Sincere mulţumiri

Nu din lipsă de politeţe au întârziat cuvintele de mulţumire cuvenite, adresate celor care au contribuit la reuşita activităţii din 25 aprilie 2010, la Căminul cultural Chiochiş, prilejuită cu ocazia prezentării cercetării noastre etnografice VIAŢA LA ŢARĂ, CHIOCHIŞ,(volumele IV şi V) ci din cauze obiective. (pe linie de Astra, am participat la o excursie „de suflet” în Ucraina şi Republica Moldova (Botoşani,Chişinău, Cimitirul „Ţiganca” al eroilor români, Odesa, Ismail, Cetetea Albă, Cahul, Cernăuţi etc). Cu scuzele de rigoare, o facem acum.

Sincere mulţumiri aducem sponsorilor acestor volume (enumeraţi la festivitate), fără de care munca grea depusă până la editarea volumelor rămânea în nişte manuscrise, iar Chiochişul în vechiul anonimat. Gestul sponsorilor îl interpretez ca un act de apreciere a oamenilor locului, a culturii lor populare tradiţionale, precum şi la adresa cercetării mele, mai ales că sponsorii sunt din afara comunei Chiochiş. Le mulţumesc personal, precum şi în numele chiochişenilor, şi pe această cale,

Aceleaşi sincere mulţumiri le adresez prietenilor care, renunţând la tentaţiile acestei frumoase zi de primăvară, au învins efortul deplasării de la Cluj, Bistriţa, Beclean, Năsăud, pentru a ne onora cu prezenţa la festivităţile din Chiochiş. Prezenţa lor la Chiochiş este şi o dovadă de respect faţă de oamenii locului. Altfel, pe mine mă puteau felicita acasă.

Sincere mulţumiri pentru cuvintele de apreciere a culturii populare locale şi a efortului depus pentru cercetarea noastră, de către participanţii care au luat cuvântul. Lipsa de spaţiu nu ne permite să redăm în întregime aprecierile acestora, deşi ar fi necesar. (O vom face cu alt prilej, în mod sigur). Totuşi, din respect faţă de aceşti oameni deosebiţi, vom schiţa câteva fragmente din expunerile lor.

- Silaşi Vasile, primarul comunei Chiochiş:

„Aducem mulţumiri personalităţilor care ne onorează cu prezenţa şi le mulţumim pentru efortul depus. Prezenţa dânşilor aici, certifică valoarea cercetării domnului profesor Romulus Berceni, fiu al satului, Cetăţean de onoare al comunei Chiochiş şi acest lucru ne bucură. Domul profesor, autorul celor cinci volume în care se conservă cultura populară, folclorul şi tradiţiile din zonă, este un apropiat al satului natal, deşi l-a părăsit de peste 40 de ani, se bucură şi suferă alături de consătenii lui.

În ultimii 1o ani, suntem la a doua mare festivitate culturală la Chiochiş: Dezvelirea plăcii comemorative academicianului botanist Iuliu Prodan, în anul 2002 şi festivitatea de astăzi, ambele organizate pe cont propriu de profesorul Berceni Romulus. Felicitări tuturor celor amintiţi.”…

- Doctor în istorie Vasile Şt. Tutula, colonel (r),(cercetător în probleme de istorie militară, publicist, autor de carte, autorul Monografiei comunei Telciu etc, care mi-a făcut cinstea să-mi prefaţeze volumul IV al cercetării, pe o întindere de 10 pagini), din partea Societăţii cultural-ştiinţifice „Virtus Romana Rediviva” Cluj, societate care, la 9 noiembrie 2007 mi-a acordat o „Diplomă de excelenţă” pentru volumele I-III Viaţa la ţară, Chiochiş), face o privire generală a celor cinci volume, subliniind faptul că …”meritul cercetării profesorului Romulus Berceni constă şi în faptul că a sesizat esenţialul în cultura populară locală, care face ca această lucrare să poată fi inclusă în contextul culturii populare din întreaga zonă etnografică, din mare parte a Transilvaniei. Cercetarea d-lui R. Berceni, este un document, o probă în faţa istoriei despre modul corect în care au trăit înaintaşii noştri, munca, cinstea, patriotismul şi credinţa care i-a caracterizat”.

