Senatorul Deneş: Moralitate, dar de la Cotroceni până la aleşii locali

Senatorul Ioan Deneş susţine că Ordonanţa 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publicĂ locală, cunoscută drept ordonanţa migraţiei politice a aleşilor locali, va fi supusă dezbaterii în plen, doar după ce va exista un raport comun al Comisiei juridice şi a Comisiei pentru Administraţie.

Potrivit acestuia, săptămâna aceasta, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Cătălin Boboc, a încălcat Regulamentul, introducând-o “oarecum” forţat pe ordinea de zi, asta după ce actul normativ a ajuns la cele două comisii de specialitate la începutul lunii martie. Mai mult, au fost introduse amendamente faţă de forma în care a plecat de la deputaţi

“La începutul anului 2015, Camera Deputaţilor a discutat ordonanţa şi a trimis către Senat un proiect care conţinea două article. În primul    se spunea că, ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale, Ordonanţa 55 se respinge. În al doilea aricol spuneau că toate efectele juridice, politice sau de altă natură produsă ca urmare a exprimării opţiunii se păstrează în integralitate. (…) De atunci şi până acum puteau oricând să discute şi să dea un raport, dar a rămas, acolo. Colegul nostru, senatorul Boboc Cătălin, preşedintele Comisiei Juridice s-a gândit că dă frumos pe o chestiune de asanare morală, pe o conduită ireproşabilă a politicienilor să o readucă în actualitate. A introdus-o oarecum forţat pe ordinea de zi, numai că a omis un amănunt important, la această ordonanţă sunt două comisii care trebuie să dea un raport comun. În această şedinţă, domnul Boboc a venit cu amendamente, prin care nu mai e valabil ce s-a spus la Camera Deputaţilor, că efectele juridice şi politice se păstrează, ci se anulează, preşedinţii de CJ şi primarii să revină de unde au plecat, iar consilierii judeţeni şi locali să-şi piardă mandatul”, a punctat senatorul Deneş, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, modificările survin cu şase luni înainte de debutul campaniei electorale, când aleşii vor fi sau nu sancţionaţi de electorat pentru alegerea politică. În plus, există primar, precum Paul Ştir de la Căianu Mic, care nu mai au un partid unde se întoarce, PP- DD fuzionând cu UNPR, dar neexistând încă o decizie a instanţei.

         În context, acesta a pus problema moralităţii migraţiei aleşilor locali cu alte chestiuni de pe scena politică, îndreptând-o spre Palatul Cotroceni.

“Întreb, ce e mai moral? Această decizie pe care ei au luat-o pe baza unei legislaţii în vigoare sau faptul că preşedintele Klaus Iohannis l-a chemat pe domnul Gabriel Oprea, când era premier interimar şi a fost coautor la acea ordonanţă în care şi-a mărit salariul împreună cu încă 46 de demnitari şi să-şi facă un salariu nesimţit de 20.000 lei?

         Ce e mai moral, că primarii, preşedinţii de CJ, consilierii judeţeni şi locali n-au mai acceptat să fie un fel de „Hopa Mitică” sau pioni pe tabla de şah şi să ia partidele şi să-i mute dintr-o parte în alta, în condiţiile în care au candidat pe liste USL, alţii de la PDL, sau partidele politiceca PNL şi PDL care au hotărât peste noapte să fuzioneze. Al treilea lucru, oare este moral să ai o decizie definitivă şi irevocabilă că prin acte false ai dobândit o casă în Sibiu, în calitate de preşedinte al României şi să nu dai niciun răspuns legat de acest lucru”, a întrebat parlamentarul bistriţean.

         Ioan Deneş a explicat, în final, că susţine „această asanare morală în societate”. „Sunt de acord  să avem oameni politici integri, dar să-i avem de la cap la coadă, nu că unii sunt mai morali ca alţii”, a concluzionat acesta. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5