Şi totuşi „Prezent!”

Moto:”Lucrurile frumoase le realizeaza educaţia cu trudă”. Democritus

Revistele şcolare sunt cartea de vizită a unei instituţii educative. Lucrate în grabă, fără grija esteticii şi a originalităţii subiectelor sau, dimpotrivă, elaborate, concepute ca un tot unitar în care se îmbină ideea, evenimentul şi imaginea într-o combinaţie fericită, ele ne permit să intrăm în lumea de poveste a dascălilor, elevilor, cunoaşterii.
Revista Prezent!, publicaţie semestrială a Şcolii Generale Josenii Bîrgăului, este un exemplu reuşit de originalitate şi grijă în redarea nuanţată a demersului educativ făcut în această şcoală. Premiată anul trecut, alături de un filmuleţ realizat de profesoara de limba şi literatura română Veronica Bălan la Concursul internaţional Predare şi învăţare interactivă/ICT for collaborative, project based learning organizat de Colegiul Naţional Petru Rareş Beclean, Bistriţa-Năsăud, revista a ajuns acum la al treilea număr, continuând să marcheze momente deosebite din viaţa şcolii.
Iniţiatoarea acestui proiect este aceeaşi tânără şi harnică profesoară Veronica Bălan care, cu pasiune şi dăruire, a cules informaţii, a făcut fotografii, a intervievat diverse persoane căutând să creioneze ce a fost şi este Şcoala Generală Josenii Bîrgăului. În demersul ei, a fost ajutată de profesorii Remus Deac, Lucreţia Fonogea, Adina Horga, colegi de la şcolile aparţinătoare.
Coperta revistei a devenit simbolul locului – vârful Heniu -pe care tronează clădirea şcolii, asemeni unui castel. Un loc ales în care „se întâmplă” magia cunoaşterii ,reflectată în multitudinea de acţiuni educative descrise în această publicaţie, în premiile şi participările la diverse concursuri şcolare şi extraşcolare. Totodată, o atenţie deosebită a avut-o istoricul şcolii, dat fiind faptul că şcoala din Joseni e o instituţie veche înfiinţată, după unii, în anul 1828.
Interesante sunt şi articolele care prezintă viaţa bîrgăuanilor din trecut, închisă în acel Cufăr cu amintiri precum şi Gândurile de cerneală ale elevilor trăitori pe aceste străvechi meleaguri. Textele sunt însoţite de fotografii originale, adunate de doamna profesor de la elevii săi care au fost ajutaţi de bunici şi străbunici în munca lor de mici detectivi.
Pagina de spiritualitate sau credinţele din zonă sunt reflectate pertinent în mici povestioare atractive. Colajul de imagini de pe feţele interioare ale celor două coperte colorează plăcut ansamblul revistei.
Trebuie menţionat faptul că primele două numere ale aceastei reviste au apărut din bunăvoinţa SC ADVER GRUP, tipărirea şi multiplicarea ei fiind gratuite. În contextul unor vremuri de criză, doamna director Felicia Măjeri a înteles cât de important este ca această revistă să nu dispară şi a făcut eforturi în acest sens pentru a aloca din bugetul şcolii suma necesară tipăririi acestui număr.
Oricum, unde e şcoală e lumină.O lumină solară care se iveşte după culmea munţilor şi coboară peste locuri şi oameni, aducând bucurie, înţelepciune, frumuseţe.
Închei acest articol parafrazând-o pe doamna profesor Veronica Bălan: Dragi cititori, vrem să vă spunem: Prezent! Suntem aici, avem ceva de spus şi ne-am bucura foarte mult dacă v-aţi opri o clipă din nesfârşita forfotă a cotidianului şi ne-aţi citi. Muţumim !
Traian Parva SASARMAN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5