SIMPOZION CU TEMA „MARTIRII DE SUB HENIU” LA MIJLOCENII BÂRGĂULUI

Marţi 12 octombrie 2010, la Biserica din Mijlocenii Bârgăului a avut loc un parastas de pomenire a celor 7 bârgăuani ucişi, în noaptea de 10 spre 11 octombrie 1944, la poalele Heniului, de către hortişti înainte de retragere.

După slujba de pomenire, care a fost oficiată de părintele protopop al Bistriţei, Alexandru Vidican şi un sobor de 7 preoţi din Bistriţa şi Valea Bârgaielor, din care au făcut parte Nicolaie Feier, Ioan Platon, Ioan Nechita, Mihai Moldovan, Ştefan Murgoi, Gabriel Pugna şi Alexandru Brici, a urmat un simpozion având ca temă „Martirii de sub Heniu”, la care au fost prezentate importante comunicări.

Părintele protopop al Bistriţei, Alexandru Vidican, a vorbit despre Marea Schismă din 1054, părintele profesor Nicolae Feier a prezentat date pe tema Sfinţilor din judeţul Bistriţa – Năsăud (Sfântul Pahomie de la Gledin şi Sfinţii Năsăudeni), înv. Livia Blaga a vorbit despre legătura dintre şcoală şi biserică, punctând asupra situaţiei locale din Mijlocenii Bârgăului, prof. Adrian Mănarcă a prezentat poezii ale unor autori cunoscuţi, despre rolul bisericii în cultură, precum şi alte subiecte despre care au mai vorbit Mihai Bîltag şi prof. Mia Holbură, care a locuit în casa preotului martir Augustin Pop.

Manifestarea a beneficiat de o numeroasă asistenţă, cei prezenţi, în frunte cu Tudorel Ciotmonda, primarul comunei Josenii Bârgăului, comemorând 66 de ani de la odiosul masacru de sub Heniu, dar şi luând cunoştinţă, cu vădită curiozitate, despre informaţiile prezentate de către cei care au susţinut comunicări.

Simpozionul de la biserica din Mijlocenii Bârgăului, despre „Martirii de sub Heniu”, a debutat anul trecut, urmând ca el să aibă loc anual, sub egida Protopopiatului Ortodox al Bistriţei, Primăriei comunei Josenii Bârgăului şi Societăţii Culturale „Speranţa reînviată”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5