- Prof. gr. I. Ioan Lăpuşneanu, publicist, etnograf convins, prietenul nostru, fost profesor metodist la Colegiul din Năsăud, care a prefaţat volumul V al cercetării noastre (10 pagini):

„Cercetătorul R. Berceni este dublat de un veritabil talent narator, în acest sens, apropiindu-l de Ion Creangă cel din „Amintiri”… Complexa lucrare „Viaţa la ţară, Chiochiş, este completată şi regăsită, în mai multe aspecte şi în volumele de versuri (patru la număr) pe care autorul le dedică evenimentelor satului natal”

- Conferenţiar universitar dr. Hodiş Clement Viorel, de la universitatea Cluj:

„Îl cunosc pe profesorul Romulus Berceni de la activităţile cultural ştiinţifice organizate de Astra Iaşi, în ţară şi peste hotarele ţării. Îi cunosc revista ECOLOGISTUL BN, revistă pe care o conduce de 15 ani, prin efort propriu, dezinteresat, având în vedere că pe coperta revistei stă scris că revista se distribuie gratuit. Deci nu e vorba de vreun câştig ci de pasiune şi conştiinţă.

Lucrarea „Viaţa la ţară, Chiochiş”, are o mare valoare documentară, este atractivă, limbajul scris fiind accesibil, plăcut. Autorul evită statisticele şi datele obositoare, în avantajul unei naraţiuni atractive. Felicităm oamenii locului că au un asemenea fiu, care le face cinste şi, prin efortul lui, î-a scos din anonimat”.

- Prof. universitar Maria Covaci, Beclean: „Despre unele din cărţile profesorului Romulus Berceni, am mai scris la modul laudativ, iar ultimele două volume din „Viaţa la ţară, Chiochiş”, pe care le-am primit de dată recentă, le apreciez ca valoroase, având în vedere curajul autorului de a spune lucrurilor pe nume, fără menajamente sau orientări politice. Este corect, cum face profesorul Romulus, să consemnăm realitatea din etapa respectivă de dezvoltare socială. Îl felicit pentru efortul depus spre a scoate din anonimat o comună cu o bogată cultură populară tradiţională, aşa cum este Chiochişul. Oamenii Chiochişului se pot mândri cu un asemenea fiu”...

- prof. gr. I, Valria Berceni: „În urmă cu mulţi ani, în acest Cămin cultural, îmbrăcată în costum popular, dansam cu soţul meu, în formaţia de dansuri a „însuraţilor”, formaţie pregătită de „sărbătoritul” de azi şi prezentam piese de teatru pe care le pregăteam cu tinerii români şi maghiari din sat. Anii au trecut, suntem plecaţi de mulţi ani din Chiochiş, însă soţul meu a demonstrat că este mai chiochişan de cât chiochişenii”.

- Dl. Ioan Mititean, publicist, reporter, autor de cărţi, Năsăud:

Îl cunosc pe profesorul Romulus Berceni de când a plecat din satul dv. şi a venit director la Rebrişoara. Am lucrat împreună, suntem prieteni şi colaboratori. Toată viaţa a făcut educaţie şi acelaşi lucru îl face şi în cărţile pe care le scrie. „Viaţa la ţară, Chiochiş, este o lucrare deosebită, care va sta mărturie pentru generaţiile viitoare privind munca, cinstea, dragostea de glie a locuitorilor comunei Chiochiş şi credinţa lor în Dumnezeu. Îl felicit pe colegul şi prietenul meu pentru efortul depus în realizarea acestei cercetări, care scoate satul său natal din anonimat.

