Secretarul de stat Alexandru Pugna: Muzeul Satului,un proiect de suflet al meu. Bistrița-Năsăud deține un patrimoniu al arhitecturii tradiționale țărănești de o valoare inestimabilă

Consiliul Local Bistriţa şi-a dat acordul de principiu privind trecerea din domeniul public al municipiului Bistriţa în domeniul public al judeţului Bistriţa-Năsăud a unui teren de aproximativ 8,4 hectare, în vederea amenajării de către Consiliul Judeţean, prin Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, a unui Muzeu al Satului. O informare pe această temă a fost supusă şi aprobată de consilierii municipali, în şedinţa ordinară de ieri. Consiliul Judeţean va iniţia unproiect de hotărâre în acest sens şi va face demersurile pentru demararea investiţiei.

Secretarul de stat Alexandru Pugna de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cel care a lansat ideea unui astfel de muzeu, a ţinut să felicite administraţia judeţeană şi pe cea municipală, pentru acest demers.

„Mulțumesc președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care de la început a susținut exemplar Cultura și protecția patrimoniului nostru din Bistrița-Năsăud, și primarului municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, pentru că a fost de la început alături de acest proiect extrem de important pentru salvarea valorilor noastre spirituale și pentru promovarea turismului în Bistrița-Năsăud. Am spus mereu că este un proiect de suflet al meu și faptul că nu am reușit să-l demarez măcar, cât am fost vicepreședinte la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, a fost cel mai mare regret. Am acceptat să plec la București la Ministerul Culturii și Identității Naționale cu acest regret, dar și cu speranța că voi găsi aici soluții și sprijin de finanțare. Dar cel mai sigur sprijin se pare că tot de la factorii locali vine. Mulţumesc. Doamne ajută!”, a transmis oficialul guvernamental.

Acesta a ţinut să precizeze că în judeţul Maramureş, de exemplu, sunt două astfel de locaţii amenajate, ştiind să-şi pună în valoare această „valoare insetimabilă”, pe care o deţine şi judeţul nostru. .

         „Bistrița-Năsăud deține un patrimoniu al arhitecturii tradiționale românești, țărănești, de o valoare inestimabilă. Salvarea acestor valori excepționale o să fie posibilă printr-un “Muzeu al Satului din Bistrița- Năsăud” amplasat într-un cadru natural de o frumusețe aparte, așa cum erau și arătau satele de altădată. Chiar dacă va fi amplasat oarecum aproape de un Complex sportiv și de agrement din apropierea Bistriței, satul tradițional are un spațiu retras sub o margine de pădure, într-un cadru natural minunat.

Demult era nevoie de un asemenea obiectiv important și din punct de vedere turistic, dar şi de salvare a unor valori patrimoniale deosebite. Ne mirăm că Maramureșul are așa multă căutare. Ei au două astfel de muzee: unul la Baia Mare și altul la Sighetul Marmației. Ambele de o valoare aparte. Ei au știut întotdeauna să pună în lumină acest patrimoniu pe care și noi îl avem la fel de valoros. Asta ca să nu mai fie supărați “cârcotașii” care nu sunt mulțumiți de faptul că pe harta spirituală a județului Bistrița-Năsăud o să apară încă un obiectiv de mare importanță”, a adăugat secretarul de stat Alexandru Pugna.  

La finalizarea lucrărilor, Muzeul Satului ar urma să fie inclus în structura Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, care va asigura administrarea acestuia. Practic, acolo ar urma să fie amplasate 12 case reprezentative provenite din importante zone etnografice ale judeţului, de pe Valea Someşului, Valea Bârgăului, Valea Ţibleşului, Valea Şieului etc., o bisericuţă tradiţională, o clădire administrativă multifuncţională care va cuprinde săli pentru ateliere educative şi de creaţie, precum şi săli de expoziţii, dar şi un amfiteatru în aer liber, adecvat desfăşurării evenimentelor culturale organizate de instituţiile de profil.

         Municipalitatea a solicitat ca în cadrul proiectului să fie cuprinse şi două case specifice localităţilor componente ale municipiului Bistriţa – una săsească (Unirea, Ghinda, Slătiniţa, Viişoara, Sigmir) şi una ungurească (Sărata), dar şi din zona de Câmpie a judeţului nostru.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5