„ Şi ei au făcut sport”

Cu Vasile Jimboreanu, Jimy, cum îi spun prietenii, te întâlneşti aproape zilnic pe străzile Bistriţei. Veşnic în căutare, mereu gata să-şi mai noteze câte ceva, Jimy este scriitorul şi totodată un interesant şi util personaj al Bistriţei noastre. Anii de presă parcurşi la redacţiile „ Mesagerul” sau „ Răsunetul” ca şi emisiunile radio sau TV. i-au imprimat scriitorului aceea permanentă căutare specifică omului de presă. Literatura sportivă a fost întotdeauna latura preferată a lui Jimy. Cu toate acestea primul său volum „ Chenare umane” vine parcă să ne contrazică expunându-ne totodată talentul de om al condeiului. Desfăşurarea deplină se întâmplă însă când pătrunde pe terenul favorit şi ne oferă primul volum din „Şi ei au făcut sport”.30 de sportivi sunt prezentaţi de Jimy în acest volum, pentru ca apoi să continue cu alţi 23, iar între timp să se ocupe şi de cele două volume „ 15 ani de fotbal judeţean” . Neîndoielnic că figura unuia dintre cei mai mari sportivi ai României şi ai lumi – Gheorghe Bozga, nu a putut să-l lase indiferent şi ca urmare ne-a oferit „ Un destin cu două feţe”.

Scriitorul Vasile Jimboreanu ne invită acum la o nouă întâlnire cu literatura sportivă : „ Şi ei au făcut sport” – vol III.

Apărută la editura Barna ̀s, excelent compactată şi copertată, cartea ne oferă posibilitatea unei întâlniri cu alte personalităţi ale lumii sportive. Experienţa gazetărească şi talentul de scriitor răzbat din paginile volumului, cititorul având în faţa ochiului o adevărată istorie sportivă a judeţului Bistriţa Năsăud. Şi nu numai…Fiindcă autorul ştie să ne poarte cu grijă prin lumea parcursă de personajele sale folosind un limbaj presărat în multe cazuri de elemente stilistice specifice poeziei. Pentru fiecare din cele 14 personalităţi prezente în acest volum, începutul aparţine întrutotul autorului, acolo unde Jimy se joacă cu pixul şi cu arta scrisului. Urmează apoi cartea de vizită prin care ne introduce cu căldură în lumea familiei fiecăruia dintre personajele sale. Nici înşirarea trofeelor sau a diplomelor nu plictiseşte fiindcă scriitorul are grijă să intervină atunci când poate aglomeraţia ar fi prea mare. Albumul foto care încheie paginile fiecărei personalităţi sunt şi ele atractive şi cu atât mai interesante prin prisma anilor ce au trecut.

Din laboratorul său documentar, scriitorul ne oferă în acest volum 3 portrete a cinci îndrăgostiţi de balonul rotund :

1. Belei Mihail – pe care aici îl găsim şi jucător activ

2. Florea Adrian – bucureşteanul cu visuri împlinite la Bistriţa

3. Hurloi Gheorghe – „ frumosul băieţel” din Mintiul Gherlei stabilit definitiv la Bistriţa

4. George Ruscău – tenismenul din Bârgău stabilizat la fotbal

5. Ioan Voica – îndrăgitul oltean transformat încet într-un ardelean autentic.

Tenisul de masă este prezent prin figura sportivului Filipoi Marian Marcel iar

din atletism sunt prezenţi : Cucuruzan Claudia Alina, Moruţan Horea Valentin, Negrea Viorel Marius. Cu minunea blondă de pe tatami sau de la aeromodelism la karate, cei doi reprezentativi sportivi ai artelor marţiale – Guţă Adriana şi Sângeorzan Radu ne introduc în lumea karatelor. Poate că puţin ştiu astăzi că gimnastul Pop Augustin a fost şi un portar al echipei de fotbal „Sticla” sau că binecunoscutul stomatolog Antoniu Rusu a fost şi un excelent jucător de handbal. Nu putea lipsi din această carte un personaj căruia sportul bistriţean îi datorează foarte mult – prof. Ştefănescu Leonida un la fel de excelent tehnician, pedagog şi coordonator al fenomenului sportiv. Toate aceste personaje trec prin faţa noastră aducând cu ele alte zeci, sute de personaje , care au contribuit într-un fel s-au altul la formarea şi atingerea performanţelor. Este o carte care se citeşte cu drag şi de care putem să ne bucurăm cu toţii. Volumele în pregătire „ Radu Negulescu - Amintiri cu şi fără palate” cât şi apropiata „ Enciclopediea sportului românesc” editată de Agenţia Naţională de Sport şi unde Vasile Jimboreau prezintă 40 de sportivi bistriţeni, îl consacră pe autor în lumea literaturii sportive.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5