Sfântul Ioan Botezătorul

Biserica noastră Ortodoxă a rânduit ca în fiecare an în ziua de 24 iunie să fie sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul Înaintemergătorul Domnului. El încheie şirul proorocilor Vechiului Testament şi tot cu el se începe cununa Sfinţilor Testamentului celui Nou. Pentru aceea el este numit şi pecetea celor două Testamente, Glasul Cuvântului, Sfeşnicul Luminii, Luceafărul vestitor al Soarelui Dreptăţii. Despre el Mântuitorul Iisus Hristos spune că s-a scris ”Iată Eu trimit înaintea feţei Tale pe îngerul Meu care va pregăti calea Ta înaintea Ta.” Această profeţie lui Maleahi s-a împlinit cu şase luni înaintea naşterii Mântuitorului. În acele timpuri preotul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul săvârşea slujba tămâierii la templul din Ierusalim. Sfântul Arhanghel Gavriil i se arată şi îi spune că soţia sa, Elisabeta, va lua în pântece şi va naşte un fiu. Dar Zaharia însă nu crede pe motiv că ei erau prea în vârstă pentru a concepe un fiu. Cu toată necredinţa lui Zaharia Elisabeta rămâne însărcinată şi astfel se săvârşeşte primul pas pregătitor venirii lui Mesia pe pământ.

Părinţii Sfântului Ioan Botezătorul se trăgeau din spiţe de strămoşi drepţi, încununaţi de fapte bineplăcute lui Dumnezeu şi de sfinţenie. Evanghelistul Luca spune despre Zaharia şi Elisabeta că ”erau amândoi drepţi înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile şi rânduielile Domnului”. Mulţi oameni pot părea drepţi în faţa oamenilor, dar e nespus de mare lucru să fii drept înaintea Aceluia pe Care nu-L poate înşela nimeni, Care toate le vede şi le cunoaşte. Pentru a arăta şi mai bine faptul că Ioan Botezătorul avea o origine deosebită vom spune că mama lui, Elisabeta, era verişoară cu Fecioara Maria care provenea din neam împărătesc.

Să vedem acum ce a făcut acest sfânt înainte de a fi Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. La mai puţin de un an de la naşterea sa, nascându-se Iisus Hristos şi venind magii să-l caute, au cercetat tot Ierusalimul întrebând unde S-a născut noul Împărat. Atunci Irod, temându-se pentru tronul său, a dat poruncă să fie ucişi toţii pruncii mai mici de doi ani din hotarele Betleemului. În mod deosebit a fost urmărită şi familia preotului Zaharia întrucât mulţi ştiau de minunile care au însoţit naşterea pruncului Ioan. Şi după cum familia sa locuia la Hebron, adică foarte aproape de Betleem, Elisabeta a fost nevoită să se refugieze în munte împreună cu alte mame. Văzându-se urmărită de ostaşi ea s-a rugat Domnului să-i ocrotească pruncul. Tradiţia ne spune că Dumnzeu i-a apărat într-o peşteră care se afla în stânca muntelui. Ostaşii negăsind pe Elisabeta şi pe copil s-au reîntors la Zaharia care se găsea în templu şi crezând că el i-a ascuns l-au ucis chiar în mijlocul acestuia. În timpul cât Elisabeta şi Ioan au stat ascunşi Dumnezeu a rânduit ca în apropierea acelui loc să se găsească pomi din fructele cărora şi-au potolit foamea. Nu după multă vreme a murit şi Elisabeta sfârşindu-se astfel viaţa părinţilor Sfântului Ioan Botezătorul. De atunci el a rămas sub orotirea lui Dumnezeu, crescând în mod tainic, necunoscut de oameni, până la ieşirea lui la propovăirea pocăinţei şi vestirea venirii lui Mesia.

Regimul foarte auster şi viaţa plină nevoinţe, ”se îmbrăca în haină de păr de cămilă (extraordinar de aspră) şi mânca numai miere de albine sălbatice” l-au înarmat pe Sfântul Ioan împotriva tuturor ispitelor vremii sale. Cu puţin timp înainte ca Mântuitorul Iisus Hristos să Îşi înceapă misiunea mântuitoare în lume Sfântul Ioan Botezătorul boteza în apele Iordanului propovăduind pocăinţa. Auzind de succesul deosebit pe care el îl avea în sânul poporului ales Iisus Hristos mege şi El la Iordan să-l cunoască pe cel despre care El însuşi spunea că este ”cel mai mare om născut din femeie”. Îl cunoaşte a Iordan pe Ioan, este botezat de acesta prilej cu care Iisus Hristos este mărturisit de către vocea Tatălui ceresc.

După episodul botezării Domnului în Iordan Sfintele Evanghelii nu ne mai vobesc în mod direct despre Sfântul Ioan Botezătorul. Ceea ce mai ştim despre el este din relatările fricii lui Irod Agripa, regele, urmaşul lui Irod cel Mare. Se spune că Sfântul Ioan Botezătorul a fost arestat şi decapitat pentru faptul ca îl certa pe acest rege şi îl acuza de trădare, crimă şi incest.

Deşi nu Sfântul Ioan Botezătorul este personajul central al Noului Testament el este una dintre cele mai importante. E destul să ne reamintim faptul că el este cel care ”a pregătit calea Domnului” prin predica a şi prin botezul pe care îl administra oamenilor ca act simbolic ce prefigura botezul ”prin apă şi rin Duh”, botezul în numele Sfntei Treimi pe care îl va aduce mai târziu Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul omenirii. Citind cele ce s-au scris până acum şi aflând şi care este originea etimologică a numelui Ioan: Ioan / Ion / Ioana (ebraică) Yochanan = Dumnezeu este milos înţelegem de ce numele Înaintemergătorului şi Botezătorului Mântuitorului omenirii a fost Ioan şi nu altul. Mila, milostivirea lui Dumnezeu faţă de creatura Sa se vede, se demonstrează astfel încă o dată chiar prin numele celui despre care a spus în Vechiul Testament

”Iată Eu trimit înaintea feţei Tale pe îngerul Meu care va pregăti calea Ta înaintea Ta.”

Ioan Sabin Mureşan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5