Simpozionul „700 de ani de la atestarea documentară a localității Teaca”

Lansare de carte – „Trădarea rimelor” , Tudor Cătineanu

Sâmbătă, 28 iulie, cu prilejul „Zilelor comunei Teaca”, la Căminul Cultural din localitate, în cadrul simpozionului cu tema „700 de ani de la atestarea documentară a localității Teaca”, în prezenţa unui numeros public iubitor de carte scrisă, a avut loc lansarea volumului de poezie „Trădarea rimelor”, autor Tudor Cătineanu, fiu al satului Ocniţa, profesor univ. dr., care după 40 de aji, se întoarce acasă. Acţiunea a fost organizată sub egida Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăriei şi Consiliului Local Teaca. Au fost prezenţi Vasile Puica – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Alexandru Uiuiu – director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Damian Iustian Muntean – primarul comunei Teaca, Olimpiu Nuşfelean – scriitor, Menuţ Maximinian – scriitor şi managerul publicaţiei „Răsunetul”, consilieri locali. Profesorul universitar şi poetul Tudor Cătineanu şi-a prezentat în faţa auditoriului întreaga sa activitate de-a lungul anilor. Discipol al filozofului german Nicolae Hartman, care a dezvoltat o vastă „Metafizică a cunoaşterii”, a scris mult în întreaga sa carieră, începând cu D.D.Roşca şi filozofia românească (1979) Elemente de Etică vol. I (1982), distins cu Premiul „Superlativele anului al revistei Amfiteatru; Structura unei sinteze filosofice” (2 volume 1981 şi 1985, reeditată în 1999) – lucrare distinsă cu premiul „Vasile Conta” al Academiei Române; Constructe (2000); Echilibru şi dezagregare. Antinomia eminesciană (2002); Deontologia Mass-media (2009) Configuraţii „fizice” şi exerciţii metafizice (2013). În evoluţia scrierilor lui Tudor Cătineanu se observă lesne că cele mai reprezentative lucrări ies de sub tipar după decembrie 1989, când etica şi retorica în acţiunile clasei politice postdecembriste au luat-o razna. De citit multe articole publicate în presă, recent (iunie 2018) publică „Geometria şi algebra „Statului Paralel”, sintagmă cronică la ordinea zilei în cultura politică de azi în care etica şi retorica se pare că sunt două valori paralele care macină adânc conştiinţa, atâta cât o are clasa politică postdecembristă.
Ca o refulare din angoasa scrierilor sale filozofice, Tudor Cătineanu se refugiază în poezie. Volumul „Trădarea rimelor”, lansat la Teaca, este un volum de versuri care zburdă în cercuri simbolice, dintre care cel care simbolizează şi diverse semnificaţii ale cuvântului într-un triunghi de valori: un prim cerc care simbolizează sensul literal, un al doilea cel alegoric şi cel de-al treilea, sensul mistic. Toate la un loc făcând parte din viaţa omului sapiens: iubire şi ură, lumină şi întuneric, mărire şi decădere, viaţă şi moarte. În poezia „Satul”, dedicată satului natal Ocniţa, sunt versuri care trezesc nortalgia vieţii rurale, curate ca roua dimineţii, aşa cum a fost copilăria lui până la impactul dureros cu excrescenţele hâde ale vieţii din cetate, estompate de satisfacţia eternă a instruirii a zeci de generaţii de intelectuali în cei peste peste 40 de ani de activitate universitară.
Cunoscându-l încă din anii 60, când am venit la Teaca, acum, după 40 de ani, am privit un chip socratic, titrat, filolog, dar mai cu seamă filozof şi iată, poet în amurgul vieţii, a cărui expresie spiritualizată sugera scepticismul blazat al unuia din marii gânditori români care a sondat tainele existenţei în raport cu cele ale conştiinţei, descoperind doar deşertăciunea. Un om minunat, fiu al satului Ocniţa, care se bucură de respectul şi dragostea tuturor de aici, care îl cunosc ca făcând parte dintr-o familie de oameni simpli şi înţelepţi. Având aceste calităţi, la propunerea prof. Al.Uiuiu, Consiliul Local Teaca va lua în discuţie hotărârea ca profesorul universitar dr. Tudor Cătineanu să primească titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Teaca”, alături de o altă distinsă personalitate culturală, din satul Archiud, scriitoarea Melania Cuc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5