Sever Roman (APM B-N): Anul trecut, nu a fost recoltat niciun exemplar de urs, lup sau râs. Vezi câte exemplare din alte specii sau câte tone de plante medicinale şi fructe au fost autorizate!

Anul trecut, a fost aprobată recoltarea, de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru 365 tone de melci Helix pomatia,  161 tone de leurdă, 71 tone de tei, 64 tone de arnică, 485 tone de hribi, 260 tone de gălbiori, 82 tone de ghebe, iar la fructe de pădure 733 tone de afin negru, 300 tone merişoare, 196 tone mure, 182 tone zmeură, a declarat directorul executiv Sever Roman de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, în cadru Colegiului Prefectural.

Aceste cantităţi şi autorizaţiile pe care le emitem sunt solicitate de agenţii economici, societăţi comerciale, mai puţin din judeţul nostru, de obicei din judeţele învecinate şi toate cotele acestea sunt stabilite prin studii ale Institutului de Cercetări Biologice, care de obicei lucrează cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi sunt avizate toate de către Academia Română prin Comisia de Monumente a Naturii. Ei stabilesc toate cantităţile care pot să fie prelevate de pe teritoriul judeţului nostru”, a explicat şeful APM BN.

În ceea ce priveste organizarea și desfășurarea activităților de vânătoare, gestionarii fondurilor de vânătoare solicită la APM emiterea autorizației pentru recoltare/capturare, care se emit pe baza cotelor de vânătoare aprobate pentru sezonul de vânătoare, prin Ordin de ministru. Specii de interes cinegetic la care vânătoarea este permis sunr cele de căprior, cerb comun, cerb lopătar, capră neagră, mistreț, iepure, vulpe, jder, dihor, viezure, marmotă, hermelină, șacal, fazan, potârniche, turturică, porumbel, guguștiuc, rațe, prepeliţă, ciocârlie, sturz, gâscă, gaiţe, ciori, lișită, sitar etc.

Speciile strict protejate sunt ursul, lupul, râsul şi pisica sălbatică. Pentru aceste specii, începând cu sezonul de vânătoare 2016/2017, nu au mai fost aprobate cote de recoltă, prin Ordin de ministru.

         „Pe autorizaţiile de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, în 2016 s-au dat spre recoltare 895 raţe, 529 căpriori, 282 prepeliţe, 1163 fazani, 555 mistreţi”, a declarat directorul executiv al APM BN, Sever Roman.

         Pe parcursul anului trecut, reprezentantul APM BN a participat la 87 de comisii constituite în baza HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic. Proprietarii culturilor agricole, silvice sau proprietarii de animale domestice, precum și gestionarii fondurilor cinegetice trebuie să îndeplinească o serie de obligații pentru prevenirea pagubelor (înscrierea în registrul agricol, amplasarea de mijloace de îndepărtare,  solicitare catre gestionarul fondului cinegetic în vederea întreprinderii de acțiuni de îndepărtare a exemplarlor din speciile de faună care pot produce pagube etc). Printre cei păgubiţi de animalele sălbatice sunt persoane din Cetate, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Sângeorz-Băi, Salva, Ilva Mică, Telciu, Uriu, Braniștea, Negrilești, Livezile, Maieru, Chiuza etc.

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5