Scriitorul Filip Florian, în dialog cu bistriţenii

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a organizat, prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, condus de prof. dr. Gavril Ţărmure, în salonul ArtGaleria de pe pietonalul bistriţean, un dialog cu scriitorul bucureştean Filip Florian, în cadrul întâlnirii fiind lansată recenta carte a acestuia, întitulată "Toate bufniţele", apărută la prestigioasa editură Polirom, în 2012.
După un cuvânt de deshidere a manifestării, rostit de directorul Gavril Ţărmure, scriitorul bistriţean Dan Coman, moderatorul întâlnirii a început tirul întrebărilor adresate scriitorului Filip Florian, care a vorbit despre cărţile sale, despre viaţa şi familia sa, având un frate Matei, scriitor cu care a colaborat la alte cărţi şi un fiu, Luca Florian, cel care a pictat admirabilele desene ale bufniţelor de pe prima copertă a cărţii prezentate.
Întrerupt de mai multe ori de moderator, cu întrebări pertinente, dar şi de scriitorul sângeorzan Marin Mălaicu Hondrari, cel care apoi a vorbit şi despre cartea lansată, tânărul şi talentatul scriitor, Filip Florian, născut în 16 mai 1968, la Bucureşti, autor al mai multor cărţi premiate, dintre care unele au fost traduse în opt ţări, a cucerit, prin discursul său şi textele citite, în faţa unui public numeros, de toate vârstele dar cu o consistentă infuzie tinerească, prezent în sala original decorată, cu sute de catrinţe aduse de la Sinagoga bistriţeană.
Una dintre cele mai importante intervenţii, care a generat o efervescenţă a dialogurilor, a fost aceea a filologului George Ţâra, felicitat în ziua numelui, care a vorbit despre activitatea lui Florian, cu deosebire în cadrul revistei “Cuvântul”, unde au fost colegi, alături de alţi importanţi scriitori.
Personal, răsfoind cartea lansată, am descoperit cu uimire, un personaj important pe care l-am cunoscut foarte bine în studenţie, când făceam figuraţie la filmul “Lupeni 29” alături de o “prinţesă mofturoasă”, pe nume Lica Gheorghiu, fiica lui Gheorghiu Dej, care juca în film şi alături de care, împreună cu actorul Ştefan Ciubotăraşu, am apărut pe coperta primului număr din Revista Cinema nr.1, din 1963, asta ca document ce dovedeşte afirmaţiile mele. Nu am mai apucat să-l întreb pe Florian, asaltat de veşnicizarea autografelor sale pe cărţile cumpărate de numeroşii amatori care se aşezaseră la coadă, despre anii săi de studenţie, petrecuţi pe băncile facultăţii de geologie şi geofizică, pe care am urmat-o şi eu.
Ca o concluzie firească, îmi rămâne plăcuta atracţie de a mă afunda în paginile cărţilor lui Filip Florian, ceea ce recomand tuturor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5