S.O.S. - Râpa cu păpuşi !

„ Într-o bună dimineaţă,

Mergând alert să pescuieşti,

Nu poţi să nu observi o râpă:

Păpuşile de la Domneşti! ”

Câţi dintre bistriţeni ştiu ce reprezintă Râpa cu papuşi ? Ca să aflăm am pornit să colindăm oraşul şi ............să-ntrebăm. Concluzia: prea puţini !!! Aşa că ne-am gândit să vă informăm noi! De ce? Vrem să aducem în atenţia comunităţii locale şi mai ales autorităţilor importanţa acestui fenomen natural, faptul că este o zona neprotejată, că orice localnic neştiutor vine şi distruge această frumuseţe creată de natură şi unică în felul ei. E primul nostru pas în salvarea Păpuşilor.

"Râpa cu păpuşi" de la Domneşti a fost descoperită în urmă cu câteva decenii, de cercetătorul dr. Ioan Chintăuan, cel care i-a dat, de altfel, şi numele. Iniţial, a vrut să denumească zona "Soldaţii", fiindcă toate pietrele erau aliniate, parcă gata de luptă, dar apoi s-a gândit că formele luate de pietre aduc mai mult cu nişte păpuşi ruseşti, aşa că a denumit-o "Râpa cu păpuşi".

Spre deosebire de alte zone, unde astfel de pietre sunt risipite, la Domneşti, toate sunt concentrate în acelaşi loc, la 150 de metri de sat şi la mai puţin de 15 kilometri de Bistriţa, pe malul drept al râului Şieu. Rezervaţia are o suprafaţă de 2 hectare.

Ce sunt păpuşile de piatră? Aglomerări de nisip cimentat cu carbonat de calciu, de formă sferică, eliptică, turtită sau neregulată, în termeni ştiinţifici concreţiuni grezoase.

Concreţiuni de forme diferite, denumite de localnici: Soldaţii, Ciupercile, Femeia de piatră etc., ele amintesc de sculpturile antice sau creaţiile lui Brâncuşi.

Cele mai interesante au fost aduse la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud, ele putând fi admirate chiar la intrarea instituţiei. Le-aţi remarcat?

Vă sfătuim să faceti o călătorie la Domneşti! Să salvăm “Păpuşile”!

Boca Antonio Vasile, clasa a V-a A

Şcoala Generală “Avram Iancu” Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5