Blocuri, izolate pe cheltuială proprie, dar …anapoda

Sorcove urbanistice

Deşi reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe presupune anumite reguli, iar vopsirea acestora ar trebui să fie în paleta de culori dominantă în zonă, stabilită de către Compartimentul de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei, deşi se cere autorizaţie pentru aceste lucrări, una este scris şi alta situaţia pe teren.

Atât arhitecţii, cât şi cetăţenii sunt împărţiţi în două tabere: adversarii ,,sorcovelor” urbanistice versus cei care spun că este mai bine aşa, deoarece s-au saturat de griul blocurilor comuniste.

Chiar dacă proprietarii vor o anumită culoare, pentru a executa lucrări de reabilitare termică, fiecare Asociaţie are nevoie de autorizaţie de construire, în care este specificată şi culoarea în care va fi vopsit imobilul.

Statul acordă facilităţi pentru proprietarii care şi-au izolat apartamentele pe cheltuială proprie, cu condiţia să fi respectat condiţiile legale, atunci când au făcut lucrările.

Aceştia vor fi scutiţi de plata impozitului pentru locuinţă pe o perioadă de şapte ani, dacă la anveloparea blocului s-a folosit polistiren de o anumită grosime şi densitate, dacă s-a izolat atât planşeul peste ultimul nivel, cât şi planşeul peste subsol, iar tâmplăria a fost înlocuită cu una performantă energetic.

Măsura este prevăzută în Legea nr. 158/2011, publicată în luna iulie în Monitorul Oficial. Şi care în articolul 271 spune:

„Proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie beneficiază, în condiţiile legii, de scutire de la plata impozitului aferent locuinţei pe o perioadă de minimum şapte ani, pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de către auditorul energetic pentru clădiri“.

Prin noua lege se stipulează că lucrările de intervenţie la anveloparea blocului de locuinţe includ şi „închiderea balcoanelor/logiilor cu tâmplărie performantă energetic“.

Din păcate, prea puţini bistriţeni şi-au anvelopat blocurile respectând condiţiile legale.

Lucrările de intervenţie la anveloparea unui bloc de locuinţe implică respectarea unor cerinţe obligatorii prevăzute în articolele 4 şi 6 din OUG nr. 18/2009.

Dacă termoizolarea blocului se va face totuşi prin programul naţional, iar administraţia locală are posibilitatea să acopere şi cota de 20% ce revine proprietarilor, prin noile modificări au prioritate: persoanele cu handicap sau familiile cu persoane cu handicap aflate în întreţinere.

De asemenea, au întâietate persoanele singure/familiile ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sunt mai mici decât câştigul salarial mediu net pe economie.

Până una, alta, în Bistriţa, reabilitarea termică a blocurilor reprezintă un atentat la sănătatea ochiului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5