Sesizare de scurgeri din depozitul de la Tărpiu. Comisarii de mediu, Apele Române şi Protecţia Mediului, la faţa locului

Update: La fața locului sunt și reprezentanţi ai ISU BN, prefectul Ovidiu Frenţ şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.

 

Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a fost sesizat de localnici cu privire la o scurgere de levigat (generat de acumularea în gunoi a apei) de la depozitul ecologic de la Tărpiu. La faţa locului, a ajuns astăzi o echipă de comisari de mediu, dar şi specialişti de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud. Normal, au fost prelevate probe pentru a semnaliza gravitatea acestor scurgeri.

         „Noi am fost sesizaţi la Garda de Mediu, telefonic, pentru că avem un număr pe care se asigură permanenţa. Este un incident acolo. O echipă de comisari a fost la faşa locului. Am înţeles că au apărut ceva scurgeri de levigat. Nu este risc pentru populaţie. Nu a ajuns încă în Rosua. Acolo au fost trasate nişte măsuri, de mai multă vreme, vom vedea dacă au fost soluţionate. Mâine (n.n. – vineri) vom avea concluzii”, ne-a declarat comisarul şef Gabriel  Petraş. 

*** 

Nu sunt în localitate, însă colegii mi-au transmis că am fost sesizaţi că s-a spart o celulă la depozitul de la Tărpiu. La faţa locului sunt cei de la Garda de Mediu şi de la Consiliul Judetean, ca să adune deşeurile cu utilajele”, ne-a declarat primarul comunei Dumitra, Dumitru Bălăjan.

 

***  

Levigatul constituie un lichid con­taminat, care contine o serie de substante chimice dizolvate sau in suspensie. El poate fi generat de apa percolata din precipitatii si din tasarea deseurilor sub propria greutate.

Calitatea levigatului este influentata de compozitia, umiditatea, varsta si continutul de oxigen al deseurilor, precum si de temperatura aerului. Cantitatea si calitatea levigatului generat intr-un depozit de deseuri este dependenta de am­plasament, de tipul deseurilor si de modul de exploa­tare a depozitului.

In corelatie cu caracteristicile depozitului si conditiile meteorolo­gice sunt necesare masuri cores­punzatoare referitoare la: controlul cantitatii de apa din precipitatiile care patrund in corpul depozitului; prevenirea patrunderii apei de suprafata si/sau subterane in deseurile depozitate, colectarea apei contaminate si a levigatului printr-un sistem de drenaj adecvat, ca si epurarea levigatului contaminat”,scrie revistaconstrucţiilor.eu.

 

 

 

 

.

Comentarii

08/07/16 09:44
Vizitator

Normal ar fi ca acel canal de scurgere de lichide din depozitul ecologic sa nu deverseze direct în pârâul Roşua, ci intr-un bazin de retentie prevazut cu instalatie de neutralizare. De altfel, chiar in situatia de fata în albia canalului de colectare a levigatului acumulat în cantitate mare după ploile din ultima perioadă, a fost săpată o groapă în care să se retina apele contaminate şi să nu polueze pârâul Roşua.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]