-journal.com/ ), revistă dedicată autorilor de limba engleză. Pînă în prezent au fost editate 10 numere, câte un număr pe trimestru. Având în vedere succesul acestei reviste, am hotărât să demarez un proiect similar pentru autorii de limba română. Un model al revistei, care va fi înlocuit cu primul număr atunci când voi avea suficiente materiale, poate fi accesat la adresa: http://ro.poesis-journal.com/ . Revista este online dar oferă toate elementele necesare pentru a fi tipărită pentru cei care doresc acest lucru. Vă invit să trimiteți textele dumneavoastră dacă credeți că revista vă poate reprezenta.

Cu mulțumiri, Silviu Crăciunaș

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5