Sonarul, accesoriul complementar pentru o sesiune reusita de pescuit sportiv

Sonarul este instrumentul folosit pentru localizarea pestilor in mediul acvatic. Functionarea sa se bazeaza pe detectarea impulsurilor reflectate de undele ultrascurte. Un sonar modern afiseaza masuratorile impulsurilor reflectate pe un afisaj grafic, care permite mai apoi pescarului sa interpreteze informatiile cu scopul de a localiza facil bancurile de pesti, molozul subacvatic si adancimea apei. Sonarul reprezinta un instrument folosit atat in pescuitul sportiv cat si in cel comercial. Electronica de actualitate permite conexiuni avansate intre sonar, radarul marin, busola si sistemele de navigatie GPS.La origini, sonarele au fost derivate din alte instrumente folosite in trecut de catre navigatori pentru a determina adancimea apei.

 

Teoria de functionare a sonarului

In primul rand, este important de inteles faptul ca viteza sunetului prin apa depinde de temperatura, salinitate si presiune, toti parametrii fiind legati prin formule din domeniul fizicii. Exista doua tipuri de sonare, unele care se numesc active si altele care sunt cunoscute sub denumirea de “pasive”. Prima categorie este aceea de care se folosesc majoritatea pescarilor.Sonarul activ functioneaza pe baza unui emitator care lanseaza unde ultrascurte si a unui receptor care, dupa cum ii spune si numele, are rolul de a receptiona undele care se intorc. La randul lor, undele se propaga prin mediul acvatic pana ajung fata in fata cu un obstacol. Ca o analogie cu sonarul activ, celui pasiv ii lipseste functia de emitator, el functionand doar ca un receptor.  Undele pe care le capteaza din mediul acvatic pot fi, in egala masura, unde cauzate de surse artificiale sau de surse naturale. Ca exemplu, va puteti gandi la zgomotul pe care il produce motorul unei amabarcatiuni, dar si sunetele pe care le emit pestii.In mod clasic, exista doua componente carora trebuie sa le oferiti atentia cuvenita in momentul in care investiti in sonare navomodele. Primul este transductorul, iar al doilea element este display-ul pe care vor fi afisate informatiile din mediul acvatic analizat.

Principiul de functionare al transconductorului seamana cu cel al unei antene, functia sa fiind una dubla. Pe de-o parte, el emite undele sonore, iar pe de alta parte primeste raspunsurile din apa. Pentru ca scopul lui este acela de a functiona cand navomodelul se afla in miscare, specialistii Delfin Boats va recomanda sa il montati intr-o sectiune a barcii unde apa curge lin, fara oscilatii semnificative. Frecventa de operare este primul criteriu pe care trebuie sa il stabiliti in momentul investitiei. Frecventa sonarelor Delfin Boats este de 115 kHz, aleasa pentru ca la acest prag functionarea lor este mai putin afectata de interferente. Desi sonarele cu o astfel de frecventa pot fi folosite la adancimi medii, de pana in 40 de metri,  imaginea obtinuta impresioneaza prin claritate.A doua componenta careia trebuie sa ii acordati atentieeste display-ul, elementul care va ajuta sa intelegeti ce se intampla in mediul acvatic. Majoritatea ecranelor sunt caracterizate de tehnologia LCD, insa pot fi disponibile in varianta color sau monocrom. Cu cat rezolutia este mai mare cu atat informatiile si graficele expuse pe ecran vor transpune cu acuratete realitatea acvatica.

Printre modelele propuse de magazinul online Delfin Boats regasim sonarul wireless Anatec, un echipament portabil care opereaza pe o distanta de maximum 300 de metri. Un alt sonar pe care il puteti achizitiona pentru a va echipa navomodelul este FC 90, si el fiind emblematic pentru tehnologia wireless. Folositor pentru sesiunile nocturne de pescuit, sonarul FC 90 este disponibil la pretul de 1000 RON. O ultima sugestie este NAVO 718/2, un sonar care poate fi folosit deopotriva in apele dulci si in cele cu un grad ridicat de salinitate.

Comentarii

13/10/16 20:14
Balan Marius- i...

Numai asta ne mai lipseste si apoi sa vezi cum viitorul pescuitului intra pe maini sigure. Mare-i gradina DOMNULUI !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5