Şieuţenii, actori într-un film ce readuce în actualitate un obicei uitat

În frunte cu primarul Ioan Dedean, şieuţenii au fost prezenţi, la Centrul Cultural Dacia, pentru a urmări în avanpremieră filmul documentar-etnografic „Obiceiul plugarului – Ieşitul plugului întâi la Şieuţ” realizat de Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud în perioada martie-aprilie 2017. Actorii filmului sunt Neagoş Ştefan – 89 ani, Baciu Gavril – 88 ani, Baciu Ioana – 85 ani, Trif Vasile – 82 ani, Seica Petre – 83 ani, Seica Maria – 75 ani, Şoimuşan Ion – 76 ani, Şoimuşan Ioana – 71 ani, alături de Dedean Traian – Plugarul; Pantea Marius Alin – Pogăniciul; Horga Ion – Tatăl plugarului; Socaciu Livia – Nevasta plugarului; Trif Dumitru – Fierarul satului şi Gazda de la „Bere”; Ioan Dedean-Bortăş – Primarul; Dumbrăvan Ioan – ceteraşul satului şi rapsodul popular Moldovan Ion. Alaiul a fost format din nu mai puţin de 80 de şieuţeni.
Alături de protagoniştii din peliculă au fost prezenţi la vizionarea filmului managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, fostul director – Niculae Gălăţean, preotul Nicolae Feier, alături de preoţii din Coşbuc şi Şieuţ.
Înaintea vizionării filmului, pe simezele Centrului Cultural Dacia, au putut fi admirate fotografii realizate în timpul filmărilor.
Este al doilea film realizat de etnologul dr. Smaranda Mureşan şi Cristian Vrăzmaş, după „Cununile de Rusalii la Şieuţ”.
„Plugarul este un obicei străvechi în cadrul căruia este sărbătorit cel mai harnic fecior din sat care iese primul cu plugul la arat primăvara. Ceilalţi feciori îl urmăresc şi încearcă să îl prindă. Dacă plugarul este prins, acesta trebuie să meargă la Primărie şi să semneze un act, iar mai apoi cinsteşte feciorii cu un pahar de băutură. A doua zi de Paşti, după ieşirea de la biserică, plugarul, însoţit de un alai numeros format din aproape toţi sătenii, este dus la apă şi scăldat, urmând ca el să plătească jocul satului pe tot parcursul anului” spune etnolog drd. Smaranda Mureşan.
Pentru modul în care s-a ocupat de regie, imagine şi sunet, Cristian Vrăzmaş merită felicitări. De asemenea, se observă metoda bună în care Smaranda Mureşan a ştiut să dialogheze cu ţăranii din zonă, cercetarea pe teren readucând în actualitate un obicei de mult uitat.
Aşteptăm receptarea filmului în mediile de specialitate şi obţinerea de premii, la fel ca primul film realizat pe Valea Şieului. Suntem convinşi că pe viitor, datorită tinereţii şi entuziamului celor doi realizatori, vor mai apărea filme cu obiceiuri dispărute şi din alte zone ale judeţului, în care, prin vocea specialistului, dar şi a ţăranului, să fie aduse în faţa generaţiilor actuale frumuseţi ale unei lumi căreia îi datorăm identitatea noastră.
Felicitări!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5