Sinagoga din Bistriţa, destinaţie SoNoRo Conac

Centrul Judeţean pentru Cultură şi Fundaţia "Societatea de Concerte" vă invită la un eveniment sonor.
Sinagoga din Bistriţa, destinaţie SoNoRo Conac pe 24 iunie 2014
Sinagoga din Bistriţa este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din judeţul Bistriţa-Năsăud. După restaurare, Sinagoga a devenit un centru multicultural, care găzduieşte frecvent concerte simfonice şi recitaluri camerale.
Concertul SoNoRo Conac din data de 24 iunie, ora 19, promite un program de excepţie, cu piese ale compozitorilor Jean-Marie Leclair, Antonín Dvořák și Johann Halvorsen.
Muzicienii SoNoRo care vor concerta sunt Alexandra Bobeico la vioară, Răzvan Popovici şi Christian Naş la violă.
Program:
JEAN MARIE LECLAIR (1697-1764) - Sonată pentru două viole în la major, op. 12, nr. 2
ANTONÍN DVOŘÁK (1841-1904) - Terzetto pentru două viori şi violă în do major, op. 74

ZOLTAN KODALY (1922-1967) - Serenadă pentru două viori şi violă, op. 21
JOHANN HALVORSEN (1864-1935) - Passacaglia pentru vioară şi violă după o temă de G.F. Händel
Sinagoga din Bistriţa
Sinagoga din Bistriţa a fost construită în anul 1856 şi este unul dintre cele mai impunătoare edificii din oraş. După 1944 comunitatea evreiască s-a împuţinat iar clădirea a început să se deterioreze, până când imobilul a ajuns într-o stare de paragină. Printr-un contract de comodat semnat între Federaţia Comunităţilor Evreişti din România şi Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa, restaurarea Sinagogii a început cu susţinerea Programulului „Cultura 2000” finanţat de Comisia Europeană, fonduri private, dar şi cu mijloace locale (Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Local Bistriţa, Primăria Bistriţa). Proiectul a prevăzut renovarea clădirii şi transformarea interiorului în sală de spectacole, iar a balconului în galerie de artă.
Începând din 2006, Sinagoga din Bistriţa a devenit un puternic şi cunoscut centru multicultural la acestă oră cel mai frecventat loc de cultură din oraş. Sub auspiciile Societăţii de Concerte, la Sinagogă au loc în prezent concerte simfonice, recitaluri camerale, lansări de cărţi, spectacole de teatru, expoziţii de pictură şi de fotografie sau recitalurile de poezie şi muzică pe durata Festivalului de poezie şi muzică de cameră de la Bistriţa, aflat anul acesta la cea de-a 6-a ediţie.
Adresă: Str. General Grigore Bălan nr. 10, Bistriţa
***
Deschiderea ediţiei a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu acelaşi nume şi i-a adus un omagiu scenografului şi pictorului George baron Löwendal (1897-1964). A urmat concertul de la Vila Dobruşa (Drăgăşani), de pe 9 iunie, concertul de la Casa Avramide (Tulcea), pe 15 iunie, concertul de la Conacul Bellu (Urlaţi), de pe 18 iunie şi de la Palatul Cuza (Ruginoasa), pe 21 iunie.
***
Informații despre proiect
În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Casa Ion Mincu din Bucureşti, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeş şi Portul Cetate.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.
Parteneri locali: Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Fundaţia Societatea de Concerte

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5