Senatorul Ioan Simionca: De Ziua Europei, porţile Parlamentului se deschid pentru cultura populară europeană

De Ziua Europei, în 9 mai, IGF şi Comisia pentru cultură şi media din Senatul României organizează la Bucureşti simpozionul internaţional cu tema „Sprijinim prin folclor UE”, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, senatorul Ioan Simionca.
„Am iniţiat în ziua de 9 mai, Ziua Europei, o acţiune de mare amploare care va avea loc la Parlamentul României. Cred că această întâlnire este unică, pentru că rar s-au deschis porţile Parlamentului pentru cultura populară europeană. De această dată, avem invitaţi la Parlamentul României reprezentanţi din 12 ţări europene care prin activităţile pe care le desfăşoară au promovat valorile culturale europene. Ne dorim ca acest lucru să-l demonstrăm şi în România, mai ales că deţinem o funcţie de preşedinte al Federaţiei Mondiale de Folclor - IGF, printr-un bistriţean de-al nostru. Am dorit ca-n Parlamentul României să-şi facă simţite prezenţa delegaţiile din cele 10-12 ţări europene, alături de primarii din principalele oraşe unde se desfăşoară manifestări folclorice mari şi un număr de şase ambasadori care şi-au anunţat prezenţa”, a explicat senatorul Ioan Simionca.
Potrivit acestuia, la simpozion este aşteptat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministrul Sorin Grindeanu, ministrul Culturii – Ionuţ Vulpescu, asta dacă agenda demnitarilor va permite prezenţa.
Pe agenda simpozionului figurează susţinerea unor comunicări de către delegaţii din principalele oraşe care organizează manifestări folclorice de amploare, începând cu Bistriţa (România), prin primarul Ovidiu Creţu, dar şi din Voiron – Franţa, San-Giovanni Rotondo – Italia, Razgrad-Bulgaria şi Ourense – Spania.
La Palatul Parlamentului vor fi expuse panouri care reflectă marile manifestări folclorice derulate în cadrul IGF. La finalul întâlnirii, IGF va înmâna reprezentanţilor Senatului, ministrului Culturii şi ambasadorilor prezenţi „distincţia de aur IGF”.
„Cred că este foarte important ca acest mesaj să plece dintr-o instituţie cum este cea a Parlamentului şi promovată de oameni care într-adevăr înţeleg foarte bine acest fenomen, înţeleg ce înseamnă ca tradiţia şi identitatea noastră, a fiecăruia, să rămână neatinsă şi să fie promovată în continuare”, a punctat senatorul Ioan Simionca, argumentând organizarea acestui eveniment.
În context, senatorul Simionca a menţionat că pregăteşte o serie de iniţiative legislative prin care să se aducă clarificări sau îmbunătăţiri ale legislaţiei din domeniul culturii, acestea fiind într-un stadiu avansat de elaborare, în vederea înregistrării la Parlament.

test2

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]