Sfânta politică

Cu prilejul sfințirii bisericii ortodoxe din parc, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a primit sâmbătă, de la primarul Nicolae Moldovan, titlul de cetățean de onoare al orașului Beclean, concretizare a unei inițiative mai vechi pe care Consiliul Local a dorit să o pună în practică anul trecut, cu ocazia inaugurării sediului Protopopiatului Ortodox Beclean, în incinta fostei grădinițe de pe Aleea Castanilor. Cum evenimentul pica tocmai înaintea alegerilor locale, într-un an cu triplă miză electorală (vezi cele trei rânduri de strigare la urne), manifestările religioase derulate fără discursuri rostite din funcții politico-administrative tocmai din intenția de a nu amesteca lucrurile au lăsat atunci pe dinafară, în mod intenționat, momentul festiv ce-și dorea să marcheze respectul pentru implicarea ierarhului în viața duhovnicească a credincioșilor de pe aceste meleaguri. Ocazia a fost găsită, însă, acum, în lipsa scrutinurilor și a campaniilor electorale oficiale planificate pentru anul 2013, nu și în absența politicienilor veniți cu duiumul să asiste la Liturghie, iar ulterior să vorbească despre…sfânta politică
I s-a întâmplat liderului Forței Civice, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, cel care a asistat preț de vreo trei ceasuri la ritualuri bisericești, a avut revelația sfintelor principii politice, pe care a ținut să le exprime într-o conferință de presă susținută la Biblioteca Orășenească imediat după ieșirea din rândul preoților, al ierahilor ortodocși, al credincioșilor și al reprezentanților de partide și de uniuni cărora le-a stat alături în tot acest (răs)timp: primarul social-democrat Nicolae Moldovan, ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, parlamentarii USL Ioan Deneș (senator) și Daniel Suciu (deputat), vicepreședintele de la Consiliul Județean, Alexandru Pugna, administratorul județului, Florin Moldovan, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, președintele Organizației Județen Forța Civică, Gavrilă Urs, primarul din Lechința, Romeo Florian etc.
Așa se face ca atenția i s-a îndreptat către toți primarii “serioși și responsabili” capabili să se ridice mai presus de “politici ieftine”, spre interesul cetățeanului, cei care înțeleg că (n.r. precum banul) “politica nu e un scop, ci un mijloc”, că interesul comunității, al cetățeanului e deasupra celui propriu, de grup politic.
Acestora le-a făcut declarații de sprijin indiferent de apartenența de partid, alături de chemarea: “Să vină către mine, să știe că pot fi ajutați! Eu sunt pregătit să le fiu alături. Mă interesează mai puțin culoarea politică și datoriile de partid, mă interesează soarta cetățenilor”; “Sunt primari PSD, PNL, care se plâng că nu au bani, sunt foarte mulţi oameni nemulţumiţi. Îi îndemn să profite de mâna întinsă, ceea ce reprezintă o altfel de politică. Păcat că nu se nasc oameni politici generoşi care să înţeleagă că sunt responsabili de o ţară întreagă”; “Poate suna asurzitor în urechile unora care văd politica doar cât ţine buzunarul propriu, dar sper ca apelul meu să treacă dincolo de graniţele Becleanului”; “Pentru mine politica nu e un joc, e o artă; nu e un scor pe tabela de marcaj” care durează câteva minute, e despre “ce se întâmplă cu copilul meu peste 20 de ani”, despre “cine îmi va plăti mie pensia peste 20 de ani”.
Motivele prezenței la Beclean? “Am asistat la o slujbă frumoasă la Beclean, am vrut să-i fiu alături primarului Nicolae Moldovan la ceas de sărbătoare. M-am bucurat de asemenea să fiu în preajma profesorului Liviu Maior, fiu al Becleanului. Am întâlniri în toată ţara cu primari PSD, PNL, PDL pentru că toţi au aceleaşi probleme, până la urmă”, a explicat liderul Forței Civice.
Cât despre portretul următorului președinte al României, Mihai Răzvan Ungureanu îl vede: patriot, inteligent, vizionar, capabil să dezbată public problemele statului și să pună oglinda în fața cetățeanului român, indiferent de “costuri” (riscuri), în stare să spargă blestemul clasei politice românești dominată de “două mari defecte: mediocritatea și lenea”; “Oameni care au eșuat profesional s-au refugiat în politică”, a constatat acesta. Viitorul dreptei stă, în concepția sa, într-o soluție politică singulară, suficient de flexibilă și modernă, dar cum pentru 2014 “n-o să avem un partid unic”, “putem găsi o formulă de alianță electorală pentru a susține un singur candidat” (proiect). Nu există altă soluție pentru echilibru decât “un 2014 victorios”, a conchis fostul premier, subliniind marea provocare a formațiunilor de dreapta: să depășească logica supraviețuirii individuale și să privească în perspectivă.

Comentarii

17/08/13 23:01
Prof. Florin I....

Felicitari Taniei Budişan pentru articol! Mult umor si sarcasm inteligent... Prof. Florin I. Bojor www.florinioanbojor.wordpress.com

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5