Sfântul Nicolae, o sărbătoare de suflet

Dintre toate sărbătorile de peste an , ziua de 6 decembrie este cea mai apropiată sărbătoare de sufletul nostru. În această zi este celebrat Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor, dar şi al celor mari care îşi pun toate speranţele în binefacerile acestuia. Numele lui este amintit de istoricul grec Tucidide într-una din operele sale despre vechea Eladă.
Din punct de vedere etimologic, Nicolae provine din verbul,, nikao’’ care înseamnă ,, a învinge’’, de unde se trage şi ,, nike’’cu înţelesul de ,, victorie’’ . Grecii antici aveau printre divinităţile Olimpului o zeiţă,, NIKE’’, care în mitologia romană corespundea cu zeiţa Victoria. Celălalt constituent este ,, laos’’ (loes ), adică popor.
Sfântul Nicolae, cunoscut de noi toţi ca Moş Nicolae , s-a născut în Egipt, într-o familie bogată, la o dată care până în prezent nu este elucidată. La moartea părinţilor săi, Nicolae devine preot şi se lipseşte de toată averea sa pe care o dăruieşte săracilor, plecând în pelerinaj în Palestina şi Egipt. Propovăduind creştinismul şi numele lui Iisus Hristos, la întoarcere a fost numit arhiereu al episcopiei Myra.
Pentru credinţa sa şi numeroasele minuni pe care le-a făcut pentru oameni , a fost întemniţat în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximilian şi apoi eliberat de credinciosul Constantin
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae, este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre , nu se puteau căsători şi urmau să fie vândute de către tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat pe geam într-o noapte câte un săculeţ de bani pentru fiecare. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie pe ghetuţe. De aici este obiceiul cu darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe. Alte minuni săvârşite de Sf. Nicolae sunt învierea celor trei copii omorâţi de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corăbii şi multe altele.
Treptat, Moş Nicolae a fost transformat de către americani şi europenii din vest într-un alt bătrânel care oferea cadouri, şi anume Moş Crăciun. Sfântul Nicolae îşi are însă locul lui, cel puţin în tradiţia românească. Astfel , copiii îşi pregătesc ghetuţele în noaptea de 5 spre 6 decembrie, iar cei care au fost cuminţi primesc de la moşu’ diferite daruri, iar cei neascultători cîte o nuieluşă.
Numele de Nicolae este destul de des întâlnit în onomastica românească .Peste 800.000 de români poartă acest nume, din care, 538.000 sunt bărbaţi, iar restul femei. Avem o adevărată familie lexicală, atât pentru genul masculin , cât şi pentru cel feminin : Nicolae, Niculai, Nicuşor, Nicu, Nicula, Nicoară ; Nicoleta, Niculina, Nicolina, Nicola, Neculiţa, etc. În multe limbi de pe glob există corespondenţe ale numelui de Nicolae. Francezii spun Nicolas, italienii Nicollo, ruşii Nicolaev, ungurii Miklos,
Nici toponimia nu este mai prejos. În ţara noastră multe localităţi au nume ca : Niculiţel, Sânicolaul Mare, Sânicoară, Nicula, iar în alte ţări, cum este de pildă Franţa, toponimicul de SF.NICOLAE îl poartă multe localităţi : Saint –Nicolas, Saint –Nicolas d’ Aliermont, Saint –Nicolas-de la Pelem, Saint –Nicolas du Port.
Pentru neamul românesc, Sfântul Nicolae este protector al binelui şi al satisfacţiilor materiale şi spirituale.

Mircea Daroşi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5