Senior editorul Adrian Mănarcă, fost director al ziarului Răsunetul, va fi condus duminică pe ultimul drum

Profesorul Adrian Mănarcă, senior editor și fost director al cotidianului Răsunetul, va fi condus duminică, 28 noiembrie, pe ultimul drum. Slujba de priveghi va avea loc sâmbătă, 27 noiembrie 2021, de la ora 18.00, la Capela Cimitirului Evanghelic de pe str. Grigore Bălan, iar slujba de înmormântare va fi oficiată, duminică, de la ora 12.30. 
Dumnezeu să îl odihnească în pace ! 
 
Răsunetul
 
***
 
 
Adrian L. Mănarcă s-a născut la Poiana Sibiului la 1 decembrie 1943, localitate în care părinții lui s-au refugiat în anul 1942. Părinții, cadre didactice, au revenit spre casa lor din Josenii Bârgăului în anul 1945. Întoarcerea din refugiu a fost un adevărat calvar pentru familia Mănarcă datorită dezastrului găsit în propria lor casă, devastată și distrusă parțial de ocupanții horthyști.
A urmat școala primară la Josenii Bârgăului, liceul la actualul Colegiu Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița și Facultatea de Filologie de 5 ani la „Babeș” în Cluj-Napoca.
După absolvire a fost ziarist, frecventând și cursurile profesionale în specialitate jurnalistică. A devenit secretar de redacție, apoi redactor șef și până la pensionare a fost activ la ziarul-devenit de prestigiu- RĂSUNETUL, unde a îndeplinit funcțiile enumerate mai sus. În toți anii slujiți la acest ziar a servit informația cu echidistanță și adevăr, doar în interesul oamenilor din întregul areal al județului Bistrița-Năsăud.
Din aceste poziții, Adrian L. Mănarcă a scris foarte multe articole, prezentări de carte, cronici culturale, investigații și reportaje din localitățile județului, acțiuni socio-culturale de prestigiu, în unele sate și comune. A contribuit la formarea profesională a unei generații tinere de jurnaliști care trudesc astăzi în județ, fiind unul dintre cei care s-a luptat pentru recunoașterea profesională a jurnaliștilor și primirea lor ca membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Doresc să amintesc chiar un aspect mai aparte, specific pentru sectorul militar din județ. În urma unor consultări, i-am propus redactorului șef al ziarului să realizăm un supliment lunar destinat militarilor din M.Ap.N. și M.I. ce slujesc în acest județ. A fost de acord, așa că am început editarea suplimentului lunar „LUNETA” dedicat activității acestor categorii de oameni, ca oameni ai cetăților din județul nostru, la care s-au alăturat cu plăcere, col. (r.) Dorin Filip și col. (r.) Tohati Alexandru.
Adrian L. Mănarcă și-a găsit respectul comunităților de pe Văile Someșului, a Bistriței și a Șieului, pentru modul cum a slujit interesul oamenilor din județul nostru.
Pentru întreaga activitatea culturală și nu numai desfășurată în localitățile județului a primit multe diplome și documente ce atestă această preocupare a jurnalistului Adrian Mănarcă, nu numai a celei de jurnalist.
În 1993, împreună cu alți doi ziariști din țară, a reprezentat România într-un schimb de experiență sub egida Uniunii ziariștilor Profesioniști, în China, pe o durată de două săptămâni, după ce o delegație din această țară a fost la Bistrița, la Constanța și la Craiova.
Tot în anul 1993 a fost recompensat pentru câteva materiale publicate în ziarul „Răsunetul” cu Premiul Național „BRUNEA FOX” tocmai pentru calitatea materialelor publicate. Cu același prilej, Adrian L. Mănarcă a mai primit o Diplomă de Onoare acordată pentru întreaga activitate publicistică de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
În octombrie 2000, pentru merite deosebite în activitatea publicistică, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România i-a acordat Ordinul Ziariștilor clasa I-a, cu brevet de autentificare.
În 19-26 iulie 2003 Societatea ASTRA Năsăud i-a acordat Diplomă de Merit și Recunoștință pentru servicii și ajutor.
În 10 iunie 2006 a primit Titlul de Cetățean de Onoare al comunei Prundu Bârgăului pentru deschiderea culturală a ziarului.
În 9 octombrie 2007 comuna Josenii Bârgăului i-a acordat Diploma de Cetățean de Onoare pentru activitatea culturală și în această comună. Diplomă de Onoare i-a oferit și Asociația Națională „Cultul Eroilor”. Asociația Nevăzătorilor din România.
A mai primit o Diplomă de Recunoștință din partea Asociației Naționale de Cruce Roșie din România, o Diplomă de la Inspectoratul de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud.
Radio Transilvania i-a acordat „Premiu pentru întreaga activitate jurnalistică” . Primăria municipiului Bistrița mi-a acordat o Diplomă pentru promovarea imaginii municipiului Bistrița. Lista poate continua cu:
Diplomă de fidelitate acordată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști.
Diplomă de Excelență din partea Federației Naționale Omenia
Diplomă de Merit și Recunoștință din partea „Asociațiunea Transilvană Pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român-ASTRA-Despărțământul Năsăud.
Diplomă de Aleasă Cinstire pentru sprijin moral și material dat Sfintei Mănăstiri Dobric.
Diplomă de Onoare acordată de Centrul Județean Pentru Cultură Bistrița-Năsăud, pentru contribuțiile în cadrul Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului.
Diplomă de Merit pentru activitatea desfășurată în domeniul Culturii și Educației.
Diplomă de Merit a ASTREI Năsăud pentru activitate deosebită în folosul ASTREI.
Consider că este bine să menționez și alte aspecte care atestă încă o mulțime de preocupări ale lui Adrian L. Mănarcă, în special după ieșirea la pensie în anul 2008, pe care încerc să le enumăr doar pe scurt:
A pregătit, coordonat și editat un volum cu 407 pagini intitulat „Istoria adevărată este scrisă numai de popor”
La Cercul Militar al Garnizoanei Bistrița a dat naștere „Clubului pentru Neam și Țară-Regăsirea Daciei” în care lunar se prezintă lucrări de istorie românească.
La fel, la Josenii Bârgăului a avut ceva similar și cu 15 ani de existență intitulat „Regăsirea Daciei”.
Sunt și alte activități, în care s-a implicat cu mare responsabilitate, inclusiv cele vizând românii uciși de hortiștii instalați în urma aplicării odiosului Dictat de la Viena (7 la număr) la Prundu Bârgăului, o serie de simpozioane cu tematică istorică, la Cercul Militar al Garnizoanei Bistrița, Muzeul memorial „General Grigore Bălan” din Blăjenii de Sus, Școala Generală din Josenii Bârgăului, simpozioanele anuale organizate de Centrul Cultural Prundu Bârgăului, cu ocazia lansării Anuarului Bârgăuan.
 
 
Col.(r.) Ioan Cordovan-președinte de onoare al Filialei Județene B.N. Cultul Eroilor „Colonel Liviu Rusu”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5