Legea referendumului, modificată la Senat

Senatorul Deneş: La referendum nu participă mai mult de 35% dintre votanţi

Senatul a aprobat, săptămâna aceasta, modificarea Legii referendumului, care reduce cvorumul de la 50% la 30% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Totodată, proiectul introduce condiţia unui vot de minim 25% pentru una dintre opţiunile supuse referendumului pentru validarea rezultatelor scrutinului, a explicat senatorul Ioan Deneş, în cadrul unei conferinţe de presă. Legea va merge la Camera Deputaţilor, care este decizională.
Parlamentarul liberal a menţionat că în România, participarea la vot, cu excepţia alegerilor locale, este sub 50%. „La referendum, niciodată, şi nu doar în România, ci şi în alte ţări europene, participarea nu e mai mare de 30-35%. Nu e normal să decidă oamenii care nu participă la vot pentru cei care mer la urne, mai ales că votul nu este obligatoriu în România. Atunci s-a ajuns la raţionamentul logic că din lista electorală permanentă, dacă participă 30%, referendumul e valid”, a argumentat Ioan Deneş.
Pe aceeaşi temă, deputatul Daniel Suciu a explicat că doar două ţări europene au prag electoral de prezenţă de 50%, iar Comisia de la Veneţia a recomandat scăderea pragului electoral.

***
Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, preciza acum două săptămâni opinia organismului său este favorabilă în general eliminării cvorumului pentru aceste scrutinuri.
“Cred că poate o exista o discuţie generală cu privire la unde e cazul să fie cvorum, dar noi, Comisia, suntem în general în favoarea eliminării acestor praguri de cvorum”, a afirmat Markert.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]