Senatorul Ioan Simionca: Ne gândim la un proiect de lege pentru subvenţionarea proprietarilor de păduri

          Senatorul Ioan Simionca (ALDE), secretarul Comisiei pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la nivelul grupului parlamentar ALDE a fost lansată o discuţie în vederea iniţierii unui proiect legislativ prin care să fie găsită o formulă de susţinere a proprietarilor de păduri din România, aşa cum se întâmplă cu cei care deţin păşuni.

          „O iniţitivă pe care vreau să o susţin în cadrul acestei Comisii este cea privind proprietarii de pădure, care se confruntă cu multe probleme la ora actuală. La propunerea unor colegi de-ai noştri, şi în special a primarului Ioan Moniţa, vrem să iniţiem o discuţie pe această temă în sprijinul proprietarilor de pădure, a celor interesaţi să cultive pădurea, prin acordarea unor sume de bani, aşa cum se practică pentru păşuni. În acest moment, aceşti proprietari sunt mai mult puşi să plătească decât să aibă asemenea beneficii. Cred că ar fi potrivit să găsim un cadru legislativ prin care aceşti oameni să poată să planteze pădure, s-o îngrijească, câştige din acest lucru. Omul, dacă este interesat, este clar că va avea grijă de pădure şi ea va avea viaţă şi pe viitor”, a motivat senatorul Simionca.

          De altfel, acesta a menţionat că a lansat deja o primă invitaţie pentru membrii Comisiei de a veni la Bistriţa, mai exact la Telciu, pentru a cunoaşte problematica pădurilor, de la nivel local, astfel încât să fie promovate legi în folosul comunităţilor.

          În context, liderul ALDE B-N, Ioan Ţintean, a menţionat că, în prezent, în România este mai important să ai păşuni decât păduri, pentru că acele suprafeşe sunt plătite la subvenţii. „S-a constatat că cei care deţin păduri trebuie să le dea spre administrare unor cetăţeni care le administrează cum le administrează, iar pentru asta plătesc. De primit bani care să te anime, să te intereseze să dezvolţi pădurea, nici vorbă. Este oarecum nemulţumirea celor care sunt proprietari de păduri - de ce proprietarii de păşuni primesc atâţia bani, iar cei cu pădure, pe lângă faptul că nu fur, că trebuie să cheltui ca să împăduresc, statul nu-mi dă nimic”, a argumentat Ioan Ţintean.

Comentarii

03/11/18 11:02
comentator

Sa subventioneze cine , pe cine ... si cu ce bani ? Statul Roman, sa-i subventioneze pe particularii, care nu fac nimic altceva decat "defriseaza " intr-o veselie ?!
Este foarte adevarat ca actualii "proprietari de paduri " mai ales la composesoratele satesti, nu le trebuie decat "drujbisti " si " tractoristi "... si stiti Dvs de ce ... De paza, protectie, productie si reproductie silvica... nu are " nimeni " nevoie dupa cat se vede si azi-maine vom ramane fara paduri in Romania.
Domnilor de la CSAT , TREZITI-VA !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]