Scrisori de mai pentru ”furnica poetă”, ”firul vrăjit” și ”orașul-surâs”!

Grupa de Jurnalism a Palatului Copiilor Bistrița

Regulamentul Concursului Regional literar și artistic a plecat, de ceva vreme, prin poșta clasică și prin cea electronică, spre elevi și dascăli creativi din județ, din țară și din diaspora românească. Vestea organizării lui s-a dus și din gură-n gură, față către față sau telefonic. Cine încă nu e la curent mai are 9 zile bune pentru a se mobiliza să participe la competiție, până-n 18 mai!
Spre sfârșitul lunii aprilie a. c., elevi de la Palatul Copiilor Bistrița, din grupele de pictură, informatică și creație literară, s-au întâlnit, la Poșta bistrițeană de la Gară, pentru a lansa Proiectul Regional literar și artistic ”Scrisori de mai” prietenilor din țară, dar și angajaților și clienților Poștei, cu destinația: pentru copii, frați, nepoți, vecini, prieteni de vârstă școlară. Prof. dr. Diana Morar a vorbit celor prezenți despre lucrarea plastică cu fire vrăjite, ”Dansul bucuriei”, realizată de Angela Roman Popescu, Antonia Baciu a avut primele tentative expresive de a se transforma într-o furnică poetă, după modelul furnicuței Anei Blandiana, iar Iulia Rebrean a lecturat poemul ”Oraș-surâs” de Adrian Popescu. Plicuri decorate pe temele competiției, care conțineau date esențiale despre concurs, au fost mesagere, au dat de veste că e timpul să ne punem pe creat scrisorele de mai!
Iniţiatorii proiectului sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa Năsăud şi Palatul Copiilor Bistriţa iar colaboratorii de nădejde: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Biblioteca Judeţeană George Coşbuc, BN, Revista Mişcarea literară, Editura Charmides, Bistrița.
Tema concursului ”Scrisori de mai” de anul acesta constă în ilustrarea unei scrisori originale, cu câteva elemente de structură impuse. Concursul se adresează ciclului primar, gimnazial şi liceal. Sunt așteptate până în 18 mai creații literare, artistice sau digitale complementare – individuale sau colective, în poezie sau proză, care vor fi ilustrate plastic (în orice tehnică) sau prin grafică digitală (în orice program de procesare imagine).
La ciclul primar tema e o „Scrisoare Furnicii poete”, elevii fiind inspirați de ”O furnică poetă”, un personaj cu miraj din volumul ”Întoarcerea lui Arpagic” de Ana Blandiana, Editura Humanitas, 2008 (sau alte ediții). La ciclul gimnazial: „Scrisoare Firului vrăjit”, provocați fiind de lucrarea plastică ”Dansul bucuriei” (lucrare mixtă – cusătură, broderie, împletire de fire), realizată de artista Angela Roman Popescu, imagine ilustrată și în catalogul ”Firul vrăjit”, apărut sub egida Uniunii Artiștilor Plastici, BN, Galeria Arcade 24, în 2011. Iar, la liceu: „Scrisoare Orașului-surâs”, pornind de la poemul ”Oraș-surâs”, scris de poetul Adrian Popescu, apărut în volumul ”Ieșirea în larg”, Editura Paralela 45, Pitești, 2010.
Premierea, expoziţia, lectura publică şi atelierul creativ sunt programate pentru ziua de 29 mai 2018, de la ora 15, la Biblioteca Judeţeană George Coşbuc BN, în Sala Gavril Scridon, când sperăm că ne vom întâlni cu participanții ”Scrisorilor de mai”, premianții, alți iubitori de literatură, cu colaboratorii proiectului și cu două dintre personalitățile implicate direct în temele competiției: artistul plastic Angela Roman Popescu și cu poetul Adrian Popescu.
Date suplimentare se pot obține de la coordonatoarele proiectului, profesoarele: Iulia Istrate, Morar Diana și Ionela-Silvia Nuşfelean, de la Palatul Copiilor Bistriţa, ale căror date de contact sunt cuprinse pe site-ul Palatului.
Dacă aveți prieteni creativi prin țară, care încă n-au aflat de competiție, nu ezitați să le lansați regulamentul Concursului Regional literar și artistic Scrisori de mai!
Sperăm să avem cu toții spor, inspirație, succes și … să fie o lună mai, comunicativă/ cu scrisori, minunată!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5