SMURD Bistriţa - Năsăud, de şase ani în slujba cetăţeanului

În urmă cu şase ani, la nivelul judeţului Bistriţa – Năsăud lua fiinţă SMURD Bistriţa – Năsăud, iar medicii, asistenţii medicali şi pompierii-paramedici S.M.U.R.D. au intrat în conştiinţa bistriţenilor ca simboluri ale speranţei, ale ajutorului venit rapid în cele mai grele clipe. Personalul serviciului a fost la datorie 24 de ore din 24 şi a intervenit cu profesionalism şi promptitudine pentru salvarea celor aflaţi la nevoie.

Cele cinci modulele SMURD sunt distribuite uniform pe întreaga suprafaţă a judeţului în punctele de lucru din Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz - Băi şi Prundu – Bârgăului, au în componenţă echipaje de prim ajutor de tip B2, încadrate cu pompieri paramedici şi sunt pregătite să intervină (şi implicit să acorde prim ajutor) în cele mai diverse condiţii, inclusiv cele care prin instabilitatea mediului (prăbuşiri de clădiri, alunecări de teren, spaţii cu scurgeri de gaze, accidente forestiere etc.) ar putea pune în pericol integritatea unui echipaj medical de intervenţie obişnuit, nepregătit şi neechipat pentru astfel de situaţii.

Detaşamentul de Pompieri Bistriţa are în componenţă echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD, încadrat cu medic specialist în medicină de urgenţă, asistent medical şi doi pompieri – paramedici şi are competenţa de a efectua cele mai complexe manevre medicale, specifice terapiei intensive (inducţie anestezică, intubaţie oro-traheală cu inducţie medicamentoasă, montarea de cale venoasă centrală, măsurarea presiunii venoase centrale, traheotsomie de urgenţă, pleurostomie, puncţie osoasă la copii şi nou născuţi, etc.). Având în vedere acest nivel ridicat de pregătire medicală, echipajul este dirijat la intervenţiile cu victime multiple şi /sau cu stare generală gravă. Fiind deocamdată un singur echipaj pe judeţ, aria de intervenţie este nedelimitată, putând interveni oriunde în judeţ, fie ca echipaj de prim răspuns, fie la solicitarea şi în sprijinul echipajelor de prim ajutor sau echipajelor medicale de urgenţă ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

Coordonarea echipajelor medicale este realizată prin dispeceratul integrat I.S.U. – S.A.J. funcţional la nivelul inspectoratului, unde personal medical specializat din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, alături de pompieri militari asigură alocarea resurselor necesare gestionării tuturor situaţiilor de urgenţă.

Complexitatea şi volumul mare de intervenţii, date de cele peste 43000 misiuni de salvare asigurate de echipajele SMURD Bistriţa – Năsăud, ne oferă prilejul de a le transmite tuturor colegilor medici, asistenţi medicali, pompieri – paramedici un călduros ”La mulţi ani!”, alături de întreaga noastră recunoştinţă pentru sacrificiul făcut pentru cetăţenii judeţului nostru.

Nu în ultimul rând, în ceas aniversar, mulţumim tuturor factorilor implicaţi pentru sprijinul acordat funcţionării S.M.U.R.D. Bistriţa – Năsăud: domnului secretar de stat, dr. Raed Arafat - şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţiei Prefectului Bistriţa - Năsăud, Consiliului Judeţean Bistriţa - Năsăud, Primăriilor Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sîngeorz – Băi şi Prundu - Bîrgăului, Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa – Năsăud, Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa – Năsăud prin U.P.U. – S.M.U.R.D., Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa – Năsăud, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, dar şi partenerilor noştri, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa – Năsăud şi Biroului de Răspuns Apeluri de Urgenţă 112.

Sursa: Informare şi Relaţii Publice ISU Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]