Senatorul Dobra propune un pachet de măsuri fiscale pentru românii din diaspora

Senatorul liberal Dorin Dobra propune un pachet de măsuri fiscale pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate – „Pachetul pentru diaspora” - , demers legislativ ce ar urma să fie început în mandatul 2016-2020. Potrivit acestuia, iniţiativa porneşte de la faptul că, potrivit analiştilor, capacitatea de economisire a românilor din diaspora şi volumul remiterilor este estimat la 30 miliarde euro, iar acest flux financiar ar contribui din plin la ritmurile de creştere a economiei româneşti şi a nivelului de trai.

         „Propun astăzi în faţa dumneavoastră şi mâine în faţa colegilor din partid, din Comisia pentru diaspora, pentru mandatul următor, pentru legislativul următor, 2016-2020, un pachet de măsuri fiscale pentru românii cu domiciliul în străinătate. Propunerea mea se împarte în două direcţii. În privinţa remiterilor, adică a trimiterilor de bani acasă, şi a economiilor pe care cetăţenii români le au în străinătate, propun măsuri precum subvenţionarea dobânzii pentru depozitele acestor cetăţeni în băncile din România, dar şi măsuri pentru încurajarea şi înlesnirea investirii în economie sau în bursele româneşti a activelor financiare a acestor cetăţeni, păstrate deocamdată în străinătate”, a precizat senatorul Dobra, în cadrul unei conferinţe de presă.

         Parlamentarul bistriţean a menţionat că de pe aceste sume România ar putea beneficia, cu vârf şi îndesat, dacă i-ar stimula românii din diaspora să-şi aducă economiile în ţară. În al doilea rând, a subliniat Dorin Dobra, în situaţia revenirii definitive în ţară, după perioada de muncă în străinătate, măsurile stimulative ar viza scutirea de la taxele de înmatriculare a autovehiculului deţinut şi folosit pe perioada şederii în străinătate. O a doua măsură face referire la scutirea de la taxele aferente achiziţiilor imobiliare pentru domiciliul permanent, care ar încuraja domeniul construcţiilor. Nu în ultimul rând, senatorul PNL propune subvenţionarea dobânzilor la creditele destinate iniţierii unor activităţi comerciale care să le asigure existenţa în România.

         „Am convingerea că atât economia românească, şi mai ales cetăţenii români din diaspora au de câştigat şi prin ceea ce propun reuşim să creăm un cadru primitor şi facil pentru acei cetăţeni ce decid să se întoarcă acasă.

         Nu întâmplător PNL dedică această lună acestor cetăţeni. Până la urmă, prin politici guvernamentale sau aplicate în legislaţie facem un lucru pe care alte ţări l-au făcut la vremea lor, exemple fiind Irlanda, Spania, Portugalia, care au beneficiat din plin de veniturile obţinute de cetăţenii lor în străinătate în urmă cu 30-40 de ani”, a concluzionat Dorin Dobra.

 

 

Comentarii

08/08/16 12:40
Cititor

FI DOMNULE SERIOS !
DACA STRAINII , sunt scutiti SA NU PLATEASCA NIMIC IN Romania, CETATENII ROMANI din strainatate NICI ATAT... ATUNCI CINE VRETI SA SUSTINA OBLIGATIILE PUBLICE ALE STATULUI ? DIN CE BANI SI CU A CUI CONTRIBUTIE , al babelor si mosnegilor pensionari, sau exclusiv al celor care ( inca mai ) lucreaza in domeniul public ? Ce tot faceti niste propuneri tampite ?
Ba... toata lumea sa plateasca , fara nici o exceptie si cine nu plateste sa fie executat silit , fara exceptie si fara "comentarii " , blocandu-le conturile sau confiscandu-le proprietatile , mergandu-se pana acolo incat, pentru cine nu plateste, ori nu-si lucreaza proprietatile timp de 2 ani consecutivi, prorpietatile lor sa fie trecute in domeniul privat al statului si refacute fostele IAS-uri , unde sa aiba lumea de la tzara unde munci cu contract (carnet ) de munca si unde productia agricola sa fie mecanizata si chimizata, sa fie cel putin egala cu cea din epoca Ceausescu... ca am ajuns astazi la agricultura cu vaca si calu ... si peste tot, troneaza buruienile si maracinile, ca nu mai are cine lucra !!!
Azi... maine n-o sa mai avem ce manca, ptr ca " pamanturile noastre " zac in nelucrare si nepasare publica ! La toata lumea i-a trebuit "pamant" si acuma nu-i in stare nici macar sa si-l "masoare"... sa stie exact cat si pe unde-l are...
Ar trebui facuta o Reforma Agrara, lasat in proprietatea fiecaruia care sta la tzara, maxim 50 de ari ( pentru nevoile strict personale de familie )- asa cum a fost facuta propunerea de catre domnul Iliescu la timpul respectiv si diferenta comasata inapoi si refacute intreprinderile agricole de stat, acolo unde nu este comasat pamantul in ferme ori sisteme agricole private-particulare si sa nu ramana absolut nimica pe dinafara in nelucrare , neexploatare si intretinere fizica si productiva .
Asa prost , cum cum este astazi organizata agricultura si industria si cum strainii sunt scutiti de impotzite si taxe desi traiesc, muncesc si au vebituri lucrative aici la noi in aceasta tzara, niciodata n-a fost .
Stimate domn, mai bine du-te dumneata si vezi-ti de treaba in invatzamant, unde esti calificat si lasa politica si economia celor care se pricep .
Nu mai face propuneri tampite !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]