- Cotârlă Fulviu, consilier local: Am crescut împreună cu Remus (cum îi spuneam noi). Apoi am făcut lucruri bune pentru Chiochiş cât timp el era director de şcoală şi eu preşedinte de Sfatul popular. Sunt mândru că prietenul, colegul şi fostul meu vecin, prin efortul lui, a ridicat satul nostru la înălţimea localităţilor care au o monografie, au o evocare scrisă a trecutului lor.

- Subsemnatul, autorul cercetării, am arătat, pe scurt, importanţa celor consemnate în „Viaţa la ţară, Chiochiş”, ca documente pentru a demonstra superioritatea culturii populare tradiţionale a împrejurimilor Chiochişului, fapt care rezultă şi din următoarele doar trei exemple:

Cu circa zece ani în urmă, în întreaga Europă (şi nu numai) se vorbea despre o construcţie de interes public, la Strasburg, căreia i-a fost schimbat planul de amplasare pentru a nu fi sacrificat un stejar frumos. Model de grijă faţă de mediul Înconjurător. Ei, la Chiochiş s-a petrecut un asemenea gest cu peste 150 de ani în urmă, cu amplasarea „Casei Falup” (vezi, Vol. IV, pag. 72).

În perioada 1940-1944 sunt cunoscute atrocităţile aplicate evreilor şi românilor din Transilvania trecută sub Ungaria, după „Tratatul de la Viena”. La Chiochiş, în general, asemenea probleme imorale şi condamnabile nu s-au petrecut (cu unele excepţii), datorită corectitudinii şi omeniei primarului acelei perioade (Szakaci Carol).

În fine, atitudinea regimului hitlerist asupra evreilor, la Chiochiş a fost vehement combătută.

Aducem mulţumiri acelora care, din motive obiective, nu au putut participa la festivitate, dar care, au trimis mesaje de felicitare autorului şi oamenilor locului. Avem mesaje scrise de la următorii:

1. prof. gr. I Ioan Seni, preşedintele Desp. Astra Năsăud, care trimite şi o „Diplomă de merit” în numele Astrei, „d-lui prof. gr.I, Romulus Berceni, vicepreşedinte Astra Năsăud, consilier Local orăşenesc, autorul lucrării Viaţa la ţară Chiochiş”…

2. prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele Astrei Naţionale, Sibiu,

3. prof. univ. Areta Moş, vicepreşedinte Astra Naţională, preşedinta Astrei Iaşi.

4. Conf. Univ. dr. Marian Proorocu, vice preşedinte la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, cu rang de Subsecretar de Stat, Bucureşti.

5. conf. univ. Dr. Ioan Păcuraru, Cluj.

6. conf. univ. dr. Vermeşan Gheorghe, Cluj-Napoca.

7. prof. univ. Teodor Tanco, Cluj-Napoca.

8. Lidia Toher, parton, Londra (Anglia).

9. prof. Popi (Ştefănescu) Oltea, Bucureşti.

10. regizor Dumitru Nistor, patron, Năsăud.

Sincere mulţumiri acelora care mi-au adresat felicitări pe cale orală, prin telefon sau e-mail.

Aceleaşi sincere mulţumiri primarului oraşului Năsăud, ing. Dumitru Mureşan; prof. Mititean Felicia, ing. Orban Vasile (Titi), Beclean; ing. Colceriu Ioan (finul nostru) Beclean; ing. Cristian Cosma şi prof. Camelia Berceni din Năsăud, pentru sprijinul acordat în transportul invitaţilor.

Mulţumiri deosebite aducem doamnei Falup Aneta (naşa noastră) şi fam. medic Mureşan Vasile şi soţia (ing. Adriana), foştii noştri elevi şi actuali fini, pentru spaţiul „Casei Falup” pus la dispoziţie pentru primirea oaspeţilor şi masa festivă de după festivităţi. Acestora le mulţumim în mod deosebit şi pentru contribuţia la cele necesare mesei festive.

R. Berceni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5