Slabescu demonteaza miturile despre dietele vegane

Majoritatea persoanelor se gandesc de multe ori la modul in care isi pot schimba complet alimentatia si sunt impulsionate de catre medici si specialisti sa se indrepte spre dietele vegane, insa informatiile pe care le regasim in mediul online sau offline ne pot induce in eroare. Totusi, daca dietele vegane sunt bine organizate si contin cantitati suficiente si diversificate de plante, seminte sau germeni, atunci efectele vor mai mult decat pozitive. Motivul pe care se fundamenteaza miturile referitoare la dietele vegane se datoreaza unei trasaturi aparte pe care o infatiseaza acest stil de viata. Spre deosebire de dieta vegetariana, in cadrul careia era permis consumul nelimitat de lactate sau oua, dieta vegana exclude complet orice derivat alimentar de origine animala, pe care il inlocuieste cu preparate din legume, fructe sau cereale.

Dieta vegana nu trebuie sa fie adaptata organismului pentru a avea efecte pozitive

Nimic mai fals, afirma specialistii. Pentru ca o dieta vegetariana sau vegana sa aiba efectele scontate aspura organismului ea trebuie sa contina o distributie omogena de nutrienti, pentru a putea acoperi lacunele provenite in lipsa proteinelor animale. Medicii afirma la fiecare consultatie aportul negativ pe care il poate aduce o dieta necorespunzatoare organismului, iar aceasta nu este doar o tactica prin intermediul careia ei isi fidelizeaza pacientii. Nu, daca regimul alimentar nu va furnizeaza complexul necesar de nuntrienti organismul dumneavoastra va avea de suferit. Oboseala, ameteala sau lipsa de concentrare sunt doar cateva metode prin care organismul incearca sa va atraga atentia in contextul unei alimentatii nefavorabile.

Alimentatia vegana nu poate conduce la un complex integral de nutrienti

Un mit care circula tot mai adesea pe buzele persoanelor care promoveaza alimentatia omnivora si care starneste controverse pe platfoma www.slabescu.ro si-a dovedit falsitatea in urma unor studii efectuate de catre cei mai mari specialisti in acest segment medical. Dietele vegane bine organizate ne pot oferi mai mult decat atat, mai ales daca ne gandim la complexul de vitamine si minerale pe care nu il respectam in cadrul unei alimentatii obisnuite. Fiind deosebit de bogata in preparate leguminoase si bazandu-se pe un consum ridicat de fructe si cereale, dieta vegana poate sustine pe deplin o alimentatie danatoasa, echilibrata, construita dintr-un ansamblu ideal de fibre, minerale si vitamine de baza.

Nu se pot mentine dietele vegane pe parcursul sarcinii

Este adevarat ca femeile insarcinate au nevoie de o monitorizare constanta asupra modului in care evolueaza pe parcursul fiecarei luni de sarcina, insa o dieta vegana nu este dificil de mentinut daca ea este construita de catre un medic specialist. In urma analizelor periodice se stabilesc cantitatile de vitamine, minerale, calciu, fier si magneziu care sunt esentiale dezvoltarii proprice a fetusului si se imbogateste dieta cu acele alimente consistente in nutrienti esentiali. Fie ca urmeaza o alimentatie omnivora, una vegetariana sau vegana, femeile insarcinate vor fi atent supravegheate de medicul lor specialist, care va decide momentele cheie in care aceastea trebuie sa primeasca anumite suplimente alimentare sau daca au nevoie de un complex integral de vitamine si minerale.

Nu putem acumula proteinele si aminoacizii esentiali din preparatele 100% vegetale

Este adevarat ca alimentele de origine animala pot simplifica saturatia de aminoacizi, majoritatea preparatelor din carne oferindu-ne o paleta completa de proteine, insa acest lucru este posibil, cu putin efort, si in cazul dietelor vegane. Putem indeplini aceasta performanta alimentara prin intermediul hranei diversificate, abundente in legume, fructe, germeni si seminte. Chiar daca ele nu sunt surse primare de proteine si aminoacizii, combinarea lor strategica acopera aportul zilnic de astfel de nutrienti.

Oricine urmeaza o dieta vegana are sanse ridicate sa slabeasca

In mare parte este adevarat faptul ca persoanele care adopta stilul de viata vegan sau vegetarian sunt ceva mai suple, insa acest rezultat este influentat si de frecventa activitatilor sportive si implicit, de lipsa sedentarismului. Un motiv care demonteaza acest mit este reprezentat de suplimentarea proteinelor provenite din alimentele de origine animala cu diversi carbohidrati, care contin un numar considerabil de calorii. Daca tocmai ce ati migrat din zona alimentatiei omnivore spre latura vegana specialistii va recomanda sa alegeti o cantitate majoritara de fructe si legume la fiecare masa, in detrimentul preparatelor bazate pe carbohidrati. Apelati la sfatul unui medic specialist care o sa va propuna o dieta echilibrata, compusa din proteine vegetale si germeni meniti sa va induca starea de satietate fara un consum prea mare de carbohidrati.

Dietele vegane nu sunt potrivite pentru copilasi sau atleti

Intr-adevar, vorbim despre doua categorii sociale complet diferite, fiecare dintre acestea doua avand nevoi alimentare complexe. Totusi, copii pot fi invatati inca de la varste foarte fragede sa opteze pentru stilul vegan, insa parintii trebuie sa apeleze la medicii nutritionisti care cunosc aportul de vitamine, minerale si proteine necesar fiecarei etape in dezvoltarea micutilor. Pe de alta parte, atletii au toate sansele sa isi mentina capacitatile fizice la acelasi nivel precum in cazul consumului de alimente de origine animala, mai ales ca exista suficiente surse vegetale care pot ajuta la recuperarea rapida in urma efortului fizic prelungit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5