Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni, sărbătoriţi de românii din Suedia

Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu, sfinţi care sunt şi ocrotitorii parohiei ortodoxe româneşti din Sölvesborg, Suedia, au fost pomeniţi la hramul la care a participat Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

„Cum rar se întâmplă în această perioadă a anului în Peninsula Scandinavă, Bunul Dumnezeu ne-a dăruit o frumoasă şi însorită zi de toamnă în această zi când i-am sărbătorit pe Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni, ocrotitorii parohiei noastre ortodoxe române din oraşul Sölvesborg, oraş situat în sud-estul Suediei. Această parohie am înfiinţat-o la începutul anului 2009, iar la doar câteva luni de la întemeiere şi de la numirea aici în slujirea de preot a tânărului Alin Ioan Popa, Milostivul Dumnezeu ne-a ajutat să intrăm în posesia unei suprafeţe de teren de 2500 mp, vândută de primăria oraşului Sölvesborg, pe o sumă simbolică, nou înfiinţatei parohii din localitate. Terenul se află nu departe de centrul oraşului, aproape de ţărmul Mării Baltice, într-o zonă foarte agreabilă. Am pus deja piatra de temelie pentru noua biserică de lemn în stil tradiţional maramureşean şi pentru Centrul pastoral-cultural Dumitru Stăniloae care se va înălţa în incinta locaşului de închinare. Acest aşezământ ne dorim să fie unul dintre punctele de reper în aceste ţinuturi scandinave, reprezentând o fereastră către tot ceea ce înseamnă valori creştine ortodoxe româneşti, locul unde Dumnezeu dăruieşte pace şi binecuvântare celor care trec pragul casei Sale şi punte de legătură între România şi Scandinavia şi datorită faptului că avem o moştenire creştină şi culturală comună, fiindcă atât în România cât şi în Europa de Nord se întâlnesc străvechile biserici de lemn ”, a spus Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, originar de pe meleagurile noastre, de la Spermezeu.

Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei, a acordat un ajutor financiar pentru lucrările la noua biserică din Suedia cu hramul Martiri Năsăudeni